söndag 1 maj 2011

Stek på picnicbog i lergryta

Jag köpte picnicbog för ett tag sen och frös in. Den tog ett par dagar på sig att tina i kylskåpet men sedan åkte den ner i lergrytan och efter ett par timmar i ugnen förvandlades den till en stek, som vi åt i fredags. Nu har jag insett att det går hur bra som helst att laga en stek av picnicbog. Precis som med allt kött så är det smidigast att skära den färdiga steken när den fått svalna. Till steken serverade jag en skogssvampsås (på blandade riskor), kokt potatis, kokta morötter, gurka, lingonsylt och äppelmos. Dessvärre har jag glömt att fota en färdig tallrik men lite bilder på köttet har jag i varje fall lyckats ta.
Inspiration till receptet kommer från matbloggen Kryddburken.

Stek på picnicbog i lergryta

1 ½ kg picnicbog
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
3 dl köttbuljong

Marinad:
1 msk tomatpuré
1 msk senap
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk soja
½ tsk malen ingefära

Lägg lergrytan i blöt. Putsa picnicbogen från tjockt lager fett och hinnor. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och gnid in den i köttet (uppepå och sidorna). Skala morötter, löken och vitlöksklyftorna. Dela dessa i mindre bitar. Lägg köttbiten ner i lergrytan och sprid ut rotsakerna uppepå. Häll ner buljongen vid sidan om så att inte marinaden åker av. Sätt på locket och tillaga på 175 grader i cirka 2 ½ timmar eller tills köttet håller en innertemperatur på 63 grader. Låt steken svalna i aluminumfolie innan du skär upp den. Koka sås på buljongen. 
 

3 kommentarer:

  1. Gjorde det här till middag ikväll. Mycket gott!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra!
      Hälsningar Anna - Frostrosor

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.