Jag har hamnat i wokträsket! Det beror nog mycket på att jag har hittat en bra marinad/sås, som jag häller ner i princip varje wok jag gör. Grunden till den är lika delar soja och sweet chili-sås, lite vinäger, pressad vitlök och lite riven ingefära. Det går att marinera kött/fisk i såsen, hälla såsen ner i woken eller servera den bredvid så att var och själv får lägga på sin tallrik. Mmm… så goda mina wokrätter är numera. Dessutom är wokrätter perfekt om man (som jag) tycker att det emellanåt är svårt att äta tillräckligt med frukt och grönt. Var det inte en rapport på nyheterna om det nyligen, att vi inte får i oss tillräckligt med frukt och grönt?
Lax- och nudelwok med morötter, broccoli och två sorters lök
400 gram lax
1 paket (250 gram) äggnudlar
1 purjolök
1 rödlök
2 stora morötter (en orange, en gul)
broccoli motsvarande 1 broccolistånd (jag använde fryst)
Hemmagjord asiatisk sås/marinad:
½ dl soja
½ dl sweet chili-sås
1 msk vinäger (t.ex. rödvinsvinäger eller äppelcidervinäger)
1 vitlöksklyfta, pressas
1 liten bit ingefära (motsv 1 tsk), rivs
Rör ihop såsen/marinaden. Skär laxen i kuber. Skala morötter och rödlök. Ansa purjolöken och strimla den. Skär morötterna i stavar och rödlöken i båtar. Dela broccolin i mindre bitar. Woka purjo, rödlök, morötter, broccoli och lax snabbt var för sig i lite olja, på hög temperatur. Koka nudlarna. Lägg ner alla ingredienserna tillbaks i pannan och häll över såsen/marinaden. Låt bli varmt och smaka av med salt och peppar.
Det där är allt något för sambon, kanske skulle testa att göra det till honom, äter ju själv inte fisk
SvaraRaderaTestade såsen, fantastiskt god och enkel att göra! Och nyttig! :) Tack för tipset! :)
SvaraRaderaVad roligt att höra! Tack för att du lämnade en hälsning! Det uppskattas!
Radera