söndag 29 maj 2011

Mathälsningar från Kreta

 Kära läsare! Jag ber om ursäkt! Ni har blivit lurade! Ni har under den senaste veckan suttit och läst mina blogginlägg om marinerade jordgubbar, lax- och nudelwok, quesadillas med mera i tron på att jag duktigt suttit bakom tangentbordet och producerat dagliga blogginlägg. Sanningen är att jag inte suttit framför en dator en endaste gång den senaste veckan.

Jag har nämligen tillbringat veckan på underbara Kreta bland annat sittandes i en solstol med en färskpressad apelsinjuice i handen. Under tiden har ni fått läsa inlägg skrivna i förväg på mat som vi åt under ”chokladveckan”. Hoppas att ni förlåter mig för att jag ”lurades”. Det sägs ju att man inte ska skylta med att man är bortrest och jag ville inte heller att ni skulle bli utan läsning! Friends, ok?

Här kommer i alla fall ett gäng matiga bilder från vår vistelse i lilla Kalives by på Kreta. Byn ligger två mil öster om Chania och har ett underbart lugnt tempo, mer greker än turister och känslan av genuin Kreta. Ni må tro att jag ätit en massa godsaker, vissa som fastnat på bild, annat som slank ner i magen innan någon hann föreviga det. Vi har ätit de vanliga rätterna såsom tzatziki, souvlaki och grekisk sallad men även provat friterade ostbollar, kretensiska rödbetor, squashcroquetter och dakos. Njut av dessa bilder så länge, så ska jag uppdatera er mer om mina matiga souvenirer i nästa inlägg! Själv ska jag nu gå igenom vad som hänt hos andra matbloggare under den gångna veckan! Grattis förresten till alla mammor på mors dag!
Dagarna började med en härlig frukostbuffé på det trevliga hotellet Kalives Beach Hotel, där vi bodde. Diverse läckerheter stod uppdukade men på min bricka hamnade allt som oftast ägg och bacon, grönsaker och fetaost. Till detta härlig grekisk yoghurt med timjanshonung.

Underbar doft från apelsinodlingarna! Det är slutet av första apelsinsäsongen nu men än dinglade det lite apelsiner i träden.

På marknaden kunde man sedan fynda denna underbara söta citrusfrukt till rena rama rea-priset, mellan 25 och 40 cent per kilo!

Förutom apelsinerna, beundrade vi även den vackra squashen och jättepotatisarna. Jag önskade mig flera gånger att jag också skulle få inhandla närproducerade frukter och grönsaker på en marknad istället för växthusodlade på en stormarknad.

Eller handla nyfångad fisk och skaldjur…

Och blev man hungrig, vilket man blev av alla dofter och färger, så fanns nygrillad souvlaki med citron nära tillhands!
Det var riktigt varmt marknadsdagen så när vi åkte tillbaks till stranden blev det en färskpressad apelsinjuice. Detta var den dagliga törstsläckaren! Fantastiskt gott!

Min 2-åring njöt av stora härliga munkar till mellis! På semestern ska man unna sig! 

Även jag njöt av jättemunkarna ett par gånger!

Så gott som varje måltid inleddes med en tzatziki!

En pita gyros – grekisk snabbmat för € 2, 10!

På snabbmatsstället snurrade gyros…
 
… och de helgrillade kycklingarna!
 
En fläsksouvlaki med citron och örter till middag.

 
Grekisk vedugnsbakad pizza, bland de godaste pizzorna jag ätit i hela mitt liv!
 
Ostpajer med apelsinhonung till dessert! Ganska mastigt men åh så gott! Annars blev det bland annat baklavas och färsk frukt till efterrätt!8 kommentarer:

 1. Åh nu längtar man ju utomlands igen, de bästa med att resa.. få uppleva all god mat! Härligt att ni haft en bra veckan och lite lurad blev man med inläggen ;)

  kram

  SvaraRadera
 2. åhhhh vad jag e avundsjuk just nu... är alldeles grön i ansiktet... jag vill åxå sola, äta grekisk mat och må så gott...

  ha det underbart... å du... det är ok att luras lite grann :-)

  SvaraRadera
 3. Lurare där... vi gjorde likadant när vi var iväg i somras, känns inte riktigt bra att skylta med att hemmet är tomt, som du skriver.
  Ser ut som det har blivit en massa god mat ni har stoppat i er. Aldrig smakar väl en tsatskiki så gott som den gör "på plats"!
  Ska bli kul att se vad som fick åka med hem.

  Välkommen hem!

  SvaraRadera
 4. Vad härligt, hoppas ni har haft en underbar resa! Jag är inte ett dugg avundsjuk. ;-)

  SvaraRadera
 5. Så mycket god mat Ni har ätit! :-)
  Hoppas Ni hade en jättebra semester.

  / Jenny

  SvaraRadera
 6. Brukar också göra så, mest för att jag annars samlar recept på hög. Har man lagat något gott så vill man ju dela med sig och recepten blir ju inte för gamla.
  Ni verkar ha haft en härlig semester!

  SvaraRadera
 7. Ljuvliga bilder! Det är rätt, man ska inte skylta :) Hoppas att ni hade en riktigt fin semester...av bilderna att döma så går det inte tro annat än att det var helt perfekt :D

  SvaraRadera
 8. Tack för namnet på den grekiska kakan/efterrätten! Jag har uppdaterat mitt inlägg med det nu & en länk till dig! :-)
  Tänk att vi var på Kreta samtidigt! I grannbyarna! Vi gick en promenad till Kalives en dag, men tyvärr regnade det. Fina matbilder du visar!
  Ha det så bra!
  Mvh Viktoria

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.