söndag 15 maj 2011

Små jordgubbs- och rabarberpajer

 Hoppas att ni haft en fin helg! Det efterlängtade regnet, som utlovats sedan i torsdags gjorde entré idag. Det var lite småmysigt att traska iväg till affären, iklädd regnrock och stövlar! Nu tycker jag dock att det kan ha regnat klart för ett tag men enligt prgonosen får jag inget gehör för mina önskemål; vi får mer regn imorgon.

 Helgfikat bestod av små söta jordgubbs- och rabarberpajer. Det är första gången i år som jag använder rabarber! Mycket växer i min trädgård (mest blommor) men ingen rabarber, så den fick följa med från fruktdisken. Jag gjorde en lite lösare smulpajsdeg på rabarber- och jordgubbsblandningen, som jag kryddade med kardemumma och vanilj. Kardemummasmaken blev riktigt bra men istället för vaniljsocker ska jag nog testa vaniljstång nästa gång. Goda och snabba portionspajer, som serveras med t.ex. vaniljvisp!

 Imorgon tänkte jag köra igång min temavecka! Det blir ett tema med en älskad ingrediens i fokus! Nu hoppas jag att jag har skramlat ihop tillräckligt med olika recept så att det verkligen blir ett tema för sju dagar framåt! Hur det blir, får morgondagen utvisa! Glöm inte att kika in!

 Psst… inlägget om quichen är nu åter men dessvärre har kommentarerna försvunnit.


Små jordgubbs- och rabarberpajer, 12 stycken

2 dl färska jordgubbar
3 mellantjocka rabarberstjälkar
½ dl råsocker strö
1 kryddmått kardemummakärnor, stöt själv
½ tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Deg:
¾ dl socker
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör

Skär jordgubbarna i mindre bitar. Skala rabarbern och skiva den. Blanda jordgubbar, rabarber, råsocker, stött kardemumma, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke. Blanda socker, havregryn och mjöl i en degbunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en massa. Lägg ut 12 små aluminiumformar på en plåt. Fördela först jordgubbs- och rabarberblandningen i dessa, sedan degen över. Grädda pajerna i mitten av ugnen, på 225 grader i cirka 12 minuter.
 1 kommentar:

  1. Visst är det bra med regn ibland, om inte annat för det gröna runt om oss. Men efter någon dag vill vi ha solen tillbaka...
    Spännande med temavecka, ska bli kul att se var det blir för något!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.