söndag 8 maj 2011

Helstekt kyckling i lergryta

 Har ni märkt att hel fryst kyckling är allt svårare att hitta i frysdisken? Det tycker jag är ganska tråkigt för jag får härliga, nostalgiska flashbacks när jag tänker på frysta kycklingar i kundvagnen och upptinandes i kylskåpet! Kyckling, ris och currysås var nämligen en klassisk söndagsrätt hemma hos mig när jag var liten. Tur att det går att hitta färsk hel kyckling bland alla filéer och färdigstyckade delar.

Jag tycker att det är både gott och smidigt att tillaga kycklingen i en lergryta. För att få mycket smak och en god såsbas så brukar jag göra köra stora kryddkitet; jag fyller kycklingen med diverse saker, gnider in den med massa klet och avslutningsvis slänger jag med en massa rotsaker runtom kycklingen innan jag slänger på locket och ställer grytan i ugnen. Mumsig härlig kyckling blir det när man gör så här! Den här kryddningen ger en sötstark såsbas, som bara är att koka ner, reda och slänga ner en skvätt grädde i, så har man en underbar sås till! Servera kokt potatis eller ris till!

Helstekt kyckling i lergryta

1 hel färsk (eller fryst och upptinad) kyckling

Fyllning:
1 äpple
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 bit purjo
1 tsk rosmarin
salt
peppar

Ha på-klet:
2 msk sweet chili-sås
1 tsk curry
1 tsk grillkrydda
2 tsk rosmarin
salt
peppar

Rotsaker runtom:
1 bit purjo
1 morot
1 äpple

Sänk lergrytan i kallt vatten i diskhon i 30 minuter. Förbered under tiden det övriga. Börja med att klyfta ingredienserna till fyllningen och blanda ihop med rosmarin, salt och peppar. Tryck in fyllningen i kycklingen. Blir det något över, som inte får plats inuti går det bra att lägga ner det i grytan runtom kycklingen. Rör därefter ihop ha på-kleten. Bred den runtom hela kycklingen. Ställ ner kycklingen i lergrytan och lägg rotsakerna runtom. Lägg på locket, ställ grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och tillaga kycklingen i cirka 1 ½ timme.
 

Sötstark sås till kycklingen på skyn

Skyn från lergrytan
Redning
Grädde

Sila skyn från grytan. Låt den koka ner i en kastrull på spisen. Red av med lite mjöl och häll på en skvätt grädde. Smaka av med salt och peppar.


4 kommentarer:

 1. Nej, visst är det märkligt att det är så svårt att hitta fryst hel kyckling numera? Vi brukade alltid ha en i frysen tidigare men nu blir det inte så mer, tyvärr.
  Gott att laga till den i lergrytan, blir så saftigt och smakrikt!

  SvaraRadera
 2. Måste verkligen damma av lergrytan som står helt oanvänd i källaren, såg den senast idag när jag var nere och hämtade fritösen

  SvaraRadera
 3. älskar helstekt kyckling!

  SvaraRadera
 4. Mårtenssons kök: Håller helt med!

  Cupcakesfluffan: Ja, gör det!

  karin: Me too!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.