Detta är en latmajas kaka! Inget ägg och socker som vispas, inte heller smör och socker som ska bli vitt! Bara röra ihop allt snabbt med betoning på att inte övervispa! Äggfri är den också. Godast blir kakan när den får stå till sig! Då hinner den safta till sig och chokladsmaken bli djupare! Skulle du nu vara skeptisk och tänka att en äggfri kaka kan väl inte bli god, tänk om! Detta är ingen tråkig specialkaka bara för äggallergiker, riktig saftig blir den!
PS. Tack snälla för alla gratulationer på bröllopsdagen! Lite god middag blev det allt, men vad, det får ni nog se nästa vecka! DS.
Äggfri mjuk chokladkaka
3 dl filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl strösocker
1 ½ dl sirap
½ dl aprikosmarmelad, apelsinmarmelad går också bra
200 gram smält smör
6 dl vetemjöl
1 dl kakao
Smörj och bröa en stor sockerkaksform. Blanda vetemjöl och kakao. Blanda filmjölk, bikarbonat, strösocker, sirap, aprikosmarmelad och smält smör. Sikta ner vetemjöl/kakao-blandningen. Rör snabbt så att alla ingredienser blandas men vispa inte för då kan smeten bli seg. Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i en timme. Kakan gräddas lite under mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över kakan efter halva tiden så att den inte blir för mörk.
Kanon med äggfri kaka, ifall man nu skulle få någon med äggallergi på besök
SvaraRaderaDen lät verkligen superenkel...värt att testa!
SvaraRadera//Postgårdsromantikerna.
Fin blogg bra recept
SvaraRaderahedlund_mattias@hotmail.com
Jag har själv ätit äggfritt en period i och med att jag ammade en äggallergisk son. Hittade ingen kaka som var riktigt god men det här såg faktiskt ut att kunna vara något! Kanske för att den innehåller filmjölk och marmelad. Jag tyckte det mesta smakade väldigt mycket mjöl...
SvaraRaderaDen här kakan blir riktigt saftig!
RaderaSå himla god!!! Min mamma är äggallergiker och det här är det bästa receptet. Har gjort även muffins med vaniljsocker och hallon i!!!
SvaraRaderaAnvänt även som tårtbotten ! Toppen!!
Vad kul att höra!
RaderaDin variant med muffins lät supergod!