fredag 20 maj 2011

Tryffelkaka i mikrovågsugn

Ni har väl inte tröttna än på allt choklad här på bloggen? Själv tröttnar jag nog aldrig! Och just idag har vi kommit fram till ett supersmarrigt recept på en kaka, som faktiskt tillagas i mikron. Egentligen är jag ingen förespråkare av mikrovågsugnar. Den är snarare ett nödvändigt ont hemma hos oss och smidig att värma upp mat i när hungriga barn (och vuxna också för den delen) måste ha något i sig på momangen!

Kakan bli lite som en kladdkaka men jag gräddar den bara i 7 minuter så den blir rätt så lös. Den blir inte alls god att ätas direkt. Då blir konsistensen svampig och lustig. Men får denna kaka stå till sig över natten (ställ i kylskåp när den svalnat) så har du en ny favorit! Kakan gräddas i en pajform (porslin). Jag har även läst (dock ej provat själv) att glasformar går bra att tillaga i, i mikrovågsugnen. Receptet på kakan är på min favoritkladdkaka!

Tryffelkaka i mikrovågsugn

100 gram smör
100 gram mörk choklad
1 dl ljus sirap
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm salt

Smörj och bröa en pajform i porslin eller glas. Smält smör och choklad i en degbunke i mikron. Rör om tills detta smält. Häll ner sirapen. Vispa ägg och socker lite snabbt (inte vitt och pösigt utan bara några varv). Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ner ägg- och sockerblandningen samt de torra ingredienserna i det smälta smöret och chokladen. Häll upp i pajformen och tillaga på 700 W i 7 minuter, ev. 8 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåp över natten. Servera med en klick grädde.

2 kommentarer:

  1. Låter helt underbart gott, mums! Grattis i efterskott på bröllopsdagen! Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Ska vi banne ta och testa, vi som aldrig har lyckats med en kladdkaka någonsin! Tänk om det kanske krävs en tillagning i micron för att det ska gå vägen för oss?

    Ha en fin helg!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.