tisdag 3 maj 2011

Tekakor med havregrynsgröt

Idag blir det repris på bröd! Eller igår fick ni faktiskt färdiga mackor på köpebröd. Ja, detta är också en favorit i repris i hemmabrödsväg, men det var ganska länge sen ni fick receptet så den tål att lyftas lite igen. Jag brukar baka dessa rätt så ofta, och istället för frallor. Enkla, goda och mjuka tekakor som bakas på överbliven (eller nykokt) havregrynsgröt, torrjäst och behöver endast en jäsning. Enkel eller dubbelsats, du väljer!

Tekakor med havregrynsgröt, 10-15 stycken

1 ½ dl havregryn (gärna fibregryn)
2 ¼ dl vatten
1 tsk salt
1 påse torrjäst
½ dl socker
50 gram smör
2 ½ dl mjölk
8 dl vetemjöl

Till pensling:
Mjölk
Smör
salt

Koka gröt på havregryn, vatten och salt. Blanda torrjäst, socker och hälften av vetemjölet i en separat bunke. När gröten är klar, så lägger du ner smöret så att det smälter. Häll därefter ner mjölken och låt blandningen bli cirka 40 grader. Häll grötvätskan över mjölblandningen och rör ihop. Tillsätt resten av vetemjölet och knåda ihop till en deg. Degen behöver inte jäsa nu så kavla ut den och ta ut rundlar med lämpligt mått (t.ex. ett glas). Lägg kakorna på en bakplåtpappersklädd plåt, nagga dem och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda sedan tekakorna på 225 grader i cirka 10 minuter. Pensla de nygräddade tekakorna med en blandning av varm mjölk, smält smör och lite salt. Låt svalna under bakduk.

4 kommentarer:

  1. Så goda och enkla att baka så tom jag hinner med o baka dessa trots en 6 månaders baby o en treåring som kräver sitt :)
    Idag provade jag att göra dom utan mjölkprodukter genom att använda havremjölk o mjölkfritt "smör" vi får se hur de blir.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Ja, det är en utmaning att hinna baka med småttingar!
      Det går alldeles utmärkt att göra dessa mjölkfria, gör det jämt nuförtiden eftersom bägge mina söner är mjölkproteinallergiker.
      Tack för din hälsning!

      Radera
  2. Bakade dessa nu ikväll med min 3årige son, Dom får 10 av 10 poäng!! SÅ himla goda. kommer bakas fler gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Tack för hälsningen!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.