tisdag 8 november 2011

Juliga Finlandssouvenirer


Hoppas ni har fått en bra start på veckan! Själv har jag sprungit på loppis och donat i trädgården inför vintern. Så skönt med ledighet mitt i säsongen så att säga. Får så mycket gjort! Igår putsade jag fönstren och städade huset. Nu ser huset i och för sig ut som ett bombnedslag snart igen, men det gör det ju med småbarn!
Ikväll tänkte jag bjuda er på bilder på vad jag inhandlat i Finland – både ätbart och julpyntigt. Mycket av detta just med julen i åtanke. Innan vi vet ordet av så vankas advent!
Ha en fin kväll! 
Sötaste ljusblåa vispskålen, nedsatt till halva priset dessutom!

 
Grovmald kardemumma är ett måste till alla bullbak! Därför inhandlar jag alltid min kardemumma i Finland. I nödfall mortlar jag hela kärnor. Visst är det fiffiga rör! Två teskedar i varje!

Köpte kornmjöl också! Tänkte att jag skulle försöka mig på Rieska - finskt kornbröd. Det bakade min mormor jämt. Själv har jag inte bakat det på ett par år nu, dags för det alltså!
Och så jästbrödsmjöl; av vete och askorbinsyra. Den som vet vad askorbinsyran har för funktion får gärna berätta det. Goda bröd blir det i varje fall på detta mjöl!

Säsongsmaker på kakklassikerna Domino (lite som Oreos men mycket godare) och Jaffa. Domino brukar ha vaniljfyllning men nu även en pepparkaksfyllning och en med kanel/äpple. Även Jaffa-kexen har smaksatts säsongsmässigt med pepparkaka/äpple.
Brunbergs Pussar (lite som gräddbullar med kexbotten) hade en säsongssmak; Lingon/tranbär. De traditionella är också ljuvliga med smaker som vanilj, jordgubb, banan och chokladfyllning.

För ett par år sedan dök denna pralin upp; Fazer med vit choklad och mjölkchoklad. Den säljs inför Finlands självständighetsdag 6/12. Klart en sådan fick åka ner i kundvagnen också.

Och så är den lanserad, som en smak i Fazers blå mjölkchokladkaka också med små kolabitar. För mig personligen är denna lite för sötsliskig men en favorit hos min man.
Och nu kommer vi till höjdpunkten - anledningen till varför jag måste åka över till Finland inför varje jul; Julchokladen! Fazers julchoklad - mjölkchoklad med en kombination av alla julens goda kryddor! Finns med klassikern i chokladkakeversion (julkryddor, äppel- och mandelbitar) och i år även nyheten praliner med julkryddstryffel inuti.
Dessa kakor inhandlas och skyddas och suktas efter. Chokladen är ljuvlig, den sparas och äts vi väl valt tillfälle, en klassiker, ett måste och åtrodd chokladkaka hos hela släkten.
Min man är en marmeladälskare också - så dessa finska marmeladbitar åkte ner i kundvagnen också! Marmelad hör julen till, även om jag själv inte äter av den!

Inte alls juligt men ÄssäMix är min mans favorit bland godisar. Nu har godisarna börjat dyka upp bland lösgodiset i vissa affärer. Och Pantteri-mix känner ni nog igen. Tror att den hette något annat när den såldes i Sverige. Finns inte kvar i Sverige tror jag.

Och så en svensk klassiker - JuleSkum i stora 250 grams påsar, inhandlade på båten.

Sonen föll för denna nalle-pasta på båten. Testade den igår, vilken besvikelse! Sämre pasta får man leta efter! 40 kr påsen för pasta, som blir sönderkokt. "Var är nallarna?" undrade 3-åringen besviket och slevade i sig slamsorna på tallriken.

Nordqvists teer är en klassiker och roliga att inhandla med sig hem. Varje sort har roliga namn.  Den till vänster har jag druckit sedan barnsben; "Tigerns dagdröm" är ett svart te smaksatt med kvitten, fläder och honung och dekoration av flöderbär, apelsin- och ananasbitar samt kronblad av malva och ringblommar. Dricker det teet just i skrivande stund!
Och så kommer vi till pyntet. Jag har nog gatans största samling av julpynt men nu är den ännu större. Rea-avdelningen sålde ut detta pynt för 0,20 € (cirkus 2 kr/styck).
Och denna dörrprydnad var väl underbar?
Rödvitrutigt band är ett måste i mitt hem till jul! 
Mer rödvitrutigt band, servetter, svampar, änglaspel och även superbra ljus att ha i lyktorna utomhus.
Systerdottern sålde adventskalendrar för scouterna. Perfekt med dessa bildkalendrar då min 3-åring inte tål mjölk!
Och avslutningsvis denna ljusslinga a la Pepparkaka. Köpte den bara för att den är såå fin; små pepparkaksmått med rött sidenband! Längtar efter att få hänga upp den!

21 kommentarer:

 1. O en jultokig vart ju inte alls avundsjuk ;) Nu längtar jag också att ta en tripp till Finland innan jul, men får nog nöja med att se alla härligheter ni hittat :)

  Snart är julen här!

  SvaraRadera
 2. All chokladen blir jag sugen på! Speciellt den med vit choklad blandat med vanlig choklad. Mmm, så sugen på choklad nu.

  Hur fick du hem allt? ;o)

  Hälsningar Malin

  SvaraRadera
 3. Oj vad mycket gottigt ni har hittat over there! Nu har ni så ni klarar er ett tag... och visst blev man själv sugen på mycket av godiset, mmmums!

  SvaraRadera
 4. Inget finsktbröd och ingen tjärtvål? Då missade du något ;)

  SvaraRadera
 5. Mina högtider: Kan tipsa om www.suomikauppa.fi. Frakten kostar lite men det är billigare än att åka över!

  Malin's Diner: Hehe, bilen blev knökfull vill jag lova!

  Amy's piece of cake: Javisst! Men vi ska inte hålla allt för oss själva! Då blir vi runda som julgranskulor!

  HurtMaja: Äsch då! Faktiskt så fick vi med oss finskt bröd också, hihi, men det fastnade inte på kortet. Och med mjölet så vankas det ju finskt bröd! Tjärtvålen däremot älskar jag doften av, men använder inte själv!

  SvaraRadera
 6. Så mycket gott och så bekanta smaker! Börjar längta...men på julen blir det en resa till Finland, så då blir det att smaka på allt gott jag saknar :)

  SvaraRadera
 7. Så mycket gott ni har hittar, nu längar jag verkligen efter julen =)

  SvaraRadera
 8. Oj, hela julgottebordet klart nu då!

  Min finska favorit är den goda lakritsen, men å andra sidan har jag inte jättestor erfarenhet.

  Pepparkaksslingan är jättesöt!

  SvaraRadera
 9. De absoluta bästa souvenirerna man kan köpa är ju matsouvernirer, och det var inte det lilla du fått med hem:)
  Ljusslingan var ju riktigt häftig!

  SvaraRadera
 10. Wow, vad mycket roligt! Alltså WOW! Jag vet inte var jag ska börja! Julchokladen låter ju toppen, varför tror fazer att vi svenskar inte vill köpa den? Nu måste ju jag också till Finland! Och den med kolabitar lät ljuvlig också, din man verkar ha bra smak ;) Kardemummarören var ju toppensmarta, och vispskålen kan du gärna få ge mig i julklapp ;) Verkligen kul att se vad du fick med dig hem <3

  SvaraRadera
 11. Herregud vad förälskad jag blev i ljusslingan!

  SvaraRadera
 12. Jag köpte mint-Dominos i somras på flygplatsen i Helsingfors, supergoda! Kul att de finns i säsongssmaker!

  SvaraRadera
 13. Oj, så mycket både gott och användbart du shoppat!

  SvaraRadera
 14. Oih Anna-Lena!Kuinka sä löydätkin kaikkea ihanaa täältä Suomesta:)ja mä sieltä päin:)

  SvaraRadera
 15. Voi että!
  Nu blev jag så sugen på allt finskt gott.
  Något som är ett måste för mig är finsk Jaffa. Läsken. Finns inge godare.
  Och nu fick jag en flashback, asterixglassen när jag var liten.

  SvaraRadera
 16. Askorbinsyra finns i citrusfrukter och förhindrar oxidation (alltså att t.ex. äpplen blir bruna på snittyta), fast man måste pressa över citrussaften för denna effekt..;)
  T.ex. därför man pressar citronsaft eller liknande över en fruktsallad.

  Sen, vill ha Fazers julchoklad och pepparkaks julslingan!! Gud så gott och sött...! Avundsjuk!!;)

  SvaraRadera
 17. Hovkonditorn: Åh, vilken underbar jul det blir för dig!

  I mitt kök: Tack! Ja, jag med!

  MÅ gott: Laktritsen är jättegod, tycker jag också! Den som är ihålig med många "rör" och mjuk och söt är riktigt härlig!

  Mårtenssons kök: Där håller jag helt med er!

  Alexandra/Kärlek på tallrik: Vad kul att du gillade att se souvenirerna, har märkt att många uppskattar bilder och inte bara recept!

  Tomtens dotter: Ja, visst är den fin!

  Helena: Aha, de har jag helt missat. Men däremot smakade ja hallon-dominos i somras.

  Remsan: Ja, allt är användbart! ;-)

  Vardaxlyx: Eller hur!

  Kaija: Niinhän se menee! :-)

  A-M: Finsk Jaffa är supergott!

  Wesslantjej: Tack för utförlig förklaring!

  SvaraRadera
 18. Vad sugen jag blev på att åka till Finland bums. Julchokladen skulle med direkt, kardemummarören likaså. De där Brunbergs Pussar skulle jag lät också kunna tänka mig. Lyckos dig! Ha en fin fortsatt vecka.

  SvaraRadera
 19. Underbara saker... ååh vad jag längtar hem nu!!! :P

  SvaraRadera
 20. Där ser man,hur man inte uppskattar saker man har...men nog längtar efter dom,då man inte har dom...hade liksom inte alls tänkt på detdär med kardemumma...tycker det är ju en självklarhet :) samma gäller även godiset...men bra att veta..

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.