måndag 30 maj 2011

Matsouvenirer från Kreta

Tack alla gulliga för er förståelse över att jag ”lurats”! Nu ska ni få se och läsa vad jag kånkat hem från Kreta. Det brukar sällan bli prydnadssaker eller krimskrams när vi är ute och reser. Däremot brukar de flesta souvenirerna har någon koppling till mat.


Kretensiska apelsiner – Inhandlade på marknaden inne i Chania stad. Apelsinerna kostade mellan 25-40 cent per kilo så ni förstår att jag fick ett antal för 1 euro. Här hemma skulle vi aldrig se såna här ovaxade apelsiner eller frukt med några som helst fläckar i butikerna. Jag vill dock lova att varje apelsin hittills har smakat alldeles utmärkt, underbart saftigt och sött, trots skönhetsmissar. Dessutom är det så charmigt att få med några gröna blad till apelsinerna, de känns nyplockade då!

Apelsinhonung – Även honungen är inhandlad på marknaden. En väldigt fin honung med en tydlig apelsinsmak och apelsinodlingarna på Kreta som underlag. Det fanns även timjanshonung att köpa, även den med en tydlig smak, här av timjan.

Torkade svarta oliver – Istället för oliver i lag köpte vi hem torkade denna gång. De är lite saltare än vanliga oliver, jättegoda som snacks!

Lagrad hårdost – Tyvärr vet jag inte vad osten heter men den är i alla fall gjord på fårmjölk och är lite åt parmesan eller västerbottenost hållet. Jag försökte höra namnet när jag köpte osten och fråga mer om den men det blev mest teckenspråk av det samtalet. I varje fall är det en ost för matlagning eller till plockmat, ej för att skivas på macka.

Kryddor – Det är ett måste att inhandla kryddor anser jag! Så mycket mer smak är det i lagerbladen, som inhandlats på Kreta att jag var tvungen att köpa med mig en påse lagerblad. Dessutom köpte jag en örtblandning för gyros innehållandes oregano, basilika, mejram och timjan. Det var alltför länge sen jag gjorde moussaka och har alltid kanel i min. Nu köpte jag hem en påse kryddmix för moussaka, som innehåller nejlika, bukovo (mild chili), kanel, paprika och muskotnöt.

Salta mandlar – Mandlarna köpte jag i tron på att de var sockrade eller brända men till min förvåning upptäckte jag att de var saltade. Sååå gott! En riktig hit! Dessa kommer det att vara en försvinnade åtgång på!

Olivolja – Sitia 0.3 ska enligt flera källor tydligen vara en av världens bästa olivoljor och produceras på Kreta. En 750 ml flaska kostade drygt 5 € på flygplatsen. Jag försökte att spana efter oljan i varenda supermarket som jag var inne i och blev riktigt lycklig när jag sedan hittade den på flygplatsen. Nu återstår att smaka oljan innan jag kan lämna ett betyg.
Därutöver köpte jag en 500 ml flaska olivolja, producerad i byn Kalives. Den kostade € 1,70 och känns rena rama fyndet!

2 kommentarer:

  1. Honungen och oliverna blir vi riktigt sugna på, ja det andra låter inte helt fel det heller:)
    Finns det bättre souvenirer än de som har med mat att göra? Tror nästan inte det.

    SvaraRadera
  2. Så mycket härliga souvenirer ni köpt

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.