Min svärmor gör de godaste sockerkakorna. Hennes sockerkaka
är saftig och håller ihop fint och smakar bra! Själv hade jag slutat göra sockerkaka
för länge sedan eftersom mina alltid blev torra och som fnöske inuti. Men vet
ni vad! Nu blir mina sockerkakor också perfekta! Jag har nämligen frågat snällt
och fått min svärmors sockerkaksrecept. Den är den godaste sockerkakan som jag
någonsin ätit. Denna sockerkaka är inte bara saftig, den är supersaftig.
Klart jag delar med mig av receptet på svärmors sockerkaka!
Ha nu en fin kväll!
Supersaftig sockerkaka – svärmors!
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin), smältes
1 dl vatten eller mjölk eller havremjölk
Cirka ½ tsk citronolja (Dr Oetker, liten flaska som finns
bredvid bittermandeloljan)
Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt
och pösigt. Blanda bakpulver och vetemjöl i en separat bunke och vänd sedan ner
i ägg- och sockersmeten. Häll i det smälta smöret och vätskan. Häll smeten i
formen och grädda på 175 grader i 30-40 minuter. Ta ut kakan när den börjar
lossna i kanterna. Låt stå en stund innan du stjälper upp kakan.
Tips! Vill du smaksätta med något annat än citronoljan, kan
du istället tillsätta 2 tsk vaniljsocker!
Mums va god den ser ut,själv gör ja efter Leila L.grymt gott.
SvaraRaderaönska ja oxå hade recept från förr i tiden,bakverk med historia är så spännande och läsa om.de kunde sina grejer väldigt tidigt
Ja, den ser mycket god och saftig ut!
SvaraRaderaSockerkaka med citronsmak är verkligen supergott! Kanske ska svänga ihop en till helgens kalas :)Ha en bra dag!
SvaraRaderaHejsvejs. Nu har jag bakat din sockerkaka, som du oxå skrev har inte jag heller fått till en bra sockerkaka. Tills nu. Den blev perfekt. Sen bakade jag dina piroger, jag fyllde dom med mozzarellaost, creme fraiche, vitlök och finstrimlad kassler. Kanongott. Har även bakat dina philadelfia bullar, fast jag tog philadelfiaosten med marabou smak. Jummy. Tack för inspirationen, jag följer din blogg tills vågen snurrar åt fel håll. Mvh Camilla L
SvaraRaderaHej Camilla!
RaderaÅh, vad roligt! En perfekt sockerkaka, äntligen! Numera blir den perfekt varje gång!
Och pirogerna låter ljuvliga! Även philla-bullarna! Har inte ens testat chokladsmak på philadelphiaosten. Men det låter ju dundergott!
Så glad jag blev över din hälsning! Tack snälla!
/Anna - Frostrosor
Svärmors recept håller i alla tider! Ska pröva detta nästa gång!
SvaraRaderaTrevlig helg!
Det var länge sen jag bakade just sockerkaka, men det kanske man skulle ta och göra och prova din svärmors recept =)
SvaraRaderaKram Jannike
Jättesaftig och god, hädanefter blir det de här receptet när jag ska göra sockerkaka :D
SvaraRaderaVisst är det ett bra recept! Och det går att variera lite också med olika smaksättningar!
RaderaTack för hälsningen!
Jättegod och väldigt saftig! kommer bli mitt standardrecept på sockerkaka hädanefter :)
SvaraRaderaDet tycker jag att du gör rätt i! Bättre sockerkaksrecept får man leta länge efter!
RaderaSka passa på och hälsa svärmor att det är många som uppskattar receptet!
Wow! Precis så ska en sockerkaka smaka och inte på något annat vis!
SvaraRaderaVad roligt att du blev nöjd med kakan! :-)
RaderaJag bakar aldrig men testade detta recept, kakan blev perfekt!! Bakar den just nu igen:)
SvaraRaderaVad roligt Maria! Tack för hälsningen!
RaderaBästa receptet jag provat :) gör ingen annan sockerkaka längre,den smakar helt enkelt precis som en klassisk god sockerkaka ska göra! Bakar jag denna på jobbet så frågar alla hur jag lyckas få den så hög och saftig.. Stort tack till din svärmor :)
SvaraRaderaHej Elin! Kul med lyckade bakresultat! Lovar att hälsa och leverera ditt tack till svärmor!
RaderaVarför inte saften och skalen från en riktig citron? Jag garanterar att det ger bättre och mer naturlig smak.
SvaraRaderaSmaken är som baken... delad! :-)
Raderahåller med dig, inget slår äkta vara
RaderaHej! Tror du att man både kan ha citronolja och vaniljsocker?
SvaraRaderaTror du att man kan använda både citronolja och vaniljsocker?
SvaraRaderaAbsolut! Låter kanongott! :-)
RaderaDet blev jättegott. Jag gjorde mini sockerkakor i en form från lagerhaus. Gräddade i ca 25 min
SvaraRaderaÅh, härligt med lite experiment! Låter väldigt gulligt med mini-sockerkakor!
RaderaSuperbra recept! Saftigt och gott/ kram
SvaraRaderaKul att höra! Kram tillbaka!
RaderaTack för bra recept! Hade rivet citronskal och lavendel i som smaksättning. Till detta vispad grädde med lemoncurd. Blev jättelyckat!
SvaraRaderaLavendel - vilken härlig idé!
RaderaHej,en sockerkaka skall smaka så här!!!Har letat i 40 år efter denna underbara smak och arom.Har bakat i små silikon formar.
SvaraRaderaHälsningar till din svärmor
Ha'en trevlig dag
Jag håller med! Finns ingen godare sockerkaka i hela världen! Härligt att du nu också har hittat det bästa receptet! Jag lovar att hälsa till svärmor!
RaderaHej!!!
SvaraRaderaProvade o baka Sockerkakan o det blev kanon.
Hade inte "citronolja" hemma så jag tog "lemon curd" o det blev toppen.
Tack ☺
Lemon curd låter supersmarrigt! Vad smart att du kom på det! :-)
RaderaJättegod sockerkaka riktigt saftig. Rekommenderas verkligen.
SvaraRaderaRoligt! Ni är många som gillar denna!
Raderakan man dekorerar sockerkaka med grädde, och med fyllning vanilkräm och sylt. Tack
SvaraRaderaHej, jag har inte testat det själv men det borde gå. Det man ska tänka på att det här är en kompaktare kaka än en tårtbotten.
RaderaHälsningar Anna - Frostrosor
kan du vara snäll och svara på min fråga?
SvaraRaderaFin sida.Jag ska baka sockerkakan nu...den ser ju såååå god ut (=
SvaraRaderaTack! Hoppas kakan blev god!
RaderaSpännande med citronolja i smeten, det har jag aldrig provat!
SvaraRaderaVåga testa! Det blir supergott!
RaderaHej
SvaraRaderaGjorde sockerkakan nyss.den blev så saftig.
La i kardemumma och citrondroppar samt bytte en dö mjöl mot mandelmjöl.
Toppen
Hej Anita!
RaderaDet låter som att det blev en smarrig och lyxig kaka!
Härligt att höra!
Jag bakade nyss den här sockerkakan och det var den godaste sockerkakan jag ätit! Jag hade dock i skalet och saften från en citron och använde grädde istället för mjölk.
SvaraRaderaHej Ellen!
RaderaVad roligt att kakan blev lyckad! Ja, den är mångas favorit! Låter som att du fick till en härlig och god modifiering av receptet!
Underbart recept tackar
SvaraRaderaSååå god Tack
SvaraRaderaRoligt att höra Berit!
RaderaPrecis bakat denna underbara kaka men gjorde den som en tigerkaka =) Använder alltid detta recept och alternerar smaksättning =)
SvaraRaderaJag har faktiskt aldrig gjort en tigerkaka med detta recept som bas, men det ska bli ändring på det snart!
RaderaTack för tipset!
nu skall jag prova dethär receptet som alla tycks gilla, skriver sen hur det lyckades hälsn. från Österbotten i Finland
SvaraRaderaEtt mycket bra recept på sockerkaka! Jag brukar dock ha i lite mer socker och byter ut vätskan mot grädde och glögg och smaksätter med pepparkakskrydda. Mums! 😋
SvaraRaderaVad roligt, tack! Och kul att du vidareutvecklat receptet!
RaderaBlev sugen på nått gått och hittade ditt resept. Jag tog kokosolja istället för smör så blev det mjölkfri och mosade 1 banan i smeten + lite kanel. Blev supersaftig! Tänkte inte att bananen ger sötma så ny blev det ganska så sött!!
SvaraRaderaBra tips där med kokosoljan! Kul att kakan blev saftig!
RaderaSka prova detta recept nu...blir aldrig nöjd med mina sockerkakor.
SvaraRaderaAntar att den ska gräddas nederst i ugnen? Under/övervärme?
Mvh Camilla
Nedre delen eller lite mot mitten. Under och övervärme. Jag brukar inte använda varmluft dock.
RaderaVärldens godaste sockerkaka!
SvaraRaderaHälsa svärmor och tacka!
Håller helt med!
RaderaBrukar hälsa och tacka svärmor med jämna mellanrum - ni är numera så många som hyllar hennes recept!
En fantastisk kaka!! Har tidigare inte "kunnat" baka sockerkaka som smakat som den ska. Denna smakade som min farmors sockerkakor gjorde. Härligt att kunna tänka tillbaka på. Hon var också fantastisk på att baka, speciellt kaffebröd. Tack för receptet!
SvaraRaderaVad roligt att höra! Din farmors kafferep, där skulle man velat vara gäst hos!
RaderaVärldens godaste sockerkaka, jag har använt detta recept i flera år. Helt underbart är det, tack för att du delade med dig mvh Mimmi Tegelberg
SvaraRaderaVad roligt att höra Mimmi! Tack för hälsningen du lämnade här!
RaderaJag bakar den här om och om igen. Mycket mycket god. Idag provar jag med färska hallon som smaksättning, jag hoppas på succé :)
SvaraRaderaSå god. Numera har jag raderat mitt gamla recept på sockerkaka. Nu står det "svärmors sockerkaka". Stort TACK! till dig
SvaraRaderaDenna har jag gjort sedan 2012, det är den absolut saftigaste och härligaste sockerkakan jag vet 😍👌
SvaraRaderaAbsolut den godaste sockerkaka jag bakat. Alla älskar den 👍
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaBakat idag, blev mjuk och saftig kaka.
Jätte nöjd!
Tack för receptet!
Vad kul att se denna sockerkaka(receptet) Har alltid bakat denna sockerkaka sen jag var ung(väldigt ung typ 23) är idag snart 70 men jag har receptet i huvudet. En super god kaka....
SvaraRaderaHärlig kaka. Tack!
SvaraRaderaHärlig kaka. Tack!
SvaraRaderaJag bakar denna än idag varje gång jag bakar, den är superhärlig !!! Bästa receptet jag använt någonsin! Jag brukar variera med pepparkakskryddor i till jul eller saffran, ibland kör jag på apelsin och ibland citron. Ibland blandar jag i kakao också, men detta är alltid mitt grundrecept !! Tusen tack !!
SvaraRaderaVad roligt Att läsa så fina kommentarer. Provar denna just nu. Den är i ugnen dock hade jag ingen citronolja, bytte ut den mot citronjuice och lite citronskal. Håller tummarna att den blir lika bra!
SvaraRaderaJag gör den om och om igen . Super god och saftig . Älskad av alla . Provat mängder med recept . Men denna 👍🏼👍🏼👍🏼
SvaraRaderaUnderbart att höra!
Radera//Anna/Frostrosor
Återkommer till ditt recept! Varje gång. Det går inte att misslyckas. Har alltid citronskal i. Mums!!!
SvaraRaderaHej Mia!
RaderaVad roligt att höra!
/Anna/Frostrosor
Gräddas den i nedre delen av ugnen eller i mitten
SvaraRaderaHej! I mitten av ugnen brukar jag grädda kakan.
Radera//Anna/Frostrosor
Hej!
RaderaJag brukar grädda min i mitten av ugnen.
//Anna/Frostrosor