tisdag 20 november 2012

Svärmors supersaftiga sockerkaka



Min svärmor gör de godaste sockerkakorna. Hennes sockerkaka är saftig och håller ihop fint och smakar bra! Själv hade jag slutat göra sockerkaka för länge sedan eftersom mina alltid blev torra och som fnöske inuti. Men vet ni vad! Nu blir mina sockerkakor också perfekta! Jag har nämligen frågat snällt och fått min svärmors sockerkaksrecept. Den är den godaste sockerkakan som jag någonsin ätit. Denna sockerkaka är inte bara saftig, den är supersaftig.

Klart jag delar med mig av receptet på svärmors sockerkaka!

Ha nu en fin kväll!  

Supersaftig sockerkaka – svärmors!

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin), smältes
1 dl vatten eller mjölk eller havremjölk
Cirka ½ tsk citronolja (Dr Oetker, liten flaska som finns bredvid bittermandeloljan)

Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver och vetemjöl i en separat bunke och vänd sedan ner i ägg- och sockersmeten. Häll i det smälta smöret och vätskan. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i 30-40 minuter. Ta ut kakan när den börjar lossna i kanterna. Låt stå en stund innan du stjälper upp kakan.

Tips! Vill du smaksätta med något annat än citronoljan, kan du istället tillsätta 2 tsk vaniljsocker!



62 kommentarer:

  1. Mums va god den ser ut,själv gör ja efter Leila L.grymt gott.
    önska ja oxå hade recept från förr i tiden,bakverk med historia är så spännande och läsa om.de kunde sina grejer väldigt tidigt

    SvaraRadera
  2. Ja, den ser mycket god och saftig ut!

    SvaraRadera
  3. Sockerkaka med citronsmak är verkligen supergott! Kanske ska svänga ihop en till helgens kalas :)Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  4. Hejsvejs. Nu har jag bakat din sockerkaka, som du oxå skrev har inte jag heller fått till en bra sockerkaka. Tills nu. Den blev perfekt. Sen bakade jag dina piroger, jag fyllde dom med mozzarellaost, creme fraiche, vitlök och finstrimlad kassler. Kanongott. Har även bakat dina philadelfia bullar, fast jag tog philadelfiaosten med marabou smak. Jummy. Tack för inspirationen, jag följer din blogg tills vågen snurrar åt fel håll. Mvh Camilla L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Camilla!
      Åh, vad roligt! En perfekt sockerkaka, äntligen! Numera blir den perfekt varje gång!
      Och pirogerna låter ljuvliga! Även philla-bullarna! Har inte ens testat chokladsmak på philadelphiaosten. Men det låter ju dundergott!
      Så glad jag blev över din hälsning! Tack snälla!
      /Anna - Frostrosor

      Radera
  5. Svärmors recept håller i alla tider! Ska pröva detta nästa gång!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Det var länge sen jag bakade just sockerkaka, men det kanske man skulle ta och göra och prova din svärmors recept =)
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  7. Jättesaftig och god, hädanefter blir det de här receptet när jag ska göra sockerkaka :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett bra recept! Och det går att variera lite också med olika smaksättningar!
      Tack för hälsningen!

      Radera
  8. Jättegod och väldigt saftig! kommer bli mitt standardrecept på sockerkaka hädanefter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag att du gör rätt i! Bättre sockerkaksrecept får man leta länge efter!
      Ska passa på och hälsa svärmor att det är många som uppskattar receptet!

      Radera
  9. Wow! Precis så ska en sockerkaka smaka och inte på något annat vis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du blev nöjd med kakan! :-)

      Radera
  10. Jag bakar aldrig men testade detta recept, kakan blev perfekt!! Bakar den just nu igen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Maria! Tack för hälsningen!

      Radera
  11. Bästa receptet jag provat :) gör ingen annan sockerkaka längre,den smakar helt enkelt precis som en klassisk god sockerkaka ska göra! Bakar jag denna på jobbet så frågar alla hur jag lyckas få den så hög och saftig.. Stort tack till din svärmor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin! Kul med lyckade bakresultat! Lovar att hälsa och leverera ditt tack till svärmor!

      Radera
  12. Varför inte saften och skalen från en riktig citron? Jag garanterar att det ger bättre och mer naturlig smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken är som baken... delad! :-)

      Radera
    2. håller med dig, inget slår äkta vara

      Radera
  13. Hej! Tror du att man både kan ha citronolja och vaniljsocker?

    SvaraRadera
  14. Tror du att man kan använda både citronolja och vaniljsocker?

    SvaraRadera
  15. Det blev jättegott. Jag gjorde mini sockerkakor i en form från lagerhaus. Gräddade i ca 25 min

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, härligt med lite experiment! Låter väldigt gulligt med mini-sockerkakor!

      Radera
  16. Superbra recept! Saftigt och gott/ kram

    SvaraRadera
  17. Tack för bra recept! Hade rivet citronskal och lavendel i som smaksättning. Till detta vispad grädde med lemoncurd. Blev jättelyckat!

    SvaraRadera
  18. Hej,en sockerkaka skall smaka så här!!!Har letat i 40 år efter denna underbara smak och arom.Har bakat i små silikon formar.
    Hälsningar till din svärmor
    Ha'en trevlig dag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med! Finns ingen godare sockerkaka i hela världen! Härligt att du nu också har hittat det bästa receptet! Jag lovar att hälsa till svärmor!

      Radera
  19. Hej!!!
    Provade o baka Sockerkakan o det blev kanon.
    Hade inte "citronolja" hemma så jag tog "lemon curd" o det blev toppen.
    Tack ☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lemon curd låter supersmarrigt! Vad smart att du kom på det! :-)

      Radera
  20. Jättegod sockerkaka riktigt saftig. Rekommenderas verkligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt! Ni är många som gillar denna!

      Radera
  21. kan man dekorerar sockerkaka med grädde, och med fyllning vanilkräm och sylt. Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag har inte testat det själv men det borde gå. Det man ska tänka på att det här är en kompaktare kaka än en tårtbotten.
      Hälsningar Anna - Frostrosor

      Radera
  22. kan du vara snäll och svara på min fråga?

    SvaraRadera
  23. Fin sida.Jag ska baka sockerkakan nu...den ser ju såååå god ut (=

    SvaraRadera
  24. Spännande med citronolja i smeten, det har jag aldrig provat!

    SvaraRadera
  25. Hej
    Gjorde sockerkakan nyss.den blev så saftig.
    La i kardemumma och citrondroppar samt bytte en dö mjöl mot mandelmjöl.
    Toppen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det låter som att det blev en smarrig och lyxig kaka!
      Härligt att höra!

      Radera
  26. Jag bakade nyss den här sockerkakan och det var den godaste sockerkakan jag ätit! Jag hade dock i skalet och saften från en citron och använde grädde istället för mjölk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ellen!
      Vad roligt att kakan blev lyckad! Ja, den är mångas favorit! Låter som att du fick till en härlig och god modifiering av receptet!

      Radera
  27. Precis bakat denna underbara kaka men gjorde den som en tigerkaka =) Använder alltid detta recept och alternerar smaksättning =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt aldrig gjort en tigerkaka med detta recept som bas, men det ska bli ändring på det snart!
      Tack för tipset!

      Radera
  28. nu skall jag prova dethär receptet som alla tycks gilla, skriver sen hur det lyckades hälsn. från Österbotten i Finland

    SvaraRadera
  29. Ett mycket bra recept på sockerkaka! Jag brukar dock ha i lite mer socker och byter ut vätskan mot grädde och glögg och smaksätter med pepparkakskrydda. Mums! 😋

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, tack! Och kul att du vidareutvecklat receptet!

      Radera
  30. Blev sugen på nått gått och hittade ditt resept. Jag tog kokosolja istället för smör så blev det mjölkfri och mosade 1 banan i smeten + lite kanel. Blev supersaftig! Tänkte inte att bananen ger sötma så ny blev det ganska så sött!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips där med kokosoljan! Kul att kakan blev saftig!

      Radera
  31. Ska prova detta recept nu...blir aldrig nöjd med mina sockerkakor.
    Antar att den ska gräddas nederst i ugnen? Under/övervärme?
    Mvh Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nedre delen eller lite mot mitten. Under och övervärme. Jag brukar inte använda varmluft dock.

      Radera
  32. Världens godaste sockerkaka!
    Hälsa svärmor och tacka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med!
      Brukar hälsa och tacka svärmor med jämna mellanrum - ni är numera så många som hyllar hennes recept!

      Radera
  33. Agneta i Bullaren12 juni 2018 09:15

    En fantastisk kaka!! Har tidigare inte "kunnat" baka sockerkaka som smakat som den ska. Denna smakade som min farmors sockerkakor gjorde. Härligt att kunna tänka tillbaka på. Hon var också fantastisk på att baka, speciellt kaffebröd. Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Din farmors kafferep, där skulle man velat vara gäst hos!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.