lördag 30 april 2011

Valborg med sima och munkar

 ”Glada vappen, bara vatten” tjoar halva Finland på valborgsmässoafton. Dessvärre är det sämre med efterlevnaden av den glada hälsningen. Här i Sverige fungerar det väl ungefär likadant. Vi kommer troligen inte att stå och huttra framför en majbrasa men däremot besöka tivolit som kommer till ”byn”. Sedan ska vi såklart njuta av ett glas sima tillsammans med en munk; en äkta finsk valborgstradition. Jag och min mamma brukar alternera sysslorna och i år har jag gjort siman och hon munkarna.
 För er som inte är bekanta med sima så kan jag berätta att det är en dryck, som traditionellt görs till valborg och första maj i Finland. Den smakar som en söt lemonad med lite kolsyra. Eftersom drycken tar några dagar på sig att bli klar, och jag har haft dålig framförhållning, kommer ni inte att hinna få er egen sima färdig tills ikväll. Här kommer i alla fall ett recept och lite steg-för-steg-bilder till den intresserade! Kanske något att göra till sommaren!

Recept på munkar hittar ni HÄR >>

Glad valborg!

Sima

8 liter vatten
½ kg strösocker
½ kg brun farin
3 citroner
¼ tsk jäst

russin (flyter upp till ytan när siman är klar, bör ej ätas)

Dag 1:
Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tvätta citronerna noga under varmt vatten, skala de och spara skalet. Skala bort det vita runt fruktköttet och skär frukten i skivor. Häll ner sockret i det uppkokta vattnet och rör tills det löses upp. Häll över citronskalet och fruktköttet. Låt svalna tills det är fingervarmt, ta upp lite vätska i en kopp och lös upp jästen däri. Häll tillbaks i kastrullen. Täck över med en kökshandduk och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 2:
Sila siman genom ett durkslag där du lagt ner en kökshandduk. Häll upp drycken på flaska (helst glasflaskor men plastflaskor kan också fungera), lägg i ett par russin och en tesked strösocker i varje flaska. Sockret hjälper kolsyran att komma igång. Skruva på korken och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Dygn 3:
Ställ flaskorna i kylskåp och låt stå där i ytterligare 1-2 dagar.
Drycken är hållbar i drygt en vecka.

 
 
 

6 kommentarer:

 1. Glad valborg! Vi fick möjligheten att smaka denna goda dryck hos mor min.. munkarna fick vi köpa.. ingen hade tid eller kraft att göra några.. men de gick lika bra så!

  kram

  SvaraRadera
 2. Någon skrev att sima var som en slags mjöd och då lät det så konstigt att äta munkar till, för mjöd för mig är som öl. Men nu verkar munkarna lite mer logiska :-)

  SvaraRadera
 3. Min mat och vikt: Köpta munkar är förvånansvärt goda, så länge man håller sig till just munkar och inte donuts, som är något helt annat.

  Sanna: Visst är det!

  Remsan: Finlandssvenskarna kallar den finska siman för mjöd. Den ska dock inte förväxlas med den svenska mjöden, som är som en slags öl med honung.

  SvaraRadera
 4. Hoppas ni fick en härlig helg!
  Sima låter som något vi skulle kunna gilla här hemma, men mjöd (som vi oxå läste någon stans) låter det inte som att det skulle smaka. Ska minsann ta och testa att göra.

  SvaraRadera
 5. Mårtenssons kök: Jag har aldrig smakat svensk mjöd så kan därför inte uttala mig. Sima däremot är gott, men sött!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.