måndag 10 oktober 2011

TÄVLING: Vinn lyxigt kaffekit

Hej alla ni! Hoppas att ni haft bra helg!

Vi kickar igång den här veckan genom att köra igång en tävling för alla er kaffeälskare! Den riktar sig speciellt till er, som behöver ta en paus från vardagens bestyr och njuta av en riktigt god kopp kaffe!

Du kan vara med och tävla om ett lyxigt kaffekit från Gevalia, innehållandes deras senaste mörkrostade nyheter Abyssinian Dawn och Indonesian Lava. Kittet innehåller förutom kaffe, två fina koppar samt en rad olika smaktillbehör som choklad, couscous, pinjenötter och honung.

Kaffe serveras efter Nobelmiddagarna liksom det avnjuts i den enklaste hydda på den etiopiska landsbygden. Oavsett plats på jorden, kultur och ekonomi har kaffe en stark ställning hos de flesta familjer. I Sverige är vi riktiga kaffeälskare, och denna bakgrundsinformation leder oss lämpligt in på tävlingen:

Tävlingen

 • Tävlingen går ut på att svara på frågan: Vilket år kom kaffet till Sverige? (Tips! Kika in på Gevalias hemsida) samt att med max 20 ord berätta om ditt bästa kaffeminne. Lämna dina svar i en kommentar till detta inlägg.

 • En (1) lycklig vinnare får ett lyxigt kaffekit från Gevalia innehållandes, förutom de mörkrostade nyheterna Abyssinian Dawn och Indonesien Lava, även två fina koppar samt en rad olika smaktillbehör som choklad, couscous, pinjenötter och honung.

 • Tävlingen pågår till och med fredagen 14 oktober kl 24.00. Därefter koras ett vinnande bidrag och tillkännages här på bloggen. Max 1 tävlingsbidrag per person. Tävlingen är öppen för tävlanden bosatta i Sverige. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

65 kommentarer:

 1. År 1685 kom kaffet till Sverige.

  Mitt bäste kaffeminne måste vara när jag: hade lärt mig tycka om kaffe, en tidig sommar morgon efter att ha fiskat tillsammans med min farfar i Norrland.

  SvaraRadera
 2. År 1685 kom kaffe till Sverige.
  Mitt bästa kaffeminne måste vara när jag:precis hade lär mig dricka kaffe tillsammans med farfar en tidig sommarmorgon efter att ha fiskat i Norrland.

  SvaraRadera
 3. Oj ursäkta såg ej att du var tvungen att godkänna inlägget så skrev ett till... Men den första är mitt bidrag.

  SvaraRadera
 4. Kaffet kom till Sverige år 1685.
  Mitt bästa kaffeminne:
  Sommardag, pick-nick med kaffe på en liten ö med underbara vänner, skratt och barfota fötter i gräset medan solen strålar!

  SvaraRadera
 5. Kaffet kom till Sverige år 1685.
  Mitt bästa kaffeminne:
  Sommardag, pick-nick med kaffe på en liten ö med underbara vänner, skratt och barfota fötter i gräset medan solen strålar!

  SvaraRadera
 6. Till Sverige kom kaffet 1685,

  Bästa kaffeminnet är (för Ankis del) när bästa barndomsvännen Jeanette visade hur man blandar ner varmt kaffe i en skål med vaniljglass, rör om så det blandas riktigt ordentligt, till det blir som mjukglass.
  Sen hällde man på lite mer kaffe runt om och smaskade i sej. Så gott med det varma kaffet till den kalla glassen och smakerna passar så himla bra ihop! Kan fortfarande få riktigt sug efter "kaffeglass"... får faktiskt det nu när man tänker på det:)

  SvaraRadera
 7. År 1685 kom kaffet till Sverige.

  Mitt bästa kaffeminne=
  Varje morgon efter en kopp kaffe "innanför västen" förvandlas dagen till rena festen!!!

  Anette Eriksson
  manettan@gmail.com

  SvaraRadera
 8. År 1685 kom kaffet till Sverige.

  Mitt bästa kaffeminne måste vara första gången jag smakade Irish Coffee. Det var uppe i fjällen efter en hel dag på skidor i 15 minus grader, kom in i stugvärmen och satte oss framför öppna spisen, morfar kom och gav oss alla en varsin kopp med Irish Coffee, jag hade aldrig smakat det förut och i den stunden blev jag fast, gud vad gott det var.. Gissar på att det inte var så mycket Whiskey i min kopp men själva upplevelsen sitter än idag kvar som ett fantastiskt minne..

  Jessica Hellström
  jessica_hellstrom@hotmail.com

  SvaraRadera
 9. 1685 kom kaffet till Sverige.

  Alltid lika gott med en styrkande tår, men påtår i glada vänners lag är ännu bättre.

  glömde mail ;) oooppps

  greatgirl@tele2.se

  sorry

  SvaraRadera
 10. Kaffet kom till Sverige år 1685.

  Mitt allra bästa kaffeminne är när jag var liten och var hos min älskade mormor och drack kaffe med socker och grädde, ur små fina koppar. Det är något som jag aldrig glömmer.

  Ulrika
  (ulrika@edberg.nu)

  SvaraRadera
 11. svar: år 1685 kom kaffet till Sverige

  Mitt bästa kaffe minne var från förra sommaren, jag och mina vänner var uppe hela natten, efter som att det hela tiden är ljus här i norrland på sommaren så känner man inte att man bli trött. Så vips var kl 4 och vi kände att det började vara dags för frukost. Någon kläckte den fina idéen att ha frukost-picknick vid postlådan och vänta på att brevbäraren kom med morgontidningen. Sagt och gjord så fixade vi fika till både oss och en liten korg till brevbäraren med en kopp kaffe och en smörgås. Att se hans min när han svänger in på kvarterat och ser 8 personer sitta på en filt vid brevlådan var obeskrivlig! men han blev väldigt glad över kaffet!

  SvaraRadera
 12. Svaret är 1685.

  Mitt bästa kaffeminne: Kylig fisketur, kaffegök, underbart värmande och gott (just då....).

  Marianne Eriksson
  marianne.eriksson@gmail.com

  SvaraRadera
 13. Kaffet kom till Sverige år 1685.

  Mitt bästa kaffeminne:
  Kaffe och doften av hav lät mig koppla av utan krav. En sommarstund som nu fyller mig med avund.

  //Helena
  E-mail: h_N_94@hotmail.com

  SvaraRadera
 14. ÅRET VAR 1685
  Bästa minnet är från sommaren 1980
  när jag under över alla under var gravid.Var i en bergsby i Grekland och hade ätit en härlig lunch.En av kvinnorna i sällskapet var kunnig i att spå i kaffesump.Så trots att kaffe inte smakade så gott just då, så drack jag och fick höra oförglömliga saker.

  wallskog@bredband.net

  SvaraRadera
 15. 1685 kom kaffet till Sverige.

  Mitt bästa kaffeminne är när jag och min klasskompis i mellanstadiet skulle lära oss att dricka kaffe genom att doppa/mosa ballerina i kaffet. Ballerina med kaffe och inte tvärtom...;)

  SvaraRadera
 16. Kaffet kom till Sverige 1685.
  Mitt bästa kaffeminne är från ett litet italiensk kaffehak i Göteborg där min svåger jobbade som Barista. Att få komma dit efter en lång dag i skolan var alltid underbart! Göteborgsvädret kan vara kallt, fuktigt och ruggigt. Men där var det varmt, mysigt och med godaste kaffet i Sverige!

  SvaraRadera
 17. Året var 1685

  Kaffeminne:
  -18 grader. Jag och mamma har spenderat natten i tält i Abisko. Vi kokar vatten och blandar med pulver. Magiskt!

  olof.forslund@hotmail.com

  SvaraRadera
 18. Första gången, man säkert vet att, kaffet kom till Sverige var år 1685.

  Mitt bästa kaffeminne..
  "måste vara den gången jag skulle dricka kaffe, mer eller mindre smaka kanske. Beskt! Men det gick, med massa sockerdricka."

  Nåja, åtta år och helt ovetandes. Har hur som helst, sedan dess och 10 år senare, inte vant mig vid smaken, så för en som inte (vanligtvis) dricker kaffe verkar det kanske inte alls nödvändigt med denna vinst.. OM det inte vore för att min sambo dricker kaffe som en annan dricker vatten i och med att han jobbar nätter och fått vända på dygnen. Än mer jobbigt under helger när man verkligen vill göra någonting av/på sin lediga tid. Därför skulle detta paket inte bara göra honom gott, utan också mig/oss!

  SvaraRadera
 19. Svar: Den underbara drycken Kaffe kom till Sverige år 1685!

  Minne:
  Då jag frusen och kall en sen kväll, fick smaka en irish coffee av min far under vår resa i Barcelona. Detta var min första kaffe och Whiskeyupplevelse, och sitter djupt inpräntad i mitt minne som det godaste och mest värmande jag druckit.
  Och jag avstod faktiskt all alkohol fram till min 18-års dag då jag beställde en Irish-Coffee på krogen i andakt för just den kaffen !

  SvaraRadera
 20. Kaffet kom till Sverige år 1685!

  Mitt bästa kaffeminne,
  är första koppen jag drack,
  jag fick ett nytt sinne,
  till påtår säger jag ja tack!

  pemms66@yahoo.com

  SvaraRadera
 21. 1685 kom kaffet till Sverige.
  Mitt kaffeminne: Jag blev tidigt bekant med kaffesmaken då vår kära granne tant Maja på den tiden (70-talet) till mammas förtret lärde mig att göra "kaffebakelser". I en halv kopp (som ju var riktiga kaffekoppar, såna där små med öra) kaffe proppade jag ner kakor och en bulle och när det var en riktigt fast konsistens på geggan i koppen så petades en sockerbit in i mitten. Sedan vändes härligheten upp och ner på kaffefatet och det var bara att hugga i med kaffeskeden och njuta!

  SvaraRadera
 22. Kaffet kom till Sverige år 1865.
  Mitt bästa kaffeminne: Snöbollskrig med pojkvännen på landet, hett kaffe med skummad mjölk och en bit mörk choklad. Kärlek i så många former :)
  sofia.westerlind@hotmail.com

  SvaraRadera
 23. Kaffet kom till Sverige 1985

  Mitt bästa kaffeminne:
  När jag som liten var hos mors farmor och dennes bror och sörpla kokkaffe på fat med en sockerbit.

  Min mail är
  katten_ocksa@hotmail.com

  SvaraRadera
 24. 1685 var det. slarvskrev.
  jag är född 85 haha

  SvaraRadera
 25. Kaffet kom till Sverige år 1865.

  Solen är på väg upp, havet är spegelplank, båten ligger still...det är tyst och vackert. Tar fram kaffepannan och ett paket Gevalia...kokar med kärlek...strö smulor i lågan...kan du känna doften?

  SvaraRadera
 26. år 1685.
  Mitt första och mest speciella kaffeminne är från min barndom, lääänge sen, när jag fick sitta i min morbrors knä, och smaka kaffet han drack på fat.

  nannaeATlive.se

  SvaraRadera
 27. Svar: År 1685.
  Mitt bästa minne är när jag köpte en kopp kaffe från en snabbmatskedja och väntade på en kille som jag skulle träffa för första gången. Den killen är nu mera min sambo och far till min dotter. Den koppen kaffe kommer jag aldrig att glömma.

  coolmalpa@hotmail.com

  SvaraRadera
 28. Svar: År 1685.

  Det är så många fina minnen ovan, det är så många upplevelser och kaffesmaker som man läser om. Min historia är inte mer unik än någon annans, men vi kan ju kort och gott konstatera att kaffe för personer samman och skapar långlivade minnen och känslor.

  Min personliga favorit är dessa dagar då man känner sig nere och allt är grått, det är stressigt hemma, kärleken är trist, ekonomin på botten, hälsan si så där och hjärtat tungt... Och så ringer dina vänner och tar sig under sina armar, alla tillsammans och med en värmande kopp kaffe och ännu varmare vänskapsband.

  illis@hotmail.com

  SvaraRadera
 29. Kaffet kom till Sverige 1685.

  8 år, pappa och jag vid köksbordet, mamma inte hemma, kaffe, socker och mjölk, oj vad jag kände mig vuxen!

  Med härliga hälsningar
  Annelie L

  lundqvarn@telia.com

  SvaraRadera
 30. Kaffet kom till Sverige 1685.

  Mitt bästa kaffeminne är när vi hade klättrat i i 2 timmar upp för vulkanen pacaya i Guatemala och satte oss där vid värmen av vulkanen och fikade och drack gott kaffe.
  Helt klart mitt bästa kaffeminne.

  J.sjodinandersson@gmail.com

  SvaraRadera
 31. 1685 kom kaffet till Sverige - roligt att ha lärt sig det!  När maken från fatet drack
  sitt kaffe på bit, jotack –
  leendena som runt oss var
  har jag i minnet kvar!

  SvaraRadera
 32. 1685 kom kaffet till Sverige.

  Valde att ta en kopp med min nya facebook-kompis för 10 månader sedan, nu är vi gifta <3

  SvaraRadera
 33. Kaffet kom till Sverige så tidigt som 1685.

  Farfar drack sitt kokade kaffe på tefat och sörplade i sig det trots farmors blängande. Ett bitterljuvt minne av dem! :)

  jenjonsjoberg@hotmail.com

  SvaraRadera
 34. Året 1685

  En solig vinterdag i fjällen,snön gnistrar.En nyfångad röding grillas på elden till en kopp av livets mörka vatten!! :)

  jennylongnails@hotmail.com

  SvaraRadera
 35. 1685!

  Jag minns första gången jag skulle dricka kaffe - det var när jag var på besök i Stockholm och vi bestämde oss för att fika på söder. Min kille sa "Någon gång måste du ju börja dricka kaffe" och då kunde jag ju inte mer än testa. Jag var dock alldeles för snabb och brände mig på tungan, så jag sprang till toakön och framför mig i kön står ingen mindre än min stora idol - Peter Jöback! Han var supertrevlig och jag fick hans autograf på en servett! Om jag inte hade bränt tungan kanske jag aldrig hade träffat på honom!

  Numera älskar jag kaffe, men jag har lärt mig att vänta lite med att dricka kaffet (eller att börja försiktigt när det är som varmast!)

  Hoppas på tur!
  Mvh//Malin
  grodmalin@gmail.com

  SvaraRadera
 36. Kaffet kom till Sverige år 1685,
  Mitt bästa kaffeminne är från min barndom i Finland. Vi hade som granne en runt 50-årig gammal ensamstående kvinna som brukade besöka min mamma varannan dag för att få dricka kaffe. Den tiden kokade min mamma kaffet på spisen i en kaffekanna och en gång blev kaffet tydligen lite för svag i smaken eftersom grannen sade: Kaffepulver finns det tillräckligt men du har tagit vatten dubbelt för mycket. Och den tiden drack man kaffet med en sockerbit i munnen och doppade en skivat bulle i kaffet.
  anle@hotmail.se

  SvaraRadera
 37. Är inte med men har tipsat här

  http://molnboanna.blogg.se/2011/october/kaffekit-1410.html

  SvaraRadera
 38. År 1685 kom kaffet till sverige.
  Bästa minnet:När perfekta sällskapet och bästa kaffet får råda
  är det, det bästa kaffeminnet får jag måda.

  SvaraRadera
 39. Kaffet kom till Sverige 1685.

  Mitt bästa kaffeminne är nog den första koppen kaffe i min lillasysters boende. Hon hade precis flyttat hemifrån till en gruppbostad för handikappade. Hon var så stolt över att kunna bjuda kaffe i sitt eget hem och det var så härligt att se lyckan i hennes ögon. Kaffet smakade hemskt men frågan är om det ändå inte är det bästa jag druckit.
  Ha en härlig höstkväll/ Linda J lolinondoda@spray.se

  SvaraRadera
 40. Kaffet kom till sverige år 1685.

  Mammas kaffe - doppas fingermarie - för mycket smulor i mammas kaffe - fick egen kopp med kaffe - nu gift med kaffet!

  alexandra.tkauc@hotmail.com

  SvaraRadera
 41. Kaffet kom 1685
  men då var jag inte ens på tänkt...

  kaffet i mitt liv kom på 50-talet..
  skogsutflykter med mamma doris och pappa uno....pappa älskade skogen, han lärde mig allt från namn till latin...mamma målade och berättade..pappa klippte hål i en ryggsäck som jag satt i, med benen dinglande...matsäck var självklart. lilla mia fick kaffe med mjölk i och smörgås med kaviar...enkelt och smidigt i den stora skogen...nu är mamma och pappa på de sälla jaktmarkerna och vet du jag tror att de sitter i en dunge och dricker kaffe på bit...men minnena har jag kvar.. och utflykt är något jag älskar... idg är jag farmor själv och snart så är det dax med kaffe och rygga för den allra minsta generationen i vår underbara natur...kaffe är för mig frihet och otroligt gott

  SvaraRadera
 42. 20 ord det var det missade jag...
  år 1685

  mamma, pappa, 50-tal, mig i ryggsäck, kaffe med mjölk, Kalles kaviar, naturens underverk dinglandes ur ryggsäck
  frihet och underbart= barndom

  SvaraRadera
 43. 1685 kom kaffet till Sverige.

  Hos farmor och farfar fick vi barnbarn (lite i hemlighet)tidigt smaka kokkaffe, endera på sockerbit eller serverat på kaffefat.

  Kram från Anette

  SvaraRadera
 44. Året var 1685

  Första resan utomlands och min första espresso i Barcelona. Då upptäckte jag njutningen med en riktigt god kopp kaffe!

  SvaraRadera
 45. Kaffet kom till Sverige 1685

  Varje morgon när jag tar min första klunk kaffe. Bästa början av dagen och varje dag är nytt underbart minne.

  SvaraRadera
 46. svar: 1685 kommsi kommsi kaffet tll sveriges rike

  det var då jag och min gammel farmor satt på deras altan med utsikt över en underbar trädgård och drack kaffe på gammalt set.. där man hade en sockerbit i munnen och sörpla upp de sista kaffet från fatet. (tyvärr lever hon inte lägre idag)

  ikoketmedchanette@live.com

  SvaraRadera
 47. Kaffet kom till Sverige år 1685!

  I gymnasiet drack alla kaffe, förutom jag. Blev tvingad att smaka, och nu är jag beroende.

  amanda.b90@hotmail.com

  SvaraRadera
 48. Jag är med och tävlar!

  Rätt svar är: 1685 kom kaffet till Sverige!

  Mitt bästa kaffeminne måste vara morgonen den 4 juni i år. Sista kaffet innan jag blev Fru Pettersson. Det sista kaffet som ogift. Jag kan lova att det knappt var en lugn stund den morgonen - men när man sätter sig med en kopp kaffe, då lugnas man ner, och så gjorde även jag denna morgon! Fåglarna kvittrade, gräset var grönt, himlen var blå - allt var som gjort för en underbar dag (och det blev det!)

  Kram Annika
  familjenpettersson@hotmail.se

  SvaraRadera
 49. år 1685.
  Mitt bästa kaffeminne är från barndomen, när jag fick sitta i morbrors knä, och smaka kaffet han drack på fat.

  nannaeATlive.se

  (Redigerat bidrag, vill du vara snäll och plocka bort det första?!)

  SvaraRadera
 50. Kaffet kom till Sverige år 1685.

  Blev rökfri för ett antal år sedan och tidigare har kaffe alltid varit förknippat med en cigg. (Numera) vidriga tanke!

  Kommer aldrig att glömma den dagen jag insåg hur underbart gott kaffe VERKLIGEN är - bara enkelt svart kaffe med sin underbara styrka och arom. Härligt att få uppleva detta!

  SvaraRadera
 51. Året var 1685.

  En kaffekopp, en bit choklad,
  Korsord i lugn och ro.
  Chokladen mörk och kaffet starkt,
  Kan det bli bättre, tro´?

  marishkasenator (at) gmail.com

  SvaraRadera
 52. 1685 kom denna gudadryck till Sverige

  Mitt bästa kaffeminne måste vara när min mormor bjöd mig på riktigt kokkaffe när jag inte var så gammal. Tyckte kaffet smakade helt underbart, kanske beroende på att det kände så spännande att få dricka kaffe vilket jag inte gjort tidigare och att jag då helt plötsligt kände mig sååååå stor.

  hillevianna@hotmail.com

  SvaraRadera
 53. Enkelt! Kaffet jag och maken fick i somras efter tjugo timmars förlossning. ÄNTLIGEN var vår älskade son här. Ljuvaste kaffeminnet...

  kicki_m1@hotmail.com

  SvaraRadera
 54. Glömde att svara på frågan tror jag :-) Svaret 1685.

  SvaraRadera
 55. kaffet kom till sverige på eva och adams tid ;)år 1685

  Mitt bästa kaffe minne är från när jag var för liten för att få dricka kaffe...när de stora drack kaffe fick vi barn doppa en sockerbit i kaffet och sen smaska på den...åt vi glass fick vi en sked kaffe som blev som sås till glassen

  tovling@hotmail.com

  SvaraRadera
 56. År 1685.
  Barndomens dar vaknandes av kaffelukt tidig morgon när mormor gick till jobbet och nybakta munkar hade hon lämnat till mig!

  Katja Aalto

  SvaraRadera
 57. År 1685 kom kaffet.
  Befann mig i en av de många toppstugorna i Vemdalen efter flera vackra åk i solen, det var kaffekärlek de!

  SvaraRadera
 58. Kaffebönorna anlände til Sverige 1685.Tack gode gud!

  Mitt bästa kaffeminne är när min älskade sambo köpte mig en HEL platta med kaffe och överraskade mig med den! Jag är kaffe älskare #Deluxe" och det visste han ;) Men sedan använde jag just det kaffet med andakt för min sambo blev mördad kort efter :( Idag uptäckte jag att jag glömt köpa nytt kaffe för jag använde det sista från det kaffet igår (det kändes sorgligt) Så faktiskt sitter jag här med en kopp te (BLÄ!) och råkade kika in här på bloggen och det var kaffetävling? Vilket sammanträffande!

  Mvh Satu

  Min mail är:
  satu_@live.se

  SvaraRadera
 59. 1685 kom kaffeböorna till Sverige!

  Min motivering på max 20 ord:
  Kaffet vi drack när vi fick samtalet att man hittat vår bortsprungna katt och att han mådde bra!

  johannes jf@hotmail.com

  SvaraRadera
 60. 1685 kom kaffeböorna till Sverige!

  Min motivering på max 20 ord:
  Kaffet vi drack när vi fick samtalet att man hittat vår bortsprungna katt och att han mådde bra!

  johannesjf@hotmail.com

  Skriver igen, för det blev ett mellanslag i mailen som inte ska vara där :)

  SvaraRadera
 61. Fredrik 18 Jakobsson14 oktober 2011 kl. 11:58

  1685 kom kaffebönorna till Sverige.

  Max 20 ord är svårt, men vi gör ett försök:

  När din make (M) hade gjort iordning kaffe efter en fruktansvärd (dåligt väder) resa under lumpentiden. Kommer fortfarande ihåg hur koppen smakade.

  lockis@hotmail.com

  SvaraRadera
 62. Mitt Bästa kaffeminne som jag jag får uppleva ofta :) Är när man öppnat ett nytt paket kaffe och får andas in dess arom. Ljuvligt!!!
  Svar: 1685
  nillwa@hotmail.com

  SvaraRadera
 63. Mitt Bästa kaffeminne som jag jag får uppleva ofta :) Är när man öppnat ett nytt paket kaffe och får andas in dess arom. Ljuvligt!!!
  Svar: 1685
  nillwa@hotmail.com

  SvaraRadera
 64. Maria Jensson här
  1685!
  Mitt bästa kaffe relaterade kafferelaterade minne var närjag och syrran(Bettan) var små. Hon kanske var 2,5 år och hade upptäckt att dethär med kaffe var gott. Pappa delade aldrig med sig av kaffet så hon tog tillfället i akt efter att han druckit klart. Då tog hon koppen med slatten i och satte den mot munnen, lutade bak huvudet och väntade tålmodogt på att droppen skulle hasa ner. Ho hade ett väldigt tålamod och fick alltid kaffe i nmungiporna så hon log av kaffe :-)

  SvaraRadera
 65. Kaffe älskare i alla former14 oktober 2011 kl. 23:21

  Svar på frågan: 1685

  Bästa kaffeminnet (max 20 ord):

  Skulle testa kaffekit som min vän vunnit. Underhållning på högsta nivå att komma på hur man gjorde kaffet, resultatet - gott!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.