Jag startade, som sagt lite sentomsider med mitt smörgåstårteprojekt. Kom bara på det sisådär på morgonkvisten och hade mycket ingredienser hemma redan. Det blev dock en sväng till affären för att inhandla laktosfri färskost och creme fraiche, eftersom min bror med familj skulle komma på besök och brorsan är laktosintolerant.
Jag fuktade brödet med lite extra mycket buljong och lade på ett par skärbrädor uppepå som tyngder i ett par timmar innan dekoration, så att smörgåstårtan skulle hinna safta till sig och bli riktigt smaskig! Först var jag lite nervös att den skulle vara torr och falla isär när man skar i den men buljongen och skärbrädorna gjorde susen! Saftig och höll ihop så bra! Tur att brorsan och svägerskan ”offrade sig” och tog stora bitar av smörgåstårtan, annars hade jag nog ätit smörgåstårta till frukost också, så god blev den! De godaste smörgåstårtorna är sådana där dekorationen är snygg men själva tårtan godast!
Snabb (laktosfri) italiensk smörgåstårta
20 skivor rostbröd
1 ½ - 2 dl grönsaksbuljong
Fyllning 1 och 2:
2 dl creme fraiche (ev. laktosfri)
100 gram färskost (laktosfri eller t.ex. creme bonjour)
6 soltorkade tomater (i olja, avrunna)
2 msk fryst basilika (färsk går också bra)
80 gram salami (vitlökssalami)
salt
svartpeppar
Fyllning 3:
1 dl creme fraiche
4 soltorkade tomater
1 stor näve ruccola
salt
peppar
Dekorationskräm:
100 gram färskost
½ dl creme fraiche
några stänk pastakrydda (kan uteslutas)
salt
svartpeppar
Dekoration:
Ruccola
Cocktailtomater
Oliver
Salami (vitlökssalami)
Prosioutto
Hacka salamin till fyllningen. Mixa ihop alla övriga ingredienserna till fyllning 1 och 2 med en mixerstav. Rör ner salamin. Mixa ihop fyllning 3 med en mixerstav. Skär av kanterna på brödet. Placera ett smörgåspapper på en bricka eller ett uppläggningsfat. Lägg ut brödskivor på brickan. Jag använde 2,5x2,5 brödskivor på ett lager eftersom det blev lagom storlek för min bricka. Fukta brödet genom att ta buljong på en sked och sprida ut det jämnt över brödet. Fukta även på kanterna. Lägg på fyllning och ett nytt lager bröd. Fukta även det översta lagret med buljong. Täck över med plastfolie. Lägg på en tyngd (jag använde två skärbrädor i trä). Ställ in i kyl minst 2 timmar, gärna fler. Detta är viktigt för att smörgåstårtan ska hålla ihop och bli saftig. Ta ut smörgåstårtan för dekoration. Rör ihop dekorationskrämen och bre den på och runtom tårtan med en lilleman eller smörkniv. Dekorera efter egen fantasi!
Gomorron!! Vilken underbar smörgåstårta alltså, härliga färger och tack för DOM fina orden! ;-) idag skiner solen på vår ö och vinden är stilla, sköna maj här!! Önskar er en trevlig helg och underbar, läcker tårta säger jag igen!!!
SvaraRaderaOj, vilken smörgåstårta! Jag har integjort någon italiensk någon gång, men det låter väldans gott.
SvaraRaderaInte bara snygg utan fantastiskt god också!
SvaraRaderaKryddburken: Tack så mycket!
SvaraRaderaRemsan: En italiensk är väldigt god! Testa någon gång!
Brorsan: Tackar!
Gör gärna ett besök på denna nya blogg som tar upp våra moderna sjukdomar och hur och varför dom uppstår.
SvaraRaderahttp://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/laktosintolerans-en-foljd-av.html