fredag 6 maj 2011

Krämig blåbärspaj

 Nu längtar jag till augusti då blåbären mognar! Det beror säkert delvis på att min bärhylla i frysen börjar få lite ont om blåbär. Men dem räcker till en sån här härlig paj med klet i. Och jag är nog ganska säker på att grunden i pajen är välbekant för många av er. Det är bara blåbären som är nya! Receptet på pajdegen och den krämiga fyllningen är nämligen hemmahörandes till en ananaspaj, som bakas flitigt i många kök runtom i detta avlånga land! Ananaspajen är ju bara så god tycker jag. Och denna variant med blåbär i är ju nästan snäppet godare! Speciellt när sommarlängtan är igång på allvar!

 PS. Den här pajen tycker jag är godast när den äts kylskåpskall dagen efter bakning. Då får den en härligt knäckig botten förutsatt att den bakats på äkta smör! DS.

Krämigt god blåbärspaj

Pajdeg:
150 gram smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

2 dl frysta blåbär

Rör ihop mjöl och bakpulver. Blanda ihop detta tillsammans med rumsvarmt smör och sockret. Rör ihop till en deg, som du trycker ut i en rund pajform. Strö ut blåbären på pajdegen. Blanda ihop fyllningen och häll den över pajdegen och blåbären. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter.

12 kommentarer:

 1. Eftersom jag tycker om ananaspajen men egentligen inte äter ananans och blåbär är favoriten i paj så måste ju detta bli super duper gott! Jag måste nog testa med blåbär i, smaskens..Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Mmm nu blev man ju sugen på att ta en sväng med bilen ;) finns det en bit kvar haha. Bara en fråga, var det riktigt creme fraiche eller går det med lätt creme fraiche?

  SvaraRadera
 3. Växelhäxan: Då är ju denna paj klockren för dig! Trevlig helg!

  Marie: Jag brukar jämt använda riktig creme fraiche men när jag gör den laktosfri så är det 23 %-ig fetthalt. Vet inte om det är lätt creme fraiche? Kolla på burken?

  SvaraRadera
 4. Så mumsigt med blåbärspaj :-)

  SvaraRadera
 5. Den godaste blåbärspaj jag någonsin ätit. Perfekt smakbrytning. / Ingela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna bidra med ett mumsigt recept Ingela! Tack för hälsningen!

   Radera
 6. Den godaste pajen jag bakat. Dina recept är toppen.
  Hälsningar Birgitta

  SvaraRadera
 7. Så enkel men ack så god. Har gjort den flera gånger och alla blir så imponerade. En supergod kaka. TACK för receptet.
  Hälsningar Birgitta

  SvaraRadera
 8. Första gången jag någonsin gör blåbärspaj! Både jag och sambon tyckte det blev lyckat :)

  Jag hade min paj i ugnen ca 60 min istället för 40 min. Den var dallrig i mitten och hade inte fått någon färgen på toppen som bilden på detta recept visade efter 40 min, men efter 60 min var det perfekt och pajskalet blev extra knäckigt.

  God både samma dag och dagen efter, tack för receptet Anna och trevlig helg!
  Hälsningar Emma från Skåne :)

  SvaraRadera
 9. Hur stor pajform använder du? Gör go paj 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar bra med en som är 24-26 cm.
   //Anna/Frostrosor

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.