onsdag 18 maj 2011

Vit kladdkaka med citron, serverad med en snabb kardemumma- och blåbärsglass

 Vet ni vad det är för dag idag? Jo, det är min och mannens bröllopsdag! 9 år har vi varit gifta! Hurra för oss och för att just min man är bäst! Det blir förmodligen inget större firande idag men en middag ute blir det garanterat till helgen!

 Nu till dagens chokladinlägg!
Kladdkakor är, som jag ju säkert nämnt ett antal gånger innan, min favoritkaka. Denna vita kladdkaka blir något annorlunda i konsistensen jämfört de med kakao eller kakao och mörk/mjölkchoklad. Den är inte lika len och krämig utan en mer kompakt och aningen grynig kaka. Jag är inte säker men tror att det beror på hur den vita chokladen reagerar på värme. Har ni märkt att det är mycket lättare att bränna den vita chokladen när man försöker smälta den t.ex. i ett vattenbad? Den är mer temperaturkänslig. Denna vita kladdkaka får en härlig touch av vit choklad och citron, som balanserar sötman i den. Det ultimata sättet är att servera den med färska hallon men blåbär fungerar också bra. Till denna serverades en snabbt ihopsvängd glass på färdig vaniljglass, som jag blandade kardemumma och blåbär i.

Vit choklad, citron, blåbär och kardemumma – härlig smaksymfoni tycker jag! Som alltid, smakar en kladdkaka godast dagen efter, när den fått vila i kylskåp över natten.

 Denna kaka med vit choklad var dagens inlägg för temat choklad och det tredje inlägget på temat choklad! Vad tycker ni så här långt om att ha tema-veckor här på bloggen? Önskemål om andra teman?

Vit kladdkaka med citron, serverad med en snabb kardemumma- och blåbärsglass

Vit kladdkaka med citron
100 gram smör
100 gram vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
skalet från 1 citron
1 msk pressad citron
2 ½ dl vetemjöl

kokos till formen

Ta en form med löstagbar botten och smörj och bröa med kokos. Smält smöret i en kastrull. Häll i grovt hackad vit choklad och rör tills chokladen smält. Dra kastrullen från spisen. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker lätt. Häll ner detta i kastrullen, tillsammans med citronskal och saft. Tillsätt mjölet. Häll upp smeten i formen och grädda på 200 grader i 12 minuter.


En snabb kardemumma- och blåbärsglass

Vaniljglass
Kardemumma
Blåbär, tinade

Rör önskad mängd vaniljglass mjuk i en bytta tillsammans med stött kardemumma. Häll i tinade blåbär, dra runt ett par varv och klicka sedan över kakan.
 
 


12 kommentarer:

 1. Mums så mycket gott och grattis till bröllopsdagen!

  Gillar temaveckan, gärna även sen någon tema vecka om mat, då jag själv är inte konditorimästare ;) men läser och beundrar och drömmer om allt det goda du gjort!

  SvaraRadera
 2. Hipp, hipp, hurra för er! Kanske lite choklad att fia med?
  Vi gillar tema, kul med en röd tråd genom inläggen.
  Men kladdkaka, vi lyckas aldrig med den när vi försöker. Vet inte hur många kakor vi provat som aldrig blivit kladdiga...

  SvaraRadera
 3. grattis på bröllopsdagen. Så många goda recept jag finner här inne. Tack :o)

  SvaraRadera
 4. Grattis! Jag om min man firar vår bröllopsdag imorgon och då ska vi ut och äta tapas. Man får ju passa och fira! Din kladdkaka ser väldigt smaskig ut...

  SvaraRadera
 5. Grattis! Underbart att känna så efter så många år!!

  Yammi, vilken kaka!!

  SvaraRadera
 6. Det såg mumsigt ut det där! Jag tycker det är väldigt synd att Hallon och blåbär uppdaterar så sällan. Jag är mycket förtjust i hennes pastasåser!

  SvaraRadera
 7. min mat och vikt: Tack! Ska genast börja fundera på något passande mattema!

  Mårtenssons kök: Tackar! Ja, lite choklad blev det allt! Vad tråkigt att ni inte lyckas få en kladdig kladdkaka, men det tog många år för mig också att hitta ett sätt som faller mig i smaken!

  Jessica: Takc, snälla! Kul att du hittade godsaker här!

  Helena mitt i smeten: Tack! Grattis till er också!

  Sofie: Tackar! Ja, visst ser kakan smaskens ut, och smakar smask också!

  Kök Sotaskär: Vi kanske ska kommentarsbomba H&B och tigga om nya recept! :-)

  SvaraRadera
 8. MUMS och GRATTIS! Jag har också ett recept på vit kladdkaka. Ska testa ditt för det var med citron vilket inte mitt är. Ser otroligt god ut!

  SvaraRadera
 9. Exakt samma recept som mitt fast jag använder lime istället för citron. Har dock gjort på citron nån gång jag med. Denna är underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, lime låter spännande! Det var ett bra tips, tror inte att jag sett det tidigare.

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.