Finsk jullimpa, 6 limpor
1 liter mjölk
350 gram brun farin
75 gram råsocker, strö
75 gram brödsirap
4 ägg
2 tsk anis
2 tsk kummin
2 tsk fänkål
2 paket (100 gram) jäst
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
4 tsk salt
½ dl mörk sirap
½ dl ljummet vatten
liten skvätt kaffe (för färgen, kan uteslutas)
Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Vispa ihop farin, råsocker, brödsirap och äggen i en stor degbunke. Tillsätt de stötta kryddorna. Häll över mjölken i degbunken. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet. Degen kommer att vara ganska kladdig. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen och knåda den lite på bakbordet. Dela den i 6 bitar. Rundriv bitarna och låt jäsa i 10 minuter. Forma till limpor (runda eller avlånga) och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Flytta därefter över till bakplåtpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med sirapsvattnet innan under och efter gräddningen. Grädda limporna på 200 grader i cirka 30 minuter.
Anna-leena, de ser magiska ut!
SvaraRaderaÅh! Denna recept måste jag verkligen lägga i favoriter.. måste prova den nästa år när jag har en degblandare ;) o mäkta imponerad att du orkar baka på nätterna.. men jag håller med, en perfekt egen tid :)
SvaraRaderaVilket underbart bröd!
SvaraRaderaBromans i BA: Tack!
SvaraRaderaMMoV: Ja, här behövs nog en degblandare eller ett par starka knytnävar!
ErkaPerka: Ja, det är smaskens!
Bromans i BA: Tack!
SvaraRaderaMMoV: Ja, här behövs nog en degblandare eller ett par starka knytnävar!
ErkaPerka: Ja, det är smaskens!
Igår så frågade Peter mig om jag inte kunde baka nåt gott bröd till jul. Och jag har tänkt och tänkt på vilket jag ska baka och så ramlar jag över detta receptet!
SvaraRaderaVerkar helt i min smak, jag älskar anis, fänkål och kummin i bröd!
Tack för detta!
Hoppas allt är bra med dig och familjen!
Jättegoda bröd!
SvaraRaderaDetta recept är utmärkt som grund. Man kan ta det dpm finns hemma
SvaraRaderaAnvände surmjölk o vatten som degvätska Inget farinsocker blev sirap.Bra recept som behövs även om man mixar till det Gott blev det !
Ja, visst är det bra som grund! Det är nästan så att man längtar efter en limpmacka nu!
Radera