lördag 12 januari 2013

Laxgryta med saffran och tankar om livet



Det finns tillfällen i livet när det man äter blir sekundärt. Så blir det till och med för en matbloggare. Det är fortfarande viktigt ATT man äter, men vad det blir kvittar totalt, för maten smakar ändå ingenting. Vi har haft riktigt tuffa veckor bakom oss i min familj med en svårt sjuk familjemedlem. All min vakna tid har kretsat kring detta och all ledig tid har jag varit på sjukhuset. Nu ser vi en ljusning, och hoppas att det får fortsätta i rätt riktning. Detta är anledningen till att ni inte fått något blogginlägg på en vecka, min man har hållit ställningarna här hemma och jag har bara stupat i sängen varje kväll.

Det viktiga i livet blir uppenbart. Meningen ”Jag älskar dig” kommer aldrig att bli sliten. Så säg den idag till dem, som du är lycklig över finns i ditt liv, oavsett om du träffar den personen idag, lyfter telefonluren idag och slår en signal och säger det.

Ta hand om varandra i helgen, det ska vi göra! KRAM

Och nu till ett recept…
Råkar man ha en påse saffran kvar från julen, så kan man slänga ner den till exempel i en fiskgryta. Gryt- och soppsäsongen är sannerligen inne just nu,, fast själva julen tydligen snart är helt ute!

Såhär gjorde jag min gryta, som blev lite man tager vad man haver-variant.

Laxgryta med saffran, vitlök och pasta

3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 stor morot
Olivolja
1 burk krossade tomater
3 msk hummerfond
2 dl vitt vin
4 dl vatten
600 gram laxfilé
3 dl okokt pasta
Färsk timjan
Creme fraiche till servering

Skala och skiva vitlöken och löken. Fräs dessa i olivolja i en gryta i några minuter tillsammans med moroten, som du skurit i skivor. Häll därefter på vin, vatten, krossade tomater och hummerfond och låt stå och småputtra i en halvtimme. Koka under tiden pastan. Skär laxen i tärningar. Tillsätt därefter pasta, timjan och lax i grytan, låt puttra i en minut. Lägg på locket och dra grytan åt sidan. Låt stå och dra i 5 minuter innan servering. Klicka på creme fraiche på grytan i samband med servering.




28 kommentarer:

  1. Tack för att du orkar blogga och delge oss dina funderingar, tankar samt underbara recept. Vet hur det är att ha en sjuk familjemedlem. Min man insjuknade julhelgen för 5 år sedan och diagnostioserades med en dödlig cancersjukdom, som han kämpade mot i tio månader. Det är sååå viktigt att tala om för sina kära att man älskar dem och alltid visa uppskattning mot varandra.
    Kram Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beklagar din mans bortgång!
      Tack för din kommentar och många varma kramar till dig Lena!

      Radera
  2. Men ååå så tråkigt att höra:( Hoppas verkligen att det fortsätter gå mot ljusare tider. Tycker det var väldigt fint skrivet av dig, vackra och viktiga ord att ta tillvara på.

    Kram ♥

    SvaraRadera
  3. Ta hand om er tiden stannar på något sätt när något sådant händer. Grytan är helt i min smak:)

    SvaraRadera
  4. Ta hand om er och hoppas att allt går bra!!

    SvaraRadera
  5. Hoppas allt går bra!//Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din hälsning Maria!

      Radera
  6. Ja, det viktigaste i livet är hälsan på sig själv och de runtomkring... bloggen finns ju här när du har tid och lust. Ta hand om dig och de dina, styrkekramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina fina ord och styrkekramarna! De kommer väl till pass!

      Radera
  7. Varmaste tankar till dig och din familj!!! Hoppas att det reder upp sig. Inte ska du känna press att blogga, det finns verkligen sånt som är viktigare! Gör det bara om du känner att det är en avkoppling och krafthämtning från det som är svårt. När lusten, tiden och orken återvänder är du välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varma kramar till dig Kjersti! Sådana kloka ord!

      Radera
  8. Åh skickar massa styrkekramar till dig och er. Det är tufft när livet rasar.
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
  9. Har precis hittat hit och åh vilken härlig inspirerande blogg du har!!! Sänder en riktigt stor kram och hoppas att livet snart ler fullt ut på dig och din familj!

    // Mira

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mira! Hoppas du hälsar på fler gånger! Alltid trevligt när nya läsare ger sig till känna!

      Radera
  10. Vi tänker på er och sänder så mycket positiv styrka som vi bara kan! Allt annat i livet blir verkligen sekundärt när man drabbas av detta och så får det bli. Skriv när du har ork, lust och tid, det viktiga är att ni mår så bra som ni kan och att ni får tid för varandra.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Åh... Jag känner med er. Hoppas allt vänder till det bättre. Stor styrkekram!

    SvaraRadera
  12. Bara älskar saffran i mat och grytor. Det låter toppengott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffran - ger guldkant i matlagningen!

      Radera
  13. Sänder en tanke till dig och din familj och håller tummarna att allt ska ordna sig. Ta hand om er! Styrkekram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Agneta! Jag har nu uppdaterat med ett nytt inlägg! KRAM

      Radera
  14. Oj! Och eftersom detta inlägg är en vecka gammalt så gissar jag att det fortfarande är tufft läge.

    Skickar en massa styrkekramar till dig och din familj. Hoppas att det fortfarande går åt rätt håll.

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erica! Vi ser ljuset! Jag har uppdaterat med ett nytt inlägg!
      Tack för dina fina ord! Varma kramar till dig också!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.