onsdag 27 maj 2009

Piroger med köttfärsfyllning


Grunden till detta recept på köttfärspiroger har, tro det eller ej, följt med ändå sedan hemkunskapslektionerna i högstadiet. Det är ett suveränt recept på alla sätt; en mjuk och god pirogdeg och inuti pirogen gömmer sig en smakrik fyllning av bland annat köttfärs. Pirogerna kan du göra i önskad storlek och de är perfekta att ta med sig på en picknick. Det gjorde nämligen vi! En praktisk lätt lunch ute i det gröna, lättätet inlindat i en servett!

Piroger med köttfärsfyllning, 16 piroger

Deg:
150 gram margarin
3 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl

Fyllning:
400 gram nötfärs
1 vitlöksklyfta
3 morötter
2-3 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Margarin/matolja
Salt
Svartpeppar

Pensling:
Ägg
Mjölk

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv de på rivjärn. Smält margarinet/matoljan i en stekpanna och fräs löken och mörötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.
Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter.

39 kommentarer:

  1. Hemmagjorda piroger är ju så himla gott, vilket påminner mig om att jag inte gjort min familjepirog på länge så det är nog dags.

    Hoppas du får en toppendag med sol!

    /Jessica

    SvaraRadera
  2. Är dags att fylla upp frysen men lite ratt åt mat..
    Eller rättare sagt enkel mat för barnen att värma..
    Nu när dom går ut skolan så är det ju så skönt att ha nått i frysen.
    Här lyser solen idag..skönt..
    Trevlig dag önskar jag dig

    SvaraRadera
  3. Piroger är alltid gott och bra att ha i frysen som mellanmål, kvällsmat eller med på picknicken!
    Ha en skön pingst och det ska visst bli fint väder:)
    KRAM
    Birran

    SvaraRadera
  4. Mmm gott med piroger, tror det är snart ett år sen jag åt det! Tycker det är supergott att ha tzatziki till!

    Själv har jag bakat i afton, var bra känner mej krasslig & det är en perfekt kur att baka & njuta av dem & glömma förkylningen ;)

    Ha en riktig toppenhelg!

    SvaraRadera
  5. Måste bara skriva till dig!! Jag lagar mycket mat och söker nya recept på nätet och fann dina underbara piroger!!! Jag använde mig av älgfärs eftersom menyn skulle gå i det vilda tecknet. Pirogerna blev min förrätt och hela sällskapet berömde de till skyarna, de godaste pirogerna de har ätit och två av gästerna var kockar själv!! Tack för du la ut receptet!

    SvaraRadera
  6. Tac´k;) Fick ett infall att göra piroger och så leta ja efter hemkunskapsboken men den va ju borta men så hitta ja ditt recept:)

    Tack...

    SvaraRadera
  7. Jättegoda piroger, har bjudit på dem när vi haft födelsedagskalas och middag, alltid lika uppskattade! Tack för superbra recept :)

    SvaraRadera
  8. Hej där! Är en ensamstående pappa med en son, som tänkte göra Piroger själv istället för att köpa färdiga. He He!
    Råkade hamna på din sida och prövade ditt recept.
    Det blev dom godaste Piroger vi någonsin har ätit, vi åt upp 8 st så det blev bara hälften kvar.
    Men dom äter vi morgon! Yummy!
    Degen var grymt god.
    Tackar för en god middag och kryddar lika mycket kärlek tillbaka till dig! ;)Mvh:G.S.G

    SvaraRadera
  9. G.S.G: Kul att ni testade receptet och ännu roligare att det föll er i smaken! Dessa är en favorit. En annan mumsig fyllning till dessa piroger är att klicka 1 sked chilisås, 1 sked creme fraiche på var pirog, sedan strö över strimlad salami, skivade burkchampinjoner och lite riven ost. Vik ihop som vanligt. Gott det också!

    SvaraRadera
  10. Men, nästan exakt samma recept som min syrianska grannfamilj gjorde i Södertälje på -70 talet! jag gör dom ofta. Vilka internationella piroger eller Pililoler som en bekant till mig säger.
    Evalisa

    SvaraRadera
  11. Pirogdegen är underbar, likaså fyllningen.Gjorde även en till fyllning en syriansk inspirerad. Gästerna älskade pirogena. Tack för receptet =))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Vill du dela med dig av den syrianskinspirerade fyllningen så blir jag glad! :-)

      Radera
  12. Rakt av en GRYM DEG.
    Min piroger blev helt otroliga. Fick lite deg över så jag testade göra kanelbullat av resten. Även de blev smashinng. Så 5 stjärnor av mig *****
    Awsome recipie

    /Sarah M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra Sarah! Kanelbullar på denna deg låter onekligen spännande!

      Radera
  13. Har använt din pirog recept flera ggr och jag ääääälskar den. Alla so har smakat vill ha recept. Så gott!

    SvaraRadera
  14. Härligt! Det är bara att dela med sig av receptet! Tack för att du skrev och berättade det, sånt värmer i hjärtat!

    SvaraRadera
  15. Härligt och väldigt gott :) Fann din blogg genom en länk i Flashback till just dessa piroger

    SvaraRadera
  16. Vill bara tacka för att du delat med dig av detta superbra recept på piroger. Det är så lättbakat! Sambon kör rally och dessa piroger är så supergott att ha med sig. Gissa om man gör sig populär i skogen både bland vuxna och barn när man bjuder på godingarna. Jag brukar ta det jag har hemma, ibland svamp, paprika, ädelost, skinka... det blir alltid lika bra :)
    Så tack snälla för din blogg!
    Ingela B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina Ingela! Det låter så härligt när du skriver hur du delar ut piroger där i skogen. Tänk hur fantastiskt vi kan förenas kring mat! Tack för att du skrev och berättade, delade med mig! Jag blev varm i hjärtat!
      KRAM

      Radera
  17. Jag gjorde dubbel sats och fyllde hälften med en quorn-variant av fyllningen eftersom vi har både en vegetarian och köttätare i familjen. Båda sorterna hade en rykande åtgång. Jag gjorde också en sats piroger med en spenat och fetaostfyllning som blev jättegoda! Tack för ett toppenbra deg-recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, degen blir hejdundrande god! Min son brukar vilja äta den rå. Spenat- och fetaostfyllning låter spännande! Det ska jag testa! Tack för att du lämnade en hälsning hos mig! Det uppskattas!

      Radera
  18. Det var svårt att hitta ett bra recept och jag kommer ihåg hemkunskapspirogerna väldigt väl och blev glad när jag läste. Förhoppningsvis är det samma eller ett liknande recept...i vilket fall skall jag prova göra det till min sambo imorgon :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du och samboon blev nöjd med pirogerna Johanna! Hemma hos oss är dessa populära och även bland läsarna, som du ser på tidigare kommentarer! :-)

      Radera
  19. Hej! Har aldrig gjort piroger men är sugen på att testa och hittade detta recept som är så poppis så det måste jag pröva! Tre frågor har jag :)
    1. Om man tänkt baka dessa på fredagen och bjuda på dem på söndagen, måste man frysa dem eller kan de ligga i kylen? Eller de blir degiga då?
    2. Om man tar fram pirogerna frysta, hur många grader bör ugnen stå på och vilken tid?
    3. Köttfärsfyllning låter jättegott men vill ha två sorter. Vet nån nåt enkelt recept på skinkfyllning till dessa piroger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Ska försöka svara på dina frågor så gott jag kan:
      1. Jag skulle nog frysa in dem. Risken är nog inte att de blir degiga, utan att de torkar.
      2. Låt pirogerna tina i kylskåp över natten, sätt sedan ugnen på 125 grader. Lägg pirogerna i en form med lite aluminiumfolie över och värm i ugnen. Det är svårt att säga hur lång tid, beror på hur tätt du lägger pirogerna och hur stora de är. Känn efter 15 minuter.
      3. Gör samma deg och som fyllning tar du 1 msk strimlad skinka, 1 msk ost, 1 tsk creme fraich, 1 tsk chilisås. Gör lika i övrigt. Blir supergott. Du kan dutta på lite oregano om du vill innan du nyper igen pirogen.

      Lycka till med baket!

      Radera
  20. Stort tack för dina svar! Ska testa dem nästa helg! :)

    SvaraRadera
  21. Kom in på ditt blogginlägg när jag sökte efter pirogrecept på Google. Har nu gjort första plåten piroger och HERREGUD vad goda dom är! Min-åring springer som en galning bakom mig och vill ha mer hela tiden :) TACK TACK!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beroendeframkallande - JAG VET! Tar alltid slut i ett nafs!
      Kul att du hittat ett poppisrecept som går hem hos familjen! Alltid kul att göra barnen glada!

      Tack till dig för hälsningen! Det är när man läser sådant här som man blir glad och fortsätter att blogga!
      Så tack till dig!

      Radera
  22. Vilken soya använder du? Kinesiska soyan ger ju extremt mycket smak?

    SvaraRadera
  23. Vilken soya använder du? Kinesiska soyan ger ju extremt mycket smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Yasemine! Det är kinesisk soya som jag brukar använda till dessa piroger. Du kan dra ner till 1 msk om du tycker att det blir för starkt, men jag tycker att det blir ganska lagom. Man kan ju använda japansk soya också om man vill.

      Radera
  24. Hej!

    Undrar hur länge du låter degen jäsa första gången?
    Jag ska baka efter ditt recept imorgon tänkte jag..

    Mvh Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonas!
      30 minuter blir lagom! Lycka till med baket!

      Hälsningar,
      Anna - Frostis

      Radera
    2. Pirogerna blev väldigt goda. Tack för ett bra recept!

      Radera
    3. Vad roligt att höra! :-)

      Radera
  25. Tusen tack för bra recept, det va verkligen jättegott.
    Jag delar med mig av receptet :)

    SvaraRadera
  26. Himla supergott recept, använder bara ditt recept till piroger. Du är bäst, tacks så jättemycket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Jag blir så glad Emma! Min familj älskar också när jag bakar enligt det här receptet!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.