Igår tog vi en promenad i skogen för att se om det fanns
blåbär. Och visst fanns det det! Däremot är det en konst att plocka bären när
man har barn med sig. Men min stora kille lekte mycket och hoppade mellan
tuvorna och utforskade naturen medan minstingen, som fyller två år om en vecka,
var riktigt flitig både på att plocka ner bär i muggen och stoppa dem i munnen.
Lika flitigt hjälpte han till med att baka kakan, när vi senare igår stod i
köket och åskan dundrade utanför och regnet det bara öste ner. ”Meeeer kaka
mamma!”, hördes flera gånger mellan tuggorna när det var fikadags. Härligt med
små stjälp…, hjälpredor i köket!
Receptet på kakan är en klassiker hemma hos oss, botten är
lite som sockerkaksbotten, perfekt om man inte har så mycket bär men vill ha
mycket kaka. Det blir en hel svart långpanna av kakan. Det går även att halvera
receptet (har gjort det med gott resultat flera gånger) men tänk på att justera
gräddningstiden lite.
Nu ska ja noppa krusbär och koka marmelad på den. Recept
hittar ni här >>
Ha en fin lill-lördag!
Blåbärskaka i stor
långpanna, 1 plåt
4 ägg
3 dl strösocker
100 smör (eller mjölkfritt margarin)
1 ½ dl mjölk (eller mjölkfritt alternativ, såsom Oatly
havredryck)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
Topping:
6 dl blåbär
2 tsk potatismjöl
1 msk florsocker
Smörj en svart långpanna (den som tillhör ugnen). Vispa ägg
och socker poröst. Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna. Häll
smöret och mjölken i ägg- och sockersmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och
vaniljsocker separat innan du siktar ner det i smeten. Vänd runt försiktigt.
Blanda blåbär, potatismjöl och florsocker. Häll smeten i den
smorda långpannan och strö över blåbärsblandningen. Grädda på 175 grader i
cirka 20 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Så här mycket (lite) blåbär fick jag ihop. De räcker till två kakor i alla fall. Och mer blåbär finns ju i skogen, är bara att gå dit och plocka. |
Min lilla stjälp... jag menar hjälpreda! |
Så gott med nybakad blåbärskaka! Riktigt sugen blev jag:) Kollade också in receptet på krusbärsmarmeladen och tror bestämt jag ska koka en sats, har nämligen kvar lite krusbär i frysen från i fjol.
SvaraRaderaHa det gott! Kram.
Ja, men testa krusbärsmarmeladen, den blev riktigt lyckad. Eftersom du ska använda frysta bär kan du skippa vattnet i receptet skulle jag tro, eller iaf dra ner på det.
RaderaVesi kielelle herahti,tuolla ohjeella teen minä myöskin,vaikkapa viikonlopuksi:)Eilen 5kg villivadelmia metsästä poimimme ja hilloksi keitimme,ei sovi mitään enää pakastimeen:)Hali teille sinne<3
SvaraRaderaVillivadelmat on ihania! Haleja myös sinne!
RaderaSer smarrigt ut! :-)
SvaraRaderaDet var inte lite blåbär! Nyplockade är verkligen bäst!
SvaraRaderaSötaste lilla hjälpredan :-)
SvaraRaderaåh så gott det ser ut.
SvaraRaderaKram
Hanna
Åååååååå vilka recpet du smäller till med.... MUMS, ska nog baka denna till min man och köra och lämna på hans jobb!!
SvaraRaderaGud vad god den ser ut, och jag som ÄLSKAR blåbär! Vi har en hel del nyplockade här hemma nu, visserligen i frysen men det går det med :) Härligt med lite hjälp i köket också!
SvaraRaderaFrysta bär fungerar absolut!
RaderaGjorde denna igår... slut idag :) väldigt populär!
SvaraRaderatog frusna blåbär och hallon i, blev super smarrig. Med ett hus fyllt av grabbar med kompisar var den perfekt! Den kommer att göras fler gånger. Kram Pernilla
Vad roligt Pernilla att ni också gillade kakan! Jag tycker att det är en perfekt grundsmet. Och så kan man variera bären eller ta raberber och äpplen med kanel också.
RaderaHej.
SvaraRaderaJag undrar hur många bitar det blir ungefär? =)
Hej My, det beror helt på hur stora bitar du vill ha. Men jag skulle nog säga att du lätt får ut 24-40 bitar.
RaderaOtroligt gott! Jag gjorde med frysta hallon ovanpå, och la till vit choklad som jag hackade och rörde ner i smeten. Det blev en ritkigt god kaka som vi absolut kommer att göra fler gånger!
SvaraRaderaÅh, din variant lät riktigt smarrig!
Radera