God morgon! Måndag och den första officiella semesterdagen
om man bortser från helgen. Jag inledde ju semester i lördags med att baka
bullar som ni såg på facebook. Mumsmums är det men tar ju halva dagen. Nu är i
och för sig frysen fylld med bullar. Jag testade för första gången att göra
fusk-wienerbröd. Till det använde ja vanlig bulldeg men kavlade in margarin
mellan lagren så att det skulle bli lite som wienerbröd. Se bilder. De blev
goda och lyxiga att ta med sig på sommarens utflykter, dock ej som riktiga
wienerbröd så klart. Fast det gör absolut ingenting. Jag har lite svårt för
vanliga wienerbröd eftersom de så gott som alltid är alldeles för smuliga. Här
kommer recept på min variant fyllda med vaniljkräm och hallonmarmelad.
Bidrar med detta recept till tävlingen Månadens sötsak, somdenna månad har temat HEMIFRÅN >>. Wienerbröden passar alldeles ypperligt i temat eftersom min pappa gjort en variant av sådana här när jag var yngre.
Nu önskar jag er en bra start på veckan! Glöm inte att kika
in här senare under veckan också för det vankas sommartävling!
Frostrosors variant av ewienerbröd med vaniljkräm och hallonmarmelad, 30
stycken
1 sats finsk vetedeg, recept här >>
150 gram margarin
1 sats vaniljkräm (görs på Ekströms marsánkräm, recept på
baksidan av paketet)
2 dl hallonmarmelad, som tål ugnsvärme
Ägg till pensling
Smula
ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i
bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite
i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och
häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under
bakduk i cirka 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut det
till en stor rektangel. Bred på 50 gram av margarinet åt gången på 2/3 av
rektangeln. Vik sedan den tredjedelen som inte har margarin in mot mitten. Lägg
sedan över den andra delen in mot mitten. Platta till med en kavel. Låt degen
stå och vila i 10 minuter. Kavla därefter ut degen till en rektangel igen. Upprepa
sedan margarin och vikningsproceduren två gånger till. Låt degen vila 10
minuter mellan gångerna. När du är klar kavla ut degen igen, skär remsor (1-2
cm) med en klenätsporre eller kniv, tvinna remsorna och forma till åttor. Låt
jäsa i 20-30 minuter, pensla med ägg och spritsa i hallonmarmelad och
vaniljkräm. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter. Pudra med florsocker innan
servering.
Oooh! Den såg inte alls fel ut! Fy fanken vad sugen jag blev :)
SvaraRaderaKom över på en fika Sara! :-)
RaderaSer väldigt goda ut!
SvaraRaderaMen oj vad gott! Och de ser riktigt proffsiga ut! :-) Kram Carro
SvaraRaderaTack Carro! Jag är självkritisk men smaken övervägde med råge så de är godkända! KRAM
RaderaSå fina och praktiskt att ha i frysen till kommande utflykter. Att de är fusk tycker jag inte gör något, gott är det säkert :)
SvaraRaderaJamen visst är det! Helt rätt, goda trots fusk!
RaderaNej men oj vad smart att göra dem av vanlig vetedeg och smör istället för att pyssla ihjäl sig i köket i förhoppning om att få ihop ett vanligt wienerbröd som ändå smular bort när man försöker äta! :D Ser verkligen otroligt goda ut också!
SvaraRaderaTack Alexandra! Det tar lite tid att kavla in smöret men resultatet blir gott. Funderar på om jag ska göra degen enligt receptet för kalljästa bullar nästa gång och se hur det blir. Det receptet innehåller ju ganska mycket fett också.
Raderaser jättegott ut!
SvaraRaderaTack Sabina!
RaderaOMG som ungdomen skulle säga! Tur att jag inte bor granne med dig...Skulle ha mumsat i mig 3 på raken! Gillade dina bilder som visar hur man gör. Det gör det så mycket lättare att känna att det här kan även jag klara - pedagogiskt/Hoppas du har en skön ledighet!
SvaraRadera3 på raken är helt ok om man är småbarnsförälder och hoppa över lunchen eller äta barnens rester från tallrikarna hör till vardagen. Ja, bildserien var väl hyffsad. Det är lätt att glömma bort att fota emellanåt. Men bra att det ändå uppskattas!
RaderaTack, ledighet är guldvärt men jag känner mig tröttare än vanligt. Det tar på krafterna! :-)
åh va smarrigt.ett tips är när du har skärt ut en längd,ta ena änden och håll medan du glider med andra handen på rullen så de blir mer mönster.hoppas du förstår hur ja menar.lärde mig de på bageriet.
SvaraRaderaoch sen ska man lägga den som ett bakåtvänt s eller siffran 8 .
JA! Vad smart! Tack snälla för tipset! Det ska jag testa, lär bli mycket snitsigare!
RaderaJösses vilka läckra godingar!!! Lyxvarianten:)
SvaraRaderaTack Ann-Sofi!
RaderaOj, så smarriga de ser ut!
SvaraRaderaTack Sofie!
RaderaÅ himmel vad goda de ser ut! Vad duktig du är på att baka :)
SvaraRaderaTack! Det är roligt med bakning!
RaderaOj, så goda de ser ut! Det får jag prova nångång, en regnig dag när jag inte har nåt att göra. Har aldrig gjort wienerbröd förut!
SvaraRaderaVilken marmelad har du som tål ungsvärme? Min bara flyter ut :-(
SvaraRaderaDet ska vara en tjockare, de vanliga fungerar inte för då kokar den bara över och flyter ut. Jag brukar faktiskt köpa min bak-marmelad i Finland eller koka egen med syltsocker. Någon gång har jag rört i lite potatismjöl och det har fungerar hyffsat bra.
SvaraRaderaHär är ett inlägg där jag använde blåbärssylt och rörde ner potatismjöl samt använde hemkokt sylt, fungerade hyffsat bra: http://frostrosor.blogspot.se/2010/12/frostrosor-2-ar-och-blabarsbullar-och.html
Å vad fint! Jag har aldrig provat att göra wienerbröd, men du får det att verka så enkelt!
SvaraRaderaTack! Jag vet inte alls egentligen hur man gör äkta wienerbröd men det här är min egen hittepå-variant! Och det är lite pyssligt men inte svårt! :-)
RaderaDet är underbart med nybakade wienerbröd. 22 november är det Wienerbrödets dag. Det måste firas.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaHittade ditt recept när jag sökte efter vaniljbullar.. Håller på att baka bullarna nu och hoppas det blir lyckat men tror det ☺️
Hoppas det blev ett lyckat bak!
Radera/Anna - Frostorosor