tisdag 9 november 2010

Kycklingpaj a la medelhavet

Jag använder för det mesta samma recept på pajdeg, som kommer från min favoritkokbok ”En man En kvinna Ett kök” av Lasse Anrell och Katinka Svedberg. Paj är perfekt ”restmat”. Kycklingrester från en helstekt kyckling blev grunden och med lite andra ingredienser från köksskafferiet blev det en trevlig rätt!

Nu blir det litet uppehåll i maratonbloggandet eftersom jag ska iväg och vaccinera sonen. Därefter ska hela familjen, utom yngsta sonen, till frisören! Det är dock inte så lockande att gå ut, det slaskar och blåser!

Kycklingpaj a la medelhavet

Pajdeg:
3 ¾ dl vetemjöl
125 gram smör
½ dl vatten

Fyllning:
200 gram kycklingkött
100 gram fetaost
10 oliver
5 soltorkade tomater
Basilika

Äggstanning:
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
100 gram ( ½ paket) creme bonjour med valfri smaksättning
salt
peppar

Nyp ihop vetemjöl och smör, tillsätt vatten och forma snabbt till en deg som du ställer kallt i 30 minuter. Förbered under tiden fyllningen.
Hacka kycklingen, tärna fetaosten, finhacka tomater.

Kavla ut pajdegen och lägg den i pajformen. Tryck fast pajkanterna ordentligt, gärna lite överhäng eftersom kanterna kryper ner. Picka pajbotten med en gaffel och grädda i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.
Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen på
200 grader i 30-40 minuter.

Recept på pajer, som jag gjort tidigare, hittar du HÄR

5 kommentarer:

  1. Håller med! Tycker att paj är perfekta rest- eller kylskåpsrensmaten. Brukar ta vad som finns hemma och stoppa i pajen. Brukar bli smaskens!!

    SvaraRadera
  2. Här blir det också kycklingpaj idag! Fast med vitlöksost och champinjoner :-)

    SvaraRadera
  3. Du har minsann verkligen legat i med matlagningen och bakningen.
    Brödet låter smarrigt värre, så länge saltdosen blir rätt:)

    SvaraRadera
  4. Jag som är inne i en pajperiod blir ju väldigt sugen på den här!

    SvaraRadera
  5. Hurra för kycklingpaj, gud så gott!!!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.