fredag 26 november 2010

Risgrynsgröt i ugn

Kurar här framför datorn; i köket bland en massa levande ljus smaskandes på en clementin. Har adventspyntat i huset och framförallt i köket, där julen ofta händer. Det har krävts sina timmar med pyntandet eftersom jag är lite som Maria Montazami; ställer en sak på ett ställe, går ut ur rummet, kommer in igen och andas in känslan. Det är dock sällan jag blir nöjd förrän jag flyttat på saken också och kanske även ropat in min man för bedömning! Nu börjar jag i alla fall tycka att det är riktigt mysigt julkök vi har. Bilder kommer någon gång i helgen hoppas jag!
Under tiden får ni gotta er åt ett recept på tomtegröt i ugnen. Jag vet inte om det är typiskt finskt men jag är finne och så här har mina föräldrar ofta gjort. Sedan jag själv började göra ugnsgröt, har jag bestämt att överge grötkok på spisen! Det här är ju bara så smidigt, enkelt och gott! Hur kan det bli gröt när man bara slänger ner ingredienserna i ugnsformen, ställer in formen i ugnen och går och pyntar? Du behöver inte ens röra om i gröten! ”Skinnet” som bildas på ytan, den slåss man om!

Risgrynsgröt i ugn, 4 portioner

2 dl grötris
knappt 1 tsk salt
13 dl mjölk
en klick smör

Häll alla ingredienser i en ugnsformen. Tillaga på 175 grader i 1 timme och 30 minuter. Ät med kanel, socker och mjölk eller
Julig fruktkräm >>.

11 kommentarer:

 1. Både ser och låter spännande och annorlunda mot hur gröten brukar tillagas. Ha det.

  SvaraRadera
 2. Har inte varit så mycket för gröt, kanske just när man ska tillaga den på spisen.. men nu blev jag allt nyfiken på detta recept i ugnen.. undra om det går med alla gröt? Kanske ska testa.. hmm..

  Ska nog överraska familjen i år i på kvällen och tillaga detta, då vi ska ha knytis :)

  SvaraRadera
 3. Detta låter som ett drömrecept för en sån som mig som alltid koka över eller bränner vid gröten. Tack!

  SvaraRadera
 4. Caroline: Smaken är precis som vanlig gröt! Det kan smaka smör beroende på hur mycket smör man klickar i!

  MMoVB: Funkar iaf med risgryn och hela korngryn!

  Remsan: Det är ett drömrecept för mig också, precis av samma anledning! Byebye gröt som smakar bränt!

  SvaraRadera
 5. Dottern efterlyste tomtegröt igår så nu tänker jag testa denna variant. Kanske man slipper stånga sig blodig när man ska diska grytan..

  SvaraRadera
 6. Haha, härligt att läsa om ditt pyntande och hur du gör. Anki är likadan när det gäller vår gran, där flyttas pyntet runt tills det hittat sin perfekta placering. Flyttandet kan pågå hela julen...

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Vi brukar koka gröt till ca. 35 pers på jobbet innan jul och då tar vi bara en jättekastrull och ger ett uppkok på spisen, sen in i ugnen på låg värme så står den där och sväller och gottar sig ett par timmar, vi tar ut den kanske två ggr och spär med mer gräddmjölk.

  Funkar superbra när man skall göra gröt till många :-)

  SvaraRadera
 8. Underbart med gröt i ugn! tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Tack för detta recept. :) Jättegott!

  SvaraRadera
 10. Jättegott :) jag som älskar kanel la ner en bit kanel också direkt. Tack!
  Får jag låna till min blogg om jag talar om varifrån receptet kommer och länkar till Frostrosor?

  SvaraRadera
 11. Jättegod. Hoppas det är ok att jag länkar till dig på min blogg? Om inte får du säga till så plockar jag bort det genast!
  Kram och tack för receptet.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.