måndag 22 november 2010

Finsk laxsoppa och örtsmetana

Tidigare i veckan var mina föräldrar här på vardagsmiddag. Jag bjöd på en finsk variant av fisksoppa, närmare bestämt med lax och varmrökt lax där den varmrökta ger soppan härlig smak. Den finska fisksoppan karaktäriseras av en vit, oredd buljong. Till den använder man därför mjölk eller grädde. Eftersom min pappa är laktosintolerant så blev det laktosfri matlagningsgrädde i buljongen. Det går givetvis att byta ut mot vanlig också. Den här kvällen passade det också perfekt att testa Valios laktosfria smetana, som jag fått ett varuprov på. Smetana är en lyxigare variant av creme fraiche. Jag fick tipset om att vispa upp smetanan och blanda i hackade örter. Det blev ett härligt, fluffigt pålägg med fräsch smak! Till soppan testade jag att ha i gräslök och dill i smetanan och igår när vi hade vänner på middag blev det en örtsmetana med basilika. Båda varianterna blev uppskattade på mackan. Det fungerar säkert att klicka ner örtsmetanan i grytan eller soppan också.

Finsk laxsoppa, 8 portioner
800 gram lax (500 gram laxfilé och 300 gram varmrökt lax)
1 kg potatis
4 morötter
2 gula lökar
1 liten fänkål
1 ½ liter vatten
2 buljongtärningar
330 ml matlagningsgrädde, laktosfri
15 hela kryddpepparkorn eller 40 stycken om man, som min pappa är, en kryddpepparälskare
salt

Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i lagom stora bitar och skiva morötterna. Lägg dem sedan i vatten och koka upp tillsammans med buljongtärningarna och kryddpepparkornen. Skala och klyfta under tiden löken och skiva fänkålen. Lägg i dessa när potatisen och morötterna börjar mjukna. Skär laxen i kuber och plocka den varmrökta laxen. Lägg först ner laxtärningarna och låt soppan sjuda. Koka inte så att inte fisken faller i bitar. Det går fort för fisken att bli klar. Därefter lägger du ner även den varmrökta laxen. Häll över matlagningsgrädden och låt soppan sjuda i någon minut innan du serverar den. Vi åt finskt rågbröd med örtsmetana till.


Örtsmetana
1 burk (200 gram) Valios laktosfria smetana
½ kruka dill
1 knippe gräslök
nymalen svartpeppar
flingsalt
Vispa upp smetanan så att den får en tjockare konsistens. Hacka dill och gräslök och blanda ner i den fluffiga smetanan tillsammans med flingsalt och svartpeppar. Servera som pålägg eller klicka ner i soppan.



7 kommentarer:

  1. Smetana har jag aldrig hört talas om, kul! :-) Ska försöka lägga det på minnet.

    SvaraRadera
  2. Var riktigt gott till mackan, tack för i helgen! Ska nog använda det till en av mina advent firande.. julskinka och smetana på macka.. tror inte det kan bli helt fel.. :))

    SvaraRadera
  3. Vad gott! Jag älskar fisksoppa:)

    SvaraRadera
  4. åh, den där fisksoppan är så god!

    SvaraRadera
  5. ErkaPerka: Ja, gör det!
    MMOVB: Låter spännande, rapportera på bloggen sen!
    Vanilla sky: Ja, fisksoppa är så underskattat!
    Emelie: Visst är den! Tål att lagas fler gånger!

    SvaraRadera
  6. Jag brukar ha i ett lagerblad eller två, som jag plockar bort när soppan är klar. Sätter lite extra smak.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.