Finsk laxsoppa, 8 portioner
800 gram lax (500 gram laxfilé och 300 gram varmrökt lax)
1 kg potatis
4 morötter
2 gula lökar
1 liten fänkål
1 ½ liter vatten
2 buljongtärningar
330 ml matlagningsgrädde, laktosfri
15 hela kryddpepparkorn eller 40 stycken om man, som min pappa är, en kryddpepparälskare
salt
Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i lagom stora bitar och skiva morötterna. Lägg dem sedan i vatten och koka upp tillsammans med buljongtärningarna och kryddpepparkornen. Skala och klyfta under tiden löken och skiva fänkålen. Lägg i dessa när potatisen och morötterna börjar mjukna. Skär laxen i kuber och plocka den varmrökta laxen. Lägg först ner laxtärningarna och låt soppan sjuda. Koka inte så att inte fisken faller i bitar. Det går fort för fisken att bli klar. Därefter lägger du ner även den varmrökta laxen. Häll över matlagningsgrädden och låt soppan sjuda i någon minut innan du serverar den. Vi åt finskt rågbröd med örtsmetana till.
Örtsmetana
1 burk (200 gram) Valios laktosfria smetana
½ kruka dill
1 knippe gräslök
nymalen svartpeppar
flingsalt
Vispa upp smetanan så att den får en tjockare konsistens. Hacka dill och gräslök och blanda ner i den fluffiga smetanan tillsammans med flingsalt och svartpeppar. Servera som pålägg eller klicka ner i soppan.
Smetana har jag aldrig hört talas om, kul! :-) Ska försöka lägga det på minnet.
SvaraRaderaVar riktigt gott till mackan, tack för i helgen! Ska nog använda det till en av mina advent firande.. julskinka och smetana på macka.. tror inte det kan bli helt fel.. :))
SvaraRaderaVad gott! Jag älskar fisksoppa:)
SvaraRaderaåh, den där fisksoppan är så god!
SvaraRaderaErkaPerka: Ja, gör det!
SvaraRaderaMMOVB: Låter spännande, rapportera på bloggen sen!
Vanilla sky: Ja, fisksoppa är så underskattat!
Emelie: Visst är den! Tål att lagas fler gånger!
Hyvää!
SvaraRaderaJag brukar ha i ett lagerblad eller två, som jag plockar bort när soppan är klar. Sätter lite extra smak.
SvaraRadera