söndag 14 november 2010

Tre svarta teer på Afternoon Tea

Vi serverade tre svarta teer på Afternoon Tea efter sonens dop. Vid valet av te försökte jag att tänka till så att det skulle vara tre olika slags teer och att alla skulle hitta något som de tyckte om, oavsett om man är en van drickare av lösviktste eller en som föredrar fruktte i påse.
Jag gjorde en liten presentation av teerna innan vi började äta och dricka, så att våra gäster hade en liten aning om vad de ville testa. Sedan gick jag, pappa och svärfar runt och serverade teet ur kanna. Detta blev en mysig programpunkt i sig, som nog även gästerna uppskattade.Twinings Lady Grey, som jag har druckit i många år, är ett milt svart te med den klassiska bergamottoljan och en ton av citron och apelsin. Jag tycker att den passar väldigt bra till just Afternoon Tea och dess sötsaker. Den känns behaglig och lugnande.

I Hötorgshallen hittade jag tebutiken Himalaya, som gav mig utmärkt service och goda tips. Jag ville ha ett ryskt te och blev rekommenderad Grusinien; ett svart te från Georgien. Det här teet har en genuin tesmak och smakar just te utan krusiduller. Det är egentligen ett te för samovarer, något som vi dessvärre inte äger. Knepet är att låta teet dra länge, uppemot 10 minuter så att man får den där kraftiga men ändå lena tesmaken. Det här teet blir inte beskt av att dra länge. En klar favorit! Teet passar väl att serveras ur kanna också och passar även till de salta rätterna då den inte har någon påträngande arom som tar över. Eftersom det är ett ryskt te, kan man prova att söta det på ett ryskt vis; med en sked marmelad i!

Till de tedrickare, som oftast föredrar te i påse eller fruktiga teer med aromer, valde jag Kobbs Himlagott. Det är ett svart te med smak av kvitten, persika och grädde. Det är nästan sött i sig själv och passar bättre till sötsaker än till salta rätter tycker jag. Men det är ju en smaksak!

Gästerna fick också ta med sig en påse te, som ett minne från dopet!

Efter dopet har jag bestämt mig för att oftare dra fram en tekanna och göra i ordning fulla kannan. Det är ju så gott när teet fått dra ordenligt
.

4 kommentarer:

  1. Men vad mysigt! Jag får lite ångest när jag tänker på vårt omysiga men lyckade dop för lillasysteer. Mkt gulligt att få med te hem!

    SvaraRadera
  2. Vackert och kreativt med gott te i vackra kannor samt stilig etikett! Tjusigt och inspirerande, tycker en te-entusiast.

    SvaraRadera
  3. Anonym: Tack så mycket! Då är vi ju två, te-entusiaster alltså! Kanske vill du rekommendera ett gott te till mig? Alltid roligt med nya tips!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.