tisdag 16 november 2010

Kardemummatryffel

Det var väldans många år sen som jag gjorde denna tryffel senast, tror nog att det var till julen 2005. Ursprungsreceptet publicerades i Aftonbladet men den innehöll även kanel, något som jag uteslutit båda gångerna. Kardemumman framträder på ett fantastiskt sätt. Älskar man kardemumma, så älskar man tryffeln. Jag gör tryffeln på Fazers blå mjölkchoklad. En perfekt liten tryffel, som passar till jul men även till Afternoon Tea. Den serverades på sonens dop eller efterföljande Afternoon Tea. På bilden ser den lite frostig ut, då jag förvarade tryfflarna i frysen innan servering.

Kardemummatryffel, 20-25 stycken

1 tsk kardemummakärnor
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk honung
200 gram Fazer blå mjölkchoklad, ganska fint hackad
175 gram Fazer mjölkchoklad eller annan choklad till doppning
Smält vit choklad till dekor


Mortla kardemummakärnorna lätt. Koka upp grädden, honungen och kardemumman. Låt kardemumman ligga och dra en stund så att grädden tar smak. Ge grädden ett nytt uppkok och sila sedan bort kardemumman. Jag silade dock inte bort den, och den bra ändå, man känner av lite ”knaster” men bara trevligt tycker jag. Slå den heta grädden över den hackade chokladen i en bunke. Rör tills all choklad smält och tryffeln blivit slät och blank. Låt svalna och ställ sedan bunken i kylen över natten. Täck med plastfolie eller lock. Ta ut små kulor ur den hårda massan med kuljärn eller tesked. Rulla kulorna runda. Ställ i kylen. Smält den resterande chokladen över vattenbad. Doppa kulorna i den smälta chokladen och dekorera dem med smält vit choklad eller t.ex. flagad mandel. Låt stelna och förvara kallt.

5 kommentarer:

 1. har bara ett ord att skriva: MUMS! :)

  SvaraRadera
 2. Mmm, älskar kardemumma. Ankis syrra älskar tryffel så dessa hade hon jublat om hon fått till jul.

  SvaraRadera
 3. Marie: Eller hur!
  Håkan och Anki: Årets julklapp till Ankis syrra är alltså klar! Hemgjort och allt! Lovar att inte skvallra till tomten!

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det kanske var att du inte tempererade chokladen som gjorde att den blev lite gråaktig. Det är ett av de vanligaste felen tyvärr! Men kardemummatryffel är riktigt gott! =)

  SvaraRadera
 5. Anonym: Ja, det stämmer att jag inte tempererade chokladen. Men just i det här fallet var det just frost på tryffeln. När de tinade såg de helt "vanliga" ut.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.