Kardemummatryffel, 20-25 stycken
1 tsk kardemummakärnor
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk honung
200 gram Fazer blå mjölkchoklad, ganska fint hackad
175 gram Fazer mjölkchoklad eller annan choklad till doppning
Smält vit choklad till dekor
Mortla kardemummakärnorna lätt. Koka upp grädden, honungen och kardemumman. Låt kardemumman ligga och dra en stund så att grädden tar smak. Ge grädden ett nytt uppkok och sila sedan bort kardemumman. Jag silade dock inte bort den, och den bra ändå, man känner av lite ”knaster” men bara trevligt tycker jag. Slå den heta grädden över den hackade chokladen i en bunke. Rör tills all choklad smält och tryffeln blivit slät och blank. Låt svalna och ställ sedan bunken i kylen över natten. Täck med plastfolie eller lock. Ta ut små kulor ur den hårda massan med kuljärn eller tesked. Rulla kulorna runda. Ställ i kylen. Smält den resterande chokladen över vattenbad. Doppa kulorna i den smälta chokladen och dekorera dem med smält vit choklad eller t.ex. flagad mandel. Låt stelna och förvara kallt.
har bara ett ord att skriva: MUMS! :)
SvaraRaderaMmm, älskar kardemumma. Ankis syrra älskar tryffel så dessa hade hon jublat om hon fått till jul.
SvaraRaderaMarie: Eller hur!
SvaraRaderaHåkan och Anki: Årets julklapp till Ankis syrra är alltså klar! Hemgjort och allt! Lovar att inte skvallra till tomten!
Jag tror att det kanske var att du inte tempererade chokladen som gjorde att den blev lite gråaktig. Det är ett av de vanligaste felen tyvärr! Men kardemummatryffel är riktigt gott! =)
SvaraRaderaAnonym: Ja, det stämmer att jag inte tempererade chokladen. Men just i det här fallet var det just frost på tryffeln. När de tinade såg de helt "vanliga" ut.
SvaraRadera