onsdag 10 november 2010

Höstgryta med curry

Veckans gryta som tillagades i helgen som var! Receptet rev jag ur Vi-kedjans medlemstidning Salt&Peppar men modifierade som vanligt lite. Jag tänkte att så mycket goda ingredienser kan inte bli annat än en fantastisk god gryta. Det är lite spännande också att ha i kikärter, en ingrediens jag tyvärr inte använder tillräckligt ofta i matlagning. Det blev en dubbelsats av grytan då vi skulle få gäster också, men de fick dessvärre avboka på grund av sjukdom. Vi åt några dagar av grytan och frös även in av den. Min recension av grytan är att den blir precis så mustig och kryddig som utlovas i receptet och att den därutöver är nytänkande tack vare curryn och kikärtorna i! Jag drog dock ner mängden curry till 1 1/1 msk istället för angivna 2 msk och mängden vitlöksklyftor till två istället för fyra. Det räckte gott och väl i vår familj. Så nedan min aningen modifierade recept.

Höstgryta med curry

1 kg benfri högrev
200 gram rökt sidfläsk (jag använde enbärsrökt)
2 gula lökar i bitar
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1 msk tomatpuré
några stänk cayennepeppar
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
8 små steklökar
1 ask cocktailtomater
1 stor burk kikärter
salt och peppar
smör till stekning
ev maizenaredning
gräddfil till servering


Skär köttet i grytbitar. Skär fläsket i stora tärningar. Skär den gula löken i klyftor och skiva vitlöksklyftorna. Blanda högreven med curry, cayennepeppar, peppar och salt. Bryn blandningen i smör i en upphettad järngryta. Bryn i omgångar så att köttet får färg. Lägg åt sidan. Bryn därefter även fläsket i grytan och tillsätt tomatpurén. Häll ner köttet igen, häll över vatten (förkoka gärna i vattenkokare) och smula i buljongtärningarna. Låt sjuda under lock i 1 ½ timme.
Skala och tillsätt steklöken och låt koka sakta tills köttet är riktigt mört. Stormkoka inte, för då kokar löken sönder. När grytan är nästan klar kan du reda av den lite om du vill, jag gjorde det inte. Lägg i cocktailtomaterna och häll i kikärterna (skölj kikärterna väl i durkslag innan du häller ner de i grytan), låt bli varmt.
Servera med lite gräddfil. Vi åt basmatiris till!


Vill ha du tips på fler grytor, klicka HÄR

4 kommentarer:

  1. Jisses vad mycket god mat du lagat! Vad du ligger i!

    SvaraRadera
  2. Remsan: Älskar man att äta, så gör man! Och nu får jag ta och göra ett ryck och massuppdatera eftersom jag ligger efter! :-)

    SvaraRadera
  3. Himmel vad du ha uppdaterar.. Mycket gott ha du lagat.. Hade lite kycklingrester i kylen och blev tvärsugen på paj när jag gick in här.. Allt såg jätte gott ut.
    Ha en bra dag.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.