söndag 28 november 2010

Finska julstjärnor och mitt juliga kök

Välkommen advent, första ljuset är tänt! Ute yr snö men inne är det varmt, mysigt och nypyntat! Min man och min 2-åring är ute och skottar snö! Vi kokade skinka igår och sent på kvällen griljerade min man årets första julskinka. Det blev nattamackor med julskinka, Graveleijs senap och julmust! Och det blir mer skinkmackor idag, tillsammans med risgrynsgröt i ugn, som jag bloggade om häromdagen, recept här >> Mina föräldrar kommer nämligen på adventslunch!

Bjuder på årets första julstjärnor; ett finskt bakverk gjord på smördeg fylld med plommonmarmelad! Jag har fuskat med köpe-smördeg, det gör jag alltid eftersom jag inte har orka smördeg hit och dit. Vill ni prova att göra julstjärnorna själva och inte får tag i plommonmarmelad, kan ni koka egen på katrinplommon eller ha någon annan, inte för söt, marmelad i stjärnorna, t.ex. äppelmarmelad.

Finska julstjärnor
Färdiga frysta smördegsplattor

Plommonmarmelad
Florsocker till dekorering


Sätt ugnen på 200 grader. Låt smördegsplattorna tina på plåten. Skär diagonala linjer i den kvadratformade smördegsplattan; börja någon cm från mitten och ut mot varje hörn. Du ska alltså göra fyra snitt, lämpligtvis med en klenätsporre men kniv går också bra. Lägg på en klick plommonmarmelad, lyft upp varannat hörn och nyp ihop ordentligt och fäst i mitten på marmeladklicken. Grädda i 5-10 minuter på 200 grader. Pudra med florsocker innan servering.I kökssoffan är det perfekt att mysa och läsa jultidninar och julrecept
Kakburkarna och godisburkarna väntar på att fyllas med julens godsaker

Hyacinterna slår nog ut om ett par dagar!
Bakdukarna med röda broderier fyndade mamma på loppis

Utsikten från köksfönstret

Min fina vita amaryllis
Laddat för glögg

Årets adventsljusstake

Snart dags för julbak

Mannen räddade bakformarna på jobbet, dem var på väg till tippen!

Glögg och juleskum

Egengjord julgrupp, blomgrupper är roliga att göra själv!

Årets första skinkmackor

6 kommentarer:

 1. Åh så mysigt det ser ut, du är så pysslig av dig och inreder så fint! Får nog anställa dig som heminredare sen hem till oss när vi flyttar ;-) Mums för julskinka! Ha en fin 1:a Advent!

  SvaraRadera
 2. Underbart! men själv vill jag inte ha skinkmacka förrän första skinkan görs den 23 hemma hos pappa. Så underbart mysigt när det doftar skinka i hela huset, allt är färdigt för den stora dagen och så äter man varm skinkmacka med julmust! Då myser man. Men fantastiskt mysiga bilder!

  SvaraRadera
 3. Va fint och julmysigt du har i köket! Jag känner igen bakdukarna, jag har liknande broderier på mina! Din adventsljusstake var jättefin, jag hade också tänkt ha blockljus, tycker det är jättefint, men det hanns inte med. Har du gjort sifferhjärtana själv?

  SvaraRadera
 4. MMoV: Tack, vad gulligt!

  Anonym: Ja, den är speciell den där skinkmackan som görs den 23:e också! :-)

  iemmaskök: Sifferhjärtana i betong har jag köpt på Åhléns!

  SvaraRadera
 5. Å så mysigt! jag har hängt upp stjärnor i fönstrena och i morgon ska julgardinerna upp:) älskar att julpynta!

  SvaraRadera
 6. vanilla sky: Ja, julpynt ligger mig varmt om hjärtat också!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.