tisdag 9 november 2010

Långfranska med ost och oregano

Första gången jag bakade dessa långfranskor följde jag receptet, för en gångs skull. Det skulle jag inte ha gjort, tryckfel! Anade att 2 msk salt skulle vara för mycket men tog det ändå, det stod ju så i receptet! Resultatet blev något som smakade som trolldeg. Det färdiggräddade brödet var lika salt och hade inte jäst lika bra som vanligt. Vi försökte äta av brödet men det var inte så gott. Nu har jag litat min egen fingertoppskänsla och ändrat saltmängden till 2 tsk. Resultat? Jättegott, onyttigt, ”because-I’m-worth-it”-bröd!

Långfranska med ost och oregano, 2 långfranskor

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 dl olja
2 msk oregano
cirka 12 dl vetemjöl

Topping:
Oregano
Riven ost

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och oregano. Tillsätt därefter vetemjölet och knåda till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Olja in två avlånga brödformar. Ta upp degen på bakbordet, knåda den ytterligare och forma till två långfranskor som du lägger i brödformarna. Toppa med oregano och riven ost. Låt franskorna jäsa under bakduk i ytterligare 25 minuter. Grädda på 225 grader i cirka 20 minuter. Låt franskorna svalna något innan du plockar de ur formarna. Låt svalna under bakduk, på ett galler.
Recept på bröd som jag bakat tidigare, hittar du HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.