tisdag 2 november 2010

Mustig korvgryta, solrosbröd utan knåd och Gino

Denna korvgryta lagade jag en dubbelsats av i söndags när huset fylldes av gäster. Det är en perfekt bjudrätt när det vankas mycket folk och man inte vill ha spisplattan full med kastruller och en diskbänk som svämmar över av disk. Alla ingredienser tillagas i samma järngryta (men en dubbelsats kräver två). Receptet har jag haft i flera år men bara tyckt att grytan verkade lite tråkig och blek. Men så fel jag hade! De olika korvarna ger grytan en god smak! Denna rätt åker på nästa månads matsedel också!

Servera grytan med en klick creme fraiche på och nybakt bröd till! Jag bakade solrosbröd utan knåd! Receptet till brödet hittar du HÄR

Till efterrätt bjöd jag på Gino med en kula vaniljglass till. Även Gino fungerar perfekt att göra till många och recept på den hittar du
HÄR

Mustig korvgryta, 6 portioner

25 gram smör
2 gula lökar
4 morötter
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan, eller kanske mer
1 liter vatten
1 buljongtärning
4 msk tomatpuré
1 röd eller gul paprika
300 gram kabanosskorv
300 gram chorizokorv
400 gram falukorv

Skala lök, morötter och potatis och skär de i tvåcentimetersbitar. Skär korven i olika former. Fräs lök och morötter i smöret i en järngryta. Tillsätt potatisen och pressa ner vitlöksklyftan och strö över timjan. Tillsätt även lagerblad och låt det hela fräsa en stund innan du klickar ner tomatpurén. Låt fräsa ytterligare.
Häll på vattnet (koka gärna upp i vattenkokare), smula över buljongtärningen och koka alltsammans under lock, på svag värme, tills potatisen är mjuk. Det tar nog cirka 20 minuter på svag värme. Stek under tiden korven lätt i en stekpanna och tillsätt strimlad paprika mot slutet. Lägg ner detta i grytan strax innan potatis är mjuk. Servera med en klick creme fraiche och nybakt bröd till.



3 kommentarer:

  1. Åh, låter super gott.. men ja den där allergin ;)

    GINO - hade glömt detta totalt.. de måste jag göra snart igen! Tror min man skulle bli väldigt glad!

    Åh en brödrecept där man slipper knåda.. detta måste jag bara prova.. dessa bröd är som gjorda för mig :D

    SvaraRadera
  2. Miia: Hur kan du glömma Gino, fy skäms! ;-)
    Ja, solrosbrödet måste du bara testa, så smidigt!

    SvaraRadera
  3. Jag får skylla på allergin varför glömt bort det, för upptäckte nu när skulle börja kolla vad som ska köpas.. att både banan, vindruvor och kiwi kan jag inte ha.. så det blir inte mycket kvar till GINO.. :S

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.