fredag 19 november 2010

Höstmiddag med ugnsstekt sidfläsk och lingongräddfilsås

Receptet klippte jag ur Vi i Villa-tidningen för en tid sedan. Det är nog från Arla. Detta var riktigt lättlagat och gott. 2-åringen hjälpte mig hela vägen och det var riktigt roligt med en liten hjälpreda i köket som skalade lök, skivade äpplen och rörde i såsen!

Ugnsstekt sidfläsk, 4 portioner

600 gram rimmat sidfläsk i bit
2 msk smör
2 gula lökar
2 äpplen (gärna en hårdare sort)
1 krm svartpeppar

Lingdongräddfilsås
2 dl gräddfil
½ dl rårörda lingon
1-2 msk hackad färsk timjan (jag använde 2 tsk torkad)
1 krm salt
Sätt ugnen på 200 grader. Skär svålen i rutor. Lägg fläsket med svålen ner i en smord, ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Skala och klyfta löken. Kärna ur och klyfta äpplena. Rör ihop såsen. Ta ut formen, höj värmen till 225 grader. Vänd fläsket med svålen uppåt och peppra. Lägg ner äpplen och lök. Stek ytterligare 25-30 minuter, Skär fläsket i bitar. Vi serverade fläsket med pressad potatis och lingongräddfilsåsen.





2 kommentarer:

  1. Läckert! Lingongräddfilsås måste jag nog prova nån gång, låter spännande! =)

    SvaraRadera
  2. Alltid skoj med små hjälpredor i köket, blir så mycket roligare.

    Lät som en spännande och god rätt.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.