Nu har jag vågat mig på att göra druvsaft med saftmaja! Vilken
hejdundrande bra den är – uppfinningen saftmaja! Bara att varva bär/frukt med
socker och så kan man tappa upp saften direkt i flaska. Ja, det går ju inte på
sekunder och ingår några fler moment men ändå! Jag är riktigt nöjd över att jag
slipper sildukar och annat tjafs när jag kokar saft. I år har jag kokat
vinbärssaft, äppelsaft och nu senast druvsaft. Spana på loppisar och auktioner
efter saftmajor. De tar ju dessvärre en del plats i förrådet, vinden eller nere
i källaren så det finns säkert de som vill bli av med sina.
Hur smakar den då, den där druvsaften? Jo, så där som druvjuicen på tetra gjorde. Jag vill minnas att det fanns JO-juice med druvsmak, minns ni den? Riktigt kraftig och god! Kanske kan man fortfarande köpa den?
Här följer receptet och en del bilder! Eftersom man inte bör
fylla min saftmaja med mer än 3 kg frukt/bär åt gången så har jag anpassat
receptet här nedan efter det. Nu önskar jag dig en riktigt fin kväll!
PS. Tack för alla tips om druvrecept! Jag skulle plocka fler vindruvor att göra annat av, men då hade det hunnit bli lite för kallt och druvorna hade spruckit och blev väldigt geggiga. Det gick över en natt. Men nu finns det ju massor av gottis att testa! DS.
Druvsaft – vindruvssaft
3 kg vindruvor
7 dl strösocker
För konservering:
1 rågat krm med natriumbensonat per liter avrunnen saft
1 tsk vinsyra per liter avrunnen saft
Varva vindruvor och strösocker i saftmaja. Druvor underst
och överst. Ånga bären i saftmajan i cirka 45 minuter. Rör ner natriumbensonat
och vinsyra i en liten mängd saft/varmt vatten och rör därefter i den stora
mängden. Tappa upp saften direkt på flaska. Saften blir koncentrerad och spädes
ut med förslagsvis 1 del saft och 3 delar vatten.
Saft-maijan är det bästa som finns...det ända är att man måste ju komma ihåg att har man en gammal saft-maija som är gjird i aluminium så kan man inte koka rabarbersaft i den...men annars är det bara att safta på,enkelt och gott!!
SvaraRaderaTrevlig höst på dej!
Ja, precis! Rabarbern går hårt åt på aluminiumet!
RaderaEn riktigt härlig höst önskar jag dig också!
Överskott av vindruvor - vilken underbar lyx. Själv fick jag ca 8 stycken... Hoppas på bättre skörd nästa år. Plantan är rätt ny och jag glömde vinterbeskära förra vintern...
SvaraRaderaNu ska jag också koka saft på mina druvor, iaf en del av dem. Var ute i växthuset i ruskvädret och klippte ner över 5 kg druvor, de har blivit frostbitna, men jag tror det funkar ändå. Någon saftmaja har jag ju inte, så det får blir "vanlig" kokning :) Sötman brukar vara högre när det frusit lite.
SvaraRaderaVad kul med saftkokning! Ja, jag har förstått att det blir bättre sötma om druvorna frusit. Dock var det här stor konkurrens om druvorna mellan mig och sniglarna så jag plockade de innan frosten. Och efter frosten så hade de blivit alldeles spruckna.
RaderaVanlig kokning går säkert också bra!
Kan stjälkarna vara med eller skall de bort?
SvaraRaderaJa, det går alldeles utmärkt att låta stjälkarna sitta kvar!
Radera