onsdag 25 september 2013

Druvsaft - vindruvssaft


Nu har jag vågat mig på att göra druvsaft med saftmaja! Vilken hejdundrande bra den är – uppfinningen saftmaja! Bara att varva bär/frukt med socker och så kan man tappa upp saften direkt i flaska. Ja, det går ju inte på sekunder och ingår några fler moment men ändå! Jag är riktigt nöjd över att jag slipper sildukar och annat tjafs när jag kokar saft. I år har jag kokat vinbärssaft, äppelsaft och nu senast druvsaft. Spana på loppisar och auktioner efter saftmajor. De tar ju dessvärre en del plats i förrådet, vinden eller nere i källaren så det finns säkert de som vill bli av med sina.
Hur smakar den då, den där druvsaften? Jo, så där som druvjuicen på tetra gjorde. Jag vill minnas att det fanns JO-juice med druvsmak, minns ni den? Riktigt kraftig och god! Kanske kan man fortfarande köpa den?

Här följer receptet och en del bilder! Eftersom man inte bör fylla min saftmaja med mer än 3 kg frukt/bär åt gången så har jag anpassat receptet här nedan efter det. Nu önskar jag dig en riktigt fin kväll!

PS. Tack för alla tips om druvrecept! Jag skulle plocka fler vindruvor att göra annat av, men då hade det hunnit bli lite för kallt och druvorna hade spruckit och blev väldigt geggiga. Det gick över en natt. Men nu finns det ju massor av gottis att testa! DS.

Druvsaft – vindruvssaft

3 kg vindruvor
7 dl strösocker

För konservering:
1 rågat krm med natriumbensonat per liter avrunnen saft
1 tsk vinsyra per liter avrunnen saft

Varva vindruvor och strösocker i saftmaja. Druvor underst och överst. Ånga bären i saftmajan i cirka 45 minuter. Rör ner natriumbensonat och vinsyra i en liten mängd saft/varmt vatten och rör därefter i den stora mängden. Tappa upp saften direkt på flaska. Saften blir koncentrerad och spädes ut med förslagsvis 1 del saft och 3 delar vatten. 

7 kommentarer:

 1. Saft-maijan är det bästa som finns...det ända är att man måste ju komma ihåg att har man en gammal saft-maija som är gjird i aluminium så kan man inte koka rabarbersaft i den...men annars är det bara att safta på,enkelt och gott!!
  Trevlig höst på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis! Rabarbern går hårt åt på aluminiumet!
   En riktigt härlig höst önskar jag dig också!

   Radera
 2. Överskott av vindruvor - vilken underbar lyx. Själv fick jag ca 8 stycken... Hoppas på bättre skörd nästa år. Plantan är rätt ny och jag glömde vinterbeskära förra vintern...

  SvaraRadera
 3. Nu ska jag också koka saft på mina druvor, iaf en del av dem. Var ute i växthuset i ruskvädret och klippte ner över 5 kg druvor, de har blivit frostbitna, men jag tror det funkar ändå. Någon saftmaja har jag ju inte, så det får blir "vanlig" kokning :) Sötman brukar vara högre när det frusit lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul med saftkokning! Ja, jag har förstått att det blir bättre sötma om druvorna frusit. Dock var det här stor konkurrens om druvorna mellan mig och sniglarna så jag plockade de innan frosten. Och efter frosten så hade de blivit alldeles spruckna.
   Vanlig kokning går säkert också bra!

   Radera
 4. Kan stjälkarna vara med eller skall de bort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går alldeles utmärkt att låta stjälkarna sitta kvar!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.