lördag 22 augusti 2009

Kalljästa bullar - wienerbullar


-->
Kalljästa bullar blir nästan som wienerbröd, fast fuskvarianten! Det är därför jag kallar de för wienerbullar. Allt som oftast brukar de nog kallas för kalljästa bullar. Fördelen är att degen inte behöver jäsa, bara de utbakta bullarna jäses innan gräddning. Nästa gång tror jag att jag fyller de med hallonmarmelad och klickar marsánkräm på toppen, då får jag de ännu mer wienerbrödsaktiga!
Wienerbullar – kalljästa bullar, 25-30 stycken
Deg:
150 gram smör
6 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk strösocker
1 dl kall mjölk
50 gram färskjäst
Fyllning:
100 gram smör
100 gram florsocker
1 msk vaniljsocker
10 blötlagda och mixade aprikoser, kan uteslutas
Ägg till pensling
Pärlsocker
Nyp ihop smör och vetemjöl snabbt i en bunke, knåda inte. Rör ihop ägg och socker i en annan bunke, det ska inte bli pösigt utan bara ihoprört. Lös upp jästen och mjölken i en tredje bunke. Blanda ihop innehållet i samtliga bunkar och forma till en deg. Knåda inte mer än att ingredienserna är ihopblandade, annars blir degen seg. Låt degen jäsa under tiden som du gör fyllningen.
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en fyllning.
Kavla ut degen till en stor platta och bred ut fyllningen och de mixade aprikoserna. Rulla ihop degen som du gör med kanelbullar och skär lagomstora bullar. Lägg bullarna i formar på en ugnsplåt. Låt bullarna jäsa. Pensla och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200-225 grader i cirka 15 minuter.

24 kommentarer:

  1. Ah, vilket underbart recept, gillar skarpt allt som är kalljäst. Sedan är det ju inte fel med en bulle som också är ett wienerbröd. Gott!

    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
  2. En liten lyxbulle låter det som..
    Gott, gott
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  3. Åh, det var länge sedan jag bakade wienerbullar. Kanske är dags snart!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  4. Åhh bullar är så gott ska baka upp mitt jästpaket i kylen den här veckan på bullar mmm :) Finns ju många varianter,smaker & utseenden man kan göra så ska bestämma sig för vad också är ju knepigt ;)

    MIna fina muffinsformar med violer kan man beställa från tex kakburken eller köpa på designtorget, finns massvis av olika! Lite dyra kan jag tycka egentligen men roligt att få variera sig med olika mönster& färger :)

    SvaraRadera
  5. ojojoj jag älskar sådana här... mm..

    SvaraRadera
  6. Åh vad underbart goda de ser ut!
    Men hur länge ska dem jäsa mellan gångerna?

    SvaraRadera
  7. Lisa: Själva degen behöver inte jäsa någonting alls, när man bakat ut de och lagt i formar kan man låta de jäsa 20-30 minuter kanske.

    SvaraRadera
  8. Hej!


    Tror du receptet skulle funka med torrjäst?

    Lena

    SvaraRadera
  9. Anonym: Hej anonym! Jag tror inte det eftersom mjölken i receptet ska vara kall. Torrjästen behöver lite värme (runt 40 grader) för att komma till liv. Men helt säker är jag inte.

    SvaraRadera
  10. Hej. Jag bakade dessa på 80-talet och då kallades de Rimbobullar. Värdens goaste. Bakar dessa till finfrämmat imorgon.

    SvaraRadera
  11. Lisen: Ja, rimbobullar känner jag igen! Ska det inte vara vit glasyr på dem?
    Säker på att finfrämmat blir lyckliga över ditt gottefika!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimbobullar kavlar man ut och skär i fyrkanter ca 10x10 cm, lägger fyllning på och nyper ihop hörnen.

      Radera
  12. Idag ska jag prova att göra dessa. Jag som aldrig bakar hahaha. Det är en underbar blog du har.

    Mvh,
    Caroline

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med bakandet! Härligt med fredagsfika! Tack för dina fina ord! :-)

      Radera
  13. Lyxade till det till jul och blandade i riven vitchoklad i fyllningen.
    Jul lyx

    SvaraRadera
  14. Innebär kalljäst att man kan ha dem i kylen över natten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, kalljäst innebär att degvätskan som används är kall. I det här fallet används kall mjölk. Men det finns recept där man dels använder kall degvätska men även låter bröd kalljäsa i kyl/rumstemperatur över natten, så är dock inte fallet med dessa bullar.

      Radera
  15. Rimbobullar gör man fyrkanter som man viker över fyllningen, och efter gräddningen har man på glasyr.

    SvaraRadera
  16. Hej! Jag tycker det låter så lite med 1dl mjölk, stämmer det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Förlåt för sent svar!
      Ja, mjölkmängden stämmer! Du kommer märka det på degen när du bakar bullarna!

      Radera
  17. Hej, måste fråga.. först skriver du att degen inte behöver jäsa utan bara en jäsning innan bullarna ska gräddas. Men i receptet står det ju att degen ska jäsa nedan man gör fyllningen... det går inte ihop sig i min hjärna. Ska degen jäsa eller ej??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Bra uppmärksammat! Nej, degen behöver inte jäsa medan man gör fyllningen. Men det går bra att den vilar under tiden.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.