söndag 7 november 2010

Ananas med tjinuskijsås, rostad kokos och vaniljglass

Vilken matlycka det är att hitta en sådan här oslagbar kombination av goda råvaror i en dessert! Här samspelar de olika smakerna, konsistenserna och varmt med kallt. Det här var det perfekta sättet att använda ananasen, som kom i veckans ekologiska fruktlåda!

Ananas med tjinuskijsås, rostad kokos och vaniljglass, 4 portioner

½ ananas
1 dl kokos
½ liter vaniljglass

Tjinuskijsås:
1 ½ dl vispgrädde (obs! ej matgrädde, kaffegrädde eller dylikt)
50 gram smör
75 gram råsocker (även farinsocker fungerar)

Rosta kokosen i en torr stekpanna. Blanda grädde, smör och råsocker i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret smält. Låt blandningen koka i ihop i cirka 3 minuter eller tills såsen tjocknar. Det går fortare om såsen stormkokar än om den bara kokar lite lätt. Glöm inte att röra emellan. Lägg upp vaniljglass i efterrättsskålar, skär ananasen i bitar och lägg över glassen. Häll över varm tjinuskijsås och toppa med rostad kokos. Ät genast!

4 kommentarer:

  1. Det kanske kan passa till nyår!

    SvaraRadera
  2. Å vad det låter gott! Ett bra sätt att få användning för ananasen jag köpte idag! Tack för tipset :)

    SvaraRadera
  3. Anonym: Alldeles säkert och så slipper man stå och slava i köket!

    vanilla sky: Så kul att inspirera andra! :-)

    SvaraRadera
  4. Vad gott det lät! ska lägga på minnet.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.