tisdag 2 augusti 2011

Hemkokt rödvinbärsgelé

När ni nu fick receptet på svartvinbärsgelé så ska ni ju såklart får det på de röda vinbären också. Den här gelén gjorde jag för ett tag sedan men har inte hunnit blogga om den. Även de röda vinbären sjöng på sista versen (läs: höll på att trilla av) så jag använde gelésocker när jag kokade gelén. Gelésocker är bra således att man kan vara säker på att resultatet blir bra! Däremot är det inte vidare prisvärt ifall man kokar större mängder!
 
Hemkokt rödvinbärsgelé

 1 liter röda vinbär
1 dl vatten
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft (Till detta recept går det åt ungefär 1 paket gelésocker)

Skölj bären och häll upp de rena bären i en kastrull och häll på vattnet. Koka sakta upp under lock och låt småkoka i 10 minuter. Rör under tiden med en visp så att bären saftar sig. Låt sedan rinna av genom en saftduk i 20 minuter. Mät upp hur mycket saft du fått och beräkna utifrån det mängden gelésocker. Använd 1 dl gelésocker till varje avrunnen dl saft. Häll över saft och gelésocker i en kastrull, rör om. Låt koka upp och koka i 30 sekunder. Häll genast upp gelén på väl rengjorda burkar. Jag brukar köra mina burkar i diskmaskin. Sätt på locket och förvara gelén i kylskåp. Barnmatsburkar brukar vara lagom storlek på glasburk. Då får man ett par tre stycken på denna sats, beroende på om man använder de stora eller de små.

3 kommentarer:

 1. Så flitig du har varit senaste tiden med att både safta och fixa till gelé! Visst är det ett nödvändigt tillbehör till söndagssteken med gelé, precis som ättiksgurkor, det stämmer liksom inte annars i smakerna!

  Fetaostpaketen har vi också gjort, riktigt goda blir dom!

  SvaraRadera
 2. Tack för detta UNDERBARA recept!!

  SvaraRadera
 3. Ewelina: Vad roligt att receptet var i din smak! Vi har tyvärr inte alls mycket gelé kvar! Det blev sån åtgång när 3-åringen slevar på den till söndagssteken! Tack för din kommentar och hoppas du återkommer fler gånger!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.