söndag 20 oktober 2013

Godaste kladdkakan - mjölkfri + glutenfri


Hej vännen! Hoppas din helg varit härlig och fylld med vila, glädje, aktiviteter – helt enkelt det du hoppades på. Det har vår helg varit utom mina nässelutslag som imorse tvingade mig till akuten med igenmurade ögon, svullna läppar och röda utslag över hela kroppen. Hualigen, till och med barnen var rädda för mig. Tänk vilken fantastisk sjukvård vi har i Sverige - de tryckte i mig en massa kortison redan på akuten och skickade hem mig med en massa bra mediciner så jag kunde njuta av denna söndag också och ser ganska vettig ut igen. 

Jag har inte skrivit det rakt ut här på bloggen men jag har sedan mitten av juli skippat vetemjöl nästan helt och hållet om man bortser några gånger som jag ätit dumplings med resultatet magsmärtor. Jag har helt enkelt slutat med pasta och bröd gjort på vetemjöl eftersom min mage inte riktigt klarar av dessa produkter. Detta handlar inte om LCHF eftersom jag äter socker (försöker dock begränsa sockerintaget till helgen och byta ut det vita sockret mot råsocker och honung). Dessutom äter jag choklad – min stora last.

Förra helgen gjorde jag då en kladdkaka där jag bytte ut vetemjölet mot kokosnötsmjöl. Kokosmjölet är annorlunda att jobba med märkte jag när jag försökte läsa på innan jag själv började röra runt i bunkarna. Det går inte att byta ut vetemjöl mot kokosnötsmjöl rakt av utan man behöver dra ner på mängden eftersom bakverket annars blir för torrt. Det andra är att kokosnötsmjölet inte är lika finmalet, varpå den kräsna jag tyckte att karaktären blev som med kli eller fullkornsprodukter. Smaken var däremot god, och kladdigheten också suverän. Glutentrådarna bildas inte heller på samma sätt men ändå är den här kladdkakan sannerligen god vågar jag påstå.  

Detta är en modifierad form av min favoritkladdkaka – den perfekta kladdkakan som är bästa kladdkakan. Receptet till den hittar ni HÄR>> http://www.frostrosor.nu/2012/10/den-perfekta-kladdkakan.html

PS. Jag har använt mjölkfri choklad och mjölkfritt margarin också, så kunde mina söner också äta av kakan. Väldigt uppskattad även av de små chokladfantasterna. DS.

Godaste kladdkakan, mjölkfri och glutenfri (inte farligt långt ifrån originalet)

5 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker, ekologiskt
200 gram mjölkfritt margarin (eller smör)
50 gram mörk blockchoklad (ICAs är mjölkfri)
150 gram mörka chokladknappar (70%-ig, från Åre choklad eller valfri mörk choklad utan mjölk)
1 krm salt
1 ¼ dl kokosnötsmjöl (märke Kung Markatta)
1 krm bakpulver


Dela blockchokladen i bitar. Smält smör och choklad och chokladknappar på svag värme i en kastrull. Låt svalna lite. Tillsätt saltet. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst (det ska bli ljust). Tillsätt chokladsmörbladningen och rör om försiktigt. Blanda ihop kokosnötsmjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om försiktigt, vispa inte. Häll upp smeten i en smord form med löstagbarkant. Grädda på 200 grader i 15 minuter. Gillar kakan den riktigt kladdig tar man ut den efter 12 minuter. Kakan ska gunga när du tar ut den. Släpp formen i bordet ett par gånger. Låt kakan svalna först i rumstemperatur och därefter i kylskåp. Om du inte kan låta bli att vänta med att äta kakan så kan du grädda den i 15 minuter och ställa ut den för att svalna i 1 timme. Kakan mår dock helt klart bra av att stå i kylskåp inlindad i grillfolie i upp till en vecka. Den blir bara saftigare och kladdigare av det.


16 kommentarer:

 1. Det verkar vara många som bakar med dessa "mjölsorter" nu ser man på olika bloggar och det är ju klart det blir ju inte som med vetemjöl. Men det verkar gott iallafall!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag experimenterar också. Övning ger färdighet och det här resultatet blev ju rätt så bra!

   Radera
 2. Ser gott ut! Jag bakar ju en del med kokosnötsmjöl och har märkt att det också är stor skillnad mellan olika märken och hur pass finmalet mjölet är. Det suger upp olika mycket vätska helt enkelt. Därför är det jättesvårt att ange mängd. Man får testa sig fram. Fin bild på bordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra information Kjersti! Det ska jag tänka på!

   Radera
 3. Perfekt med glutenfri kladdkaka! Jag gjorde på mitt vanliga recept med bytte vetemjöl mot mandelmjöl sist, det funkade bra det också faktiskt. Blir mjölkfritt om man använder mjölkfritt smör. Eftersom kakan inte ska jäsa eller så blir glutenfritt mjöl inget problem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mandelmjöl har jag också testat men det var ett tag sedan. Kul att variera sig!

   Radera
 4. Hoppas det ger med sig med magen. Vi mår iallafall mkt bättre. :) sonen och dottern har fått mkt mindre besvär. Så bra faktiskt att de inte vill äta kexs och sånt med gluten. Är överraskad. De har dragit ner på frukten också för att vila magen ett tag. Tänk på att kokosmjöl har en del kostfiber. Lenare är fiberhusken som blir som en gel i tarmarna. Är toppen för folk med upprörda tarmar. Kram och ta hand om dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra info om kokosmjölet. Fiberhusk har jag säkert inte använt på år. Har du några bra tips på hur man bäst använder fiberhusken?

   Radera
 5. Hoppas det ger med sig med magen. Vi mår iallafall mkt bättre. :) sonen och dottern har fått mkt mindre besvär. Så bra faktiskt att de inte vill äta kexs och sånt med gluten. Är överraskad. De har dragit ner på frukten också för att vila magen ett tag. Tänk på att kokosmjöl har en del kostfiber. Lenare är fiberhusken som blir som en gel i tarmarna. Är toppen för folk med upprörda tarmar. Kram och ta hand om dej!

  SvaraRadera
 6. Är det jag som är blind eller har du missat att skriva med smörmängden?;-)
  Blev så sugen att prova kladdkaka/muffins med kokosnötsmjöl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, där ser man. Fort = fel! Nu har jag skrivit in smörmängden! Ber om ursäkt! Hoppas du fortfarande är baksugen Linda!

   Radera
  2. Ingen fara! Vet hur lätt det är att missa.;-)
   Kanske blir till att baka en kladdkaka i helgen.:-)

   Radera
 7. Usch, magprobelm vill man ju verkligen inte ha, men så skönt när man kan hitta en väg ut från det och det verkar du ju ha gjort. Hoppas det fortsätter vara bra och att du kan fortsätta laga gott ändå (fast det betvivlar jag inte det minsta:))

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag saknar inte vetemjölet mycket alls! Kreativiteten får flöda när man får tänka till lite!

   Radera
 8. Vi har fått dille på kladdkaka i mugg tillagad i mikro, farligt enkelt och gott! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, låter ju livsfarligt! Måste testas!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.