torsdag 21 april 2011

Karelska piroger med äggsmör

En av mina påsktraditioner är att göra karelska piroger. Även i år hann jag med att baka dem fast det är lite pyssel. I år testade jag ett nytt recept med mer vetemjöl i och de blev mycket mer lättbakta. Till alla er som läser om karelska piroger för första gången och tycker att det låter märkligt med piroger innehållandes risgrynsgröt, våga testa! Min 8-månaders fick provsmaka lite eftersom han var nyfiken. Han fullkomligt tryckte i sig pirogen. I och för sig brukar bebisar trycka i sig det mesta då finmotoriken i fingrarna inte är speciellt utvecklad än men pirogerna blev i alla fall en ny favorit!
 Gott att äta karelska som dem är, på buffébordet men även alldeles utmärkta på en brunch! Därför blir detta mitt bidrag till månadens sötsak på temat BRUNCH hos Söta Saker.

Ber ursäkt om den tråkiga bilden, som beror på att äggsmöret inte har gjorts än!
HÄR >> hittar ni däremot en steg-för-steg-instruktion på hur man ”nyper” ihop pirogerna!

Karelska piroger med äggsmör, 30 stycken

Deg:
3 dl kallt vatten
1 ½ tsk salt
4 ½ dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 ½ msk olja

Fyllning:
5 dl risgrynsgröt (ej rullpack då den är sötad)

Dopp:
3 dl mjölk
25 gram smör

rågmjöl till utbakning

Koka risgrynsgröt enligt instruktion på paketet. Mätt upp kallt vatten i en degbunke. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda inte i onödan. Rulla ut degen till en lång rulle som du delar i 30 bitar. Rulla varje bit till en boll och platta till med mycket rågmjöl emellan. Lägg bitarna på hög så att de inte torkar. Kavla ut varje bit till en rundel med en diameter på 10-12 cm. Använd mycket rågmjöl i samband med utbakningen. Pensla sedan av överflödigt mjöl med en bullpensel, klicka på 1-1 ½ msk gröt på varje rundel och bred ut gröten nästan ut till kanterna med en kniv som du doppat i vatten. Nyp sedan ihop varje pirog genom att börja närmast dig själv och vika nedre delen som ett V. Fortsätt sedan uppåt och avsluta med ett upponedvänt V. Använd tummarna och pekfingrarna när du arbetar. Strö rågmjöl på en ugnsplåt och lägg upp pirogerna på plåten. Grädda på 250-275 grader i cirka 10 minuter. Smält smör och mjölk till doppet. Doppa de färdiggräddade pirogerna i blandingen och linda därefter in pirogerna i en kökshandduk i 30 minuter. Servera pirogerna med äggsmör.

Äggsmör, räcker till 6-8 piroger
´
2 ägg
50 gram rumsvarmt smör

Koka äggen i 7-8 minuter. Skala och hacka de avsvalnade äggen och blanda med rumsvarmt smör. Smaka av med salt.

3 kommentarer:

  1. Karelska pirgoger är så goda, jag brukar också använda mig av nästan hälften och hälften av råg- och vetemjöl. Glad påsk!

    SvaraRadera
  2. Det där låter ju supersmarrigt!

    SvaraRadera
  3. De där har jag inte ätit sedan jag gick på lågstadiet, tokmånga år sedan, men minns allt att de var goda

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.