tisdag 2 augusti 2011

Hemkokt svartvinbärsgelé

Gelé är ju så otroligt gott till söndagssteken, till kyckling och ja, till allt möjligt faktiskt! Jag har länge haft ett recept på lager för att göra svartvinbärstryfflar med just gelé. De måste såklart göras senast till jul om inte innan. Jag hade gärna gjort massa gelé men eftersom jag även ville göra saft (recept i föregående inlägg) så fick jag nöja mig med en mindre sats. Bären var nästan övermogna, därför använde jag gelésocker, då jag var rädd att gelén inte skulle stelna då jag förstått att mängden pektin inte är så stor i övermogna bär. Gott betyg av hela familjen! Gelén hällde jag upp i rena barnmatsburkar, lagom storlek på glasburk!

 Hemkokt svartvinbärsgelé

1 liter svarta vinbär
1 dl vatten
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft (Till detta recept går det åt ungefär 1 paket gelésocker)

Skölj bären och häll upp de rena bären i en kastrull och häll på vattnet. Koka sakta upp under lock och låt småkoka i 10 minuter. Rör under tiden med en visp så att bären saftar sigLåt sedan rinna av genom en saftduk i 20 minuter. Mät upp hur mycket saft du fått och beräkna utifrån det mängden gelésocker. Använd 1 dl gelésocker till varje avrunnen dl saft. Häll över saft och gelésocker i en kastrull, rör om. Låt koka upp och koka i 30 sekunder. Häll genast upp gelén på väl rengjorda burkar. Jag brukar köra mina burkar i diskmaskin. Sätt på locket och förvara gelén i kylskåp.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag ska just göra svartvinbärssaft och gele efter dina recept.Det ska bli spännande! Det vore toppen om du i dina recept även kunde lägga till hur stor mängd det blir av dina grundrecept.
  Mvh Ros-Marie på Åland

  SvaraRadera
 2. Hej Ros-Marie! Vad kul med saft- och gelékok! Tack för att du påpekade att mängderna saknas! Av saftreceptet blev det cirka 1 liter koncentrat och av gelén 3 stora barnmatsburkar, så drygt 6 dl.
  På matrecept är det svårare att ange för hur många personer det räcker. Men i vår familj är vi två vuxna och två barn och ibland räcker det även till matlåda dagen efter!

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag har nu gjort enligt ditt recept men om jag tillsätter 1 dl som det stårr i detta recept så får jag ihop koncentrat på ca 2 dl. Är det något jag gör fel?? Tycker det verkar konstigt att du får ihop en liter och jag 2 dl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Om jag förstår dig rätt så menar du att när du tillsatt 1 dl vatten så får du ändå bara ihop 2 dl färdig koncentrat. Du ska få ihop 3-4 dl inte 1 liter. (Jag tror att du missuppfattat mitt svar till Ros-Marie där hon undrar om saften också.) Det låter antingen som att dina bär inte har saftat av sig tillräckligt eller att du kanske kokat blandningen utan lock och så kraftigt att vätskan dunstat av lite. Prova att koka om bären och det är ingen fara att tillsätta lite extra vatten till eftersom koncentratet blir så kraftigt. När du sedan tillsätter gelésockret ökar volymen och det blir sammanlagt cirka 6 dl färdig gelé av receptet. Hoppas att du fick svar på din fråga! Lycka till!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.