fredag 30 december 2011

Lagra din egen ost

 Det godaste på årets julbord var ostarna! Och den ena av dem hade jag ju lagat till så gott som själv. Eller i varje fall lagrat helt själv. Då jag fick frågor om detta tänkte jag att det passar med ett separat inlägg i frågan. För nu är det hög tid att börja bunkra om man ska kunna bjuda på hemlagrad ost till nästa års julbord! Och egenlagrad ost passar ju inte bara till julbordet utan till midsommarbordet också. Om man har överdrivet stort kylskåp och kan avvara yta kan man ju handla ett par stycken och ha på lagring.

Hur gör man då?

Så här lagrar du din egen ost:

  • Köp hem en ost som antingen är vakuumförpackad eller vaxad. Vaxad betyder att osten har ett rött hölje runt sig, ses ofta på t.ex. juledamer. Hittar du en sådan till halva priset på stormarknaden är det bara att slå till. Det är absolut ingen fara att datumet är på väg att gå ut. Bara bättre! De flesta ostar idag är vakuumförpackade. Dock inte de butiksförpackade. Ta en rejäl stor ost, det kommer att bli åtgång på den. Hushållsost är en bra ost att använda. Köp den som är 1,1 kg eller 2,2 kg. Se till att du tar den med högre fetthalt, dvs. 26%. Den magra blir det ingenting av (har jag läst om).
  • När du väl burit hem osten är det bara att ställa den i kylskåpet. Sedan vänder du på den en gång i veckan. Det är inte så noga heller om det inte blir precis en gång i veckan men på ett ungefär. Jag skrev ”vändes på onsdagar”. Perfekt att välja en veckodag när man ändå städar av kylen, handlar eller dylikt så att man kommer ihåg.
  • Sedan kommer det svåraste! Håll fingrarna i styr och ha tålamod! Jag tänkte flera gånger att det här blir det ingenting av! Väntade bara på att mögelprickarna skulle dyka upp på osten eller något annat hemskt och hela härligheten skulle gå till spillo. Men nu var det så att jag hade köpt min ost hösten 2010 och inte öppnade den julen 2010. Jag lyckades hålla fingrarna i styr och osten öppnades först drygt ett år senare, dvs. julafton 2011.
Smaken då?
Fantastisk! Ingen kan någonsin tro att det är en hushållsost! Smaken är mild men fyllig, krämig och lite nötig. Konsistensen krämigare än en vanlig hushållsost! Supergod!

Så ut och handla ost! Den vänder ni sedan omsorgsfullt en gång i veckan och får en egen julost att längta till!
Är det någon som har ännu mer bra tips att komma med gällande lagring av ost, får ni gärna skriva dessa i kommentarsfältet!


28 kommentarer:

  1. Tack snälla för inlägget. Jag kommer definitivt att gå och köpa en nu för att ha till nästa jul! :)

    Måste bara fråga, blir det så lite sen när året har gått? Bara nästan hälften kvar ju....!

    SvaraRadera
  2. Amy's: Vad bra! Roligt att du ska testa! Nej, hihi! Borde kanske ha skrivit det. Det blir lika mycket kvar, kanske aningen kompaktare. Men på bilderna har vi ätit halva osten redan! :-D

    SvaraRadera
  3. woow...bra idéer här :)
    å missa nu inte,.,,,,

    H
    A
    P
    P
    Y

    N
    E
    W

    Y
    E
    A
    R

    P
    A
    R
    T
    Y

    de e kul att vara med :)
    VÄLKOMMEN
    Och ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR
    önskar Håkan

    SvaraRadera
  4. Det blir verkligen en riktigt god ost man packar upp till jul, det kan vi intyga! Vi har provat både med julost och hushållsost och blev lika nöjd med båda sorter. Gör precis som du och vänder en gång i veckan. Man önskar bara man hade mer plats i kylen så det alltid kunde ligga en på lut när den andra var uppäten:)

    Ett Gott Nytt år till dej från oss!

    SvaraRadera
  5. Vilket supertips! Jag ska testa, måste bara komma ihåg att vända. GOTT NYTT 2012 ANNA. Hoppas du får ett fantastiskt år på alla sätt!

    SvaraRadera
  6. Wow - detta måste jag ju bara testa!

    God fortsättning på nya året!

    SvaraRadera
  7. Oj, tänk, det hade jag ingen aning om att man kunde, jag hade också räknat med mögelprickar någon månad efter inköp! Tack snälla för tipset, nu är jag jättenyfiken på att prova själv - undrar om jag har lika bra självdisciplin?

    SvaraRadera
  8. Har kört 3 st ostar sen mars 2012-nov 2012 men dom blev väldigt gryniga men smaken helt underbar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad hade du för ostar?
      Min blev inte grynig, men lite smulig. Man ser det på bilden. Den blev lite mer som gräddost.

      Radera
  9. Vi plockade ut en ost från kylen nu som vi lagrat sedan 2010. Den var kanon, har flera ostar som ligger.

    SvaraRadera
  10. Vi plockade ut en ost från kylen nu som vi lagrat sedan 2010. Den var kanon, har flera ostar som ligger.

    SvaraRadera
  11. hmmm, måste testa. Kanske välja ost med hög fetthalt för att slippa grynighet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du bör välja ost med hög fetthalt även för att det annars finns risk för att osten möglar har jag fått för mig.

      Radera
  12. Plockade just fram en Gouda som jag har lagrat sedan i somras. Den blev inte alls bra - smakade mest beskt! Kanske fungerar inte Gouda särskilt bra för lagring? Har annars fått bra resultat med andra biliga hushållsostar o. dyl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt och trist!
      Jag har själv endast använt hushållsost. Har hört att det är en av de bättre ostarna att använda till detta ändamål. Även vaxade juledamer ska fungera bra.

      Radera
  13. Hej, tack för tipsen, ska definitivt testa detta.
    En fråga bara: när man väl öppnar den lagrade osten, hur länge håller den då (på ett ungefär)?

    /Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Patrik!
      Jag brukar göra lagom till högtider (jul, midsommar, påsk mm) och då brukar vi ha gäster, så det blir åtgång på osten. Någr a veckor ska den ju klara sig iaf.
      Lycka till med lagringen!

      Radera
  14. Hej,
    Jag glömde min hushållsost i min matkällare. Där är väl ca 16 gr på vintern och 20 på sensommaren.
    Det var så illa att den hade legat i 2 år när jag glömde den. Det gick nog ett år ytterligare när jag återupptäckte den.
    Nu är den GAMMAL! Den har en tillverkningsdatum på 25/5 2005....nu är det 28/8 2013 och jag har inte öppnat den än.
    Den är alltså ÅTTA år gammal och helt förkrymt och simmar omkring i nån sorts buljong, där den ligger i sin plastförpackning.
    Kort fråga alltså: Går den att äta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle starkt avråda dig att äta osten!
      Grunden i att lagra sin egen ost är att man vänder osten med jämna mellanrum, t.ex. veckovis. Detta har du ju inte gjort, så då är det bäst att slänga osten!

      Radera
  15. Namnfältet får inte vara tomt11 januari 2014 kl. 09:10

    F Wa: Ja, den går att äta men bara en gång! ;D

    SvaraRadera
  16. skär rent osten dvs använd det inre.. kan vara en delikatess..

    SvaraRadera
  17. Jag har ett antal hudjållsostar. Den äldsta är tillverkad 2009.Kan ej äta mina skyddslingar pga hjärtproblem. Snopet...

    SvaraRadera
  18. Jag har provat att lagra gräddost (har fortarande kvar några äkta Boxholms) jag tycker det har blivit bättre än både edamer och hushållsost. Eftersom vi bara är två i hushållet så är gräddosten lite bättre. Just nu har vi börjat lagra en egenköpt färsk getost från ett litet mejeri i Bruksvallarna. Där provade vi att vakuumpacka själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har lagrat hushållsostar i flera år men nu fungerar det inte.
      Osten mognar inte. Har frågat Arla men inte fått något svar.
      Känner ni igen detta?

      Radera
  19. Går det bra i en jordkällare

    SvaraRadera
  20. Jag har den inte ens i kylen, utan i skafferiet. Det går bra där med om man nu har lite dålig plats…

    SvaraRadera
  21. Öppnade just en hushållsost som jag lagrat i kylskåpet, med vändning ungefär varje-varannan vecka. ”Bäst före” var för knappt 3 år sedan… och den är helt underbar nu! Mycket fastare konsistens, saltkristaller har bildats. Lite Västerbottens-karaktär nästan. Smaken som en vällagrad prästost ungefär. Går inte att fatta att detta är en hushållsost.

    Tur att jag har har några ostar till i kylen, denna var dock den äldsta av dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad härligt att läsa! Nu blev jag lite avundsglad!

      //Anna/Frostrosor

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.