måndag 5 december 2011

Saffranssnurror med vit choklad och pinjenötter

Andra receptet på lussebullar på raken! Detta recept har dykt upp på diverse bloggar de senaste åren, så här i juletider. När jag i somras fick kokboken Fira! Från Arla och återigen såg receptet dyka upp, kände jag att det förföljde mig. Så nu har detta testats – saffranssnurror med vit choklad och pinjenötter. Dock har jag gjort mindre ändringar i orginalreceptet Jag gjorde dessa ganska små eftersom jag tänker mig att i jultid så äter man så många olika sorter att det är perfekt med små godbitar! Den vita chokladen ger sötma och lite vaniljsmak. Dock borde jag haft pinjenötterna även i fyllningen eftersom så gott som alla som jag strött på, ramlade av bullarna trots pensling med ägg denna gång. I övrigt ett gott betyg till dessa saffransbullar, om än dock något tråkig form. Kan tycka att snurror bakar man ju året om medan saffransbröd en gång om året. Men då är jag väl överdrivet negativ ändå! Vit choklad – det är ändå grejer det! Eller hur!
Ha en finfin start på veckan!

Saffranssnurror med vit choklad och pinjenötter, 50-60 stycken

5 dl mjölk
1 paket jäst
100 gram smör
2 paket saffran (mortla saffranet tillsammans med 1 sockerbit)
1 burk kvarg
2 dl socker
1 tsk salt
cirka 17 dl vetemjöl

Fyllning:
50 gram rumsvarmt smör
200 gram vit choklad
1 ½ dl pinjenötter
Ägg till pensling

Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Häll därefter över havremjölken samt saffranet och värm fingervarmt. Detta häller du sedan över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt socker och salt. Tillsätt därefter mjölet och arbeta till en smidig deg. Arbeta degen i runt 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget, till en rektangel. Bred på smör, riv över vit choklad (och i det här läget borde jag strött på pinjenötter också) och snurra ihop till en rulle. Skär i skivor, lägg ändbiten under bullen, lägg bullarna på bakplåtpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter Pensla med ägg, strö på pinjenötter och grädda på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Sikta florsocker över bullarna innan servering.

12 kommentarer:

  1. Kul variant. Gjorde en variant med vit choklad i går blev jätte gott.

    SvaraRadera
  2. Med vit choklad??? O.o Varför har jag aldrig tänkt på det, det låter MÄSTERLIGT! ÅÅÅH vad gott! ÅÅÅH vad makalöst, fantastiskt, otroligt jättesupermegagott! <3

    SvaraRadera
  3. Vit choklad och saffran! Aldrig provat, men det låter som en fullträff.

    SvaraRadera
  4. Instämmer med de övriga, ser så gott ut! Kul med vit choklad i :)

    SvaraRadera
  5. Åh vad gott det såg ut, många som hunnit baka lussebullar nu! Själv så ha jag inte riktigt hunnit med det. Grattis till dina 3 år, tiden går fort när man har roligt.
    Tjingeling!

    SvaraRadera
  6. Så vintrigt fina de blev med florsockret. Vit choklad och pinjenötter låter verkligen inte helt fel, måste provas!

    SvaraRadera
  7. Har också sett fler som haft vit choklad i sina bullar, det låter verkligen hur gott som helst!

    SvaraRadera
  8. Har också bakat lussebullar med vit choklad. Yammi! Idag när jag åt en så värmde jag den lite i mikron så att chokladen smälte lite. Så gott!!

    SvaraRadera
  9. Låter jättegott! Gillar din nya header på bloggen (eller vad det nu heter)! Snyggt!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.