torsdag 22 december 2011

Julköttbullar

 Svärmor ska ta med sig köttbullarna till årets julbord. Men vi blev riktigt sugna på det häromdagen så jag rullade egna till middagen. Så gott med potatis sås och gelé till.

Jag passade på och julkryddade dessa. Detta recept fungerar bra året om! Andra tider på året kan man utesluta kryddpepparn om man tycker att det blir för juligt!

 Köttbullar, juliga eller vanliga runt 40 stycken

600 gram nötfärs
1 gul lök
1 ägg
¾ dl ströbröd
½ dl grädde (eller havregrädde)
2 tsk senap
2 msk kalvfond
1 tsk kryddpeppar (el 1 tsk svartpeppar om man ej vill ha julsmak)
ev. salt
smör

Finhacka löken eller riv den på rivjärn och låt den svettas i stekpannan i lite smör. Blanda ihop ströbröd, ägg, grädde, senap, kalvfond och svartpeppar och låt svälla i ett par minuter. Blanda sedan ned köttfärs och lök i smeten. Provstek en bit färs och tillsätt eventuellt salt. Rulla köttbullar av smeten och stek i smör så att de får färg. Antingen kan du steka klart köttbullarna i pannan eller bara bryna de först och sedan tillaga klart på plåt i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.