tisdag 13 december 2011

Lussebullar

Trevlig lucia på er alla! Hoppas ni haft en mysig luciamorgon eller kommer att ha en mysig luciaeftermiddag- eller kväll. Jag ska snart iväg till dagis och se min 3-åring lussa och vara tomte!

Dagen till ära ett lussebullsrecept, det klassiska med kesella och traditionella lussekatter.


För alla er, som ännu inte hunnit med att baka det gyllene brödet eller annat med saffran i, kommer här en samling länkar med alla saffransrecept på bloggen:

Saffranssnurror med vit choklad och pinjenötter >>
Mjölkfria lussebullar >>
Saffranskyckling >>
Saffransbak med lussekatter, atombanor, kvargknyten >>
Saffranslängder och saffransbullar >>
Saffranskaka >>

Lussekatter, 40-50 bullar

5 dl mjölk
1 paket jäst
100 gram smör
2 paket saffran (mortla saffranet tillsammans med 1 sockerbit)
2 dl socker
1 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
Ägg till pensling

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll därefter över mjölken samt saffranet och värm fingervarmt. Detta häller du sedan över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt socker och salt. Tillsätt därefter mjölet och arbeta till en smidig deg. Arbeta degen i runt 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 30-35 bitar. Rundriv bitarna och låt de jäsa i 5-10 minuter. Rulla sedan ut bitarna till cirka 10 cm långa maskar. Låt alla maskar jäsa under plastfolie i 10 minuter. Genom att göra så här är det mycket lättare att rulla ut till långa maskar. Ta därefter fram en mask i taget och rulla ut så att de blir cirka 25 cm långa. Snurra till lussekatter.
Låt jäsa under bakduk i minst 20 minuter innan du gräddar.

Grädda på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg.

13 kommentarer:

  1. Lussekatter är alltid gott! Önskar dig en trevlig och mysig Luciadag!

    SvaraRadera
  2. Ojjj vilka fina lussekatter du gjort... GRYMT fina :)

    Trevlig lucia och god jul :)

    Stina

    SvaraRadera
  3. Trevligt lucia, ser mycket gott ut!!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Nu finns receptet på soppan uppe, och även ett till recept på broccolisoppa är på gång! :) Kram från Hannah

    SvaraRadera
  5. Jättefina lussekatter, det ser gott ut! :)

    SvaraRadera
  6. dina blev jättefina,hoppas du hade en trevlig lucia

    SvaraRadera
  7. Vilka snygga lussekatter! Blev lite sugen på att testa dina saffranssnurror med vit choklad också, lät grymt gott!

    SvaraRadera
  8. Så fina dina katter blev, ser så goda ut!
    Hoppas det blev ett lyckat tåg:)

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Jag har en tävling i samarbete med OBH Nordica som jag tror att du skulle gilla!

    Kom gärna förbi och var med och tävla =)

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling-vinn-obh-nordicas-nya.html

    SvaraRadera
  10. Jag missade både lucia och lussekatter...till nästa år ska jag skärpa mig :D

    SvaraRadera
  11. Mums, lussebullar och varm choklad det är ett måste här på lucia.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  12. sv: Tack! Färgglada utan att bli allt för barnsliga ^^
    Hoppas du har en bra fredagskväll!

    SvaraRadera
  13. Såå fina lussekatter du har gjort! Vad roligt det är också att se något traditionellt!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.