torsdag 22 december 2011

Janssons frestelse

 Nu ikväll har jag lagat till min Janssons frestelse. Till julbordet brukar jag laga den i små aluminiumformar. Detta för att vi ofta äter julmat flera dagar i rad och det inte känns vidarefräscht att värma upp en stor gratängform flera gånger i rad. Ugnsformarna i aluminium finns i flera storlekar, så bara att anpassa efter sällskap och åtgång. Jag värmer upp en åt gången i ugnen, tillsammans med övrigt småvarmt. Perfekt!

Här kommer receptet som räcker till 4 små aluminiumformar.

 Janssons frestelse, 4 små aluminiumformar

8 medelstora potatisar
3 normalstora gula lökar
1 burk anjovisfiléer
3-4 dl vispgrädde
Svartpeppar
Ströbröd
Smör

Skala potatisen och stava den. Skiva löken och svetta den i smör i en stekpanna. Öppna anjovisburken och häll spade i grädden. Varva potatis, lök och anjovisfiléer i en gratängform. Börja och avsluta med potatis. Peppra mellan lagren. Häll över grädd-spadblandningen. Strö över ströbröd och klicka på smör. Tillaga på 200-225 grader i cirka 45 minuter eller tills potatisen är mjuk.




7 kommentarer:

  1. Så smart idé, precis som du skriver så är det inget vidare med mat som åker ut och in på bordet.

    Janssons är vi stora fantaster av, det är typsikt sån mat som vi kan få riktigt sug efter när vi t.ex är på semester utomlands:)

    Vill passa på att önska dej en riktigt GOD JUL,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar matblogg du har! Provade ditt grötrecept i ugn till första advent och ska definitivt återanvända det nu till jul! Tack för det och God Jul!

    SvaraRadera
  3. gott gott, jag ska också göra janssons i aluminiumform och ta med bort.. praktiskt, ser att du bakar mjölkfritt..bra..men jag ger dig en utmaning att baka mjölk-och glutenfritt, min son tål inget annat,
    god jul kram Irene

    SvaraRadera
  4. Mårtenssons kök: Önskar er också en riktigt god jul!

    E: Tack snälla! Välkommen åter och god jul på dig också!

    Irenes tavlor: Duktig du är! Mjölk- och glutenfritt är en utmaning! Gjorde det i början av 2000-talet då min bror inte tålde laktos eller gluten. Bullar och matbröd är ju riktigt knepigt, mjuka kakor är ju lite lättare tycker jag!

    SvaraRadera
  5. Jag ska göra jansson idag och ta med till vårt julbord. Jag ska bara göra en liten form eller ett gäng portionsformar, för att vi inte ska behöva äta jansson i alla evighet. Även om det är väldigt gott.
    God Jul!

    SvaraRadera
  6. Smart att göra det i mindre formar. God jul på dig!

    SvaraRadera
  7. Ang. juldekorationen på vår blogg så hittade vi den här; http://fixa-din.blogspot.com/
    det visade sej vara en riktig "Guldgruva" för oss med blogspot, massa bra tips.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.