torsdag 29 december 2011

Lasagne


Det går ju att slänga resterna av julskinkan i soporna, på pizzan, i en pytt eller varför inte i en lasagne! Och det var precis vad vi gjorde, dvs. slängde ner skinkan i den sistnämnda! Och gott blev det! Kidsen tömde sina tallrikar i rekordfart, lät maten tysta mun och höll fram tallrikarna flera gånger och bad om att få mer!

Följ ert vanliga lasagnerecept och byt ut färsen mot skinka, eller använd receptet nedan. Nedan recept är anpassat för dem som inte tål mjölk. Andra byter ut havremjölken mot vanlig mjölk och tillsätter ett par knytnävar riven ost!

Lasagne med skinka

350 gram strimlad skinka (t.ex. julskinka)
9-12 lasagneplattor (beroende på storleken på din gratängform)
1 riven morot
50 gram riven rotselleri
1 gul lök
Ev. riven ost

Béchamelsås:
50 gram mjölkfritt margarin
3 msk vetemjöl
7 dl havremjölk
Salt och peppar

Tomatsås:
2 burkar hela konserverade tomater
1 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk torkad oregano
1 pressad vitlöksklyfta
1 buljongtärning
Salt och peppar

Börja med tomatsåsen. Häll upp tomater, vatten, olivolja, oregano och vitlök i en kastrull. Smula ner buljongtärningen. Låt såsen stå och puttra på spisen medan du förbereder resten. Gör béchamelsåsen genom att låta margarinet smälta i en kastrull, strö över mjölet och blanda väl. Värm gärna upp mjölken i mikro i förväg. Späd såsen med mjölken, lite i taget. Vispa ordentligt mellan gångerna så att såsen blir slät, helt utan klumpar. När du tillsatt all vätska så låter du såsen koka ett par minuter på svag värme så att mjölsmaken försvinner. Smaka av med salt och peppar. Tärna eller strimla skinkan fint. Skala och riv morot och rotselleri. Skala och hacka löken. Sedan är det dags att lägga ihop lasagnen. Ta fram en ugnsform (storlek ungefär som en halv ugnsplåt) Börja med att bre béchamelsås längst ner i formen, lägg på lasagneplattor så att det täcker botten av ugnsformen och därefter tomatsås. På tomatsåsen strör du över skinka, morot, selleri och lök. Fortsätt med ett lager lasagneplattor till osv. Avsluta med lasagneplattor och bechamelsås överst. Strö över riven ost om ni tål. Grädda på 200-225 grader i 30-40 minuter. Ta sedan ut lasagnen ur ugnen, täck med ugnsfolie och låt stå och dra till sig ett tag, gärna en timme.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.