tisdag 27 december 2011

Julbilder och god fortsättning!

 God fortsättning på er!
Hoppas att ni har haft en skön julhelg!

Vi hade det mysigt och jag kände flera gånger på julafton att jag måste ha glömt något ytterst väsentligt för allt flöt på utan stress och vi hade det så härligt och mysigt. Började morgonen med att barnen öppnade ett varsitt paket, åt grötfrukost varefter vi begav oss till kyrkan för en samling kring krubban. När vi kom hem började vi göra i ordning maten, åt, diskade och slappade en stund innan det var dags för tomten. Han fick dock inte komma längre än till grinden, vilket var lika bra för han verkade ha bråttom. Barnen öppnade paket, det fikades, öppnades mer paket och mystes långt in på natten! En härlig julafton!
Här kommer lite julbilder! Har ni alla redan tröttnat? Inte jag! Vägrar släppa taget, kommer att mysa ett tag till. Läs - så länge det finns julmat, julgodis, fika och glögg kvar!Mellandagarna och nyår är också perfekta tillfällen att äta, baka och laga det som inte hanns med i stressen men som är för gott att gå miste om!

Uppesittarkväll med lyxiga mackor på hembakt polarbröd – recept HÄR >> , gravad lax som jag gjort själv – recept HÄR >> , majonnäs, ägg, citron och dill! Mums!
Dukningen på julafton var enkel och gick i röda och vita toner.

Några av de kalla rätterna.

Rosolli - ett finskt inslag, och ett måste på mitt julbord!

Det godaste på julbordet i år var ostarna. Här en rökt ost!
 
Och en vanlig hushållsost, som jag lagrat själv i över 1,5 år. Mmmm…. Efter lagringen blev den krämig, mild ost med en nötig ton! Smälter i munnen! Ångrar att jag inte börjat lagra fler ostar! Snart är denna slut!
Det är ytterst viktigt att inta fika i mängder så här i juletid!


Här är en variant av de finska julstjärnorna (med smördeg och plommonmarmelad), men denna är en JULBLOMMA!

Pepparkakskladdkaka med julkryddad fruktsallad och en saffransvaniljsås slank också ner en kväll!

9 kommentarer:

  1. Vad fin du är i håret Anna! Min jul blev utan Rosolli snyft:( Julskinkan smakade inte lika gott utan den. Känns så fräscht till julmaten. Julstjärnor åt jag i varje fall:)

    SvaraRadera
  2. Så fina bilder och så mycket gott!

    SvaraRadera
  3. Lagra ost har jag bara funderat på, men aldrig kommit till skott. Ser att ni ätit en maaaassa gott :-) Det är så kul att se vad alla äter till jul.

    SvaraRadera
  4. Vi öppnade vår lagrade julost i julhelgen, den har vi ju alldeles glömt bort på bloggen, tack för att du påminde oss:) Det blir så fantastiskt gott, man önskar ju man hade mycket mer plats i kylen... Rökt ost är också mumma!
    Och så måste vi ju berömma ditt fina lapptäcke, så duktig du är och så himla nöjd du måste känna dej!

    Önskar dej en god fortsättning.

    SvaraRadera
  5. Sanna: Tack! Vad tråkigt att det inte blev någon rosolli! Men man kan faktiskt göra den året runt egentligen. Det brukade min farmor göra!

    Hovkonditorn: Tack!

    Remsan: Då tycker jag att du kan köpa en ost nu och börja, så har du en till nästa jul eller midsommaren därpå!

    SvaraRadera
  6. Mårtenssons kök: Ja, visst är det gott! Tack för berömmet om lapptäcket!

    SvaraRadera
  7. Riktigt fina bilder med så mycket smarrigt!
    Får ja fråga hur man lagrar en egen ost? Kanske dum fråga men jag har inte hört om det innan! :)
    Rökt ost är bara SÅ gott, yum!

    SvaraRadera
  8. Amy's piece of cake: Köp en hushållsost (gärna en där datumet snart går ut). Det ska vara den röda 26%-iga antingen 1,1 kg eller 2,2 kg. Det är också viktigt att förpackningen inte är öppnad. Sedan lägger du den bara i kylskåpet och vänder på den en gång i veckan. Och det gäller att vara uthållig! Minst ett år efter passerad bäst före datum ska gå! Gärna mer! Jag kanske skulle ta och skriva ett eget inlägg om detta!

    SvaraRadera
  9. Ja, gör gärna ett eget inlägg om osten :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.