torsdag 1 december 2011

Rieska - finskt kornbröd och en drickbar havrenyhet

Ikväll har jag bakat rieska, som är ett finskt kornbröd. Det finns variationer på receptet, beroende på var i Finland man kommer ifrån. Men det här brödet bakas med kornmjöl och så lite vetemjöl. Därutöver är det salt och degvätska i form av mjölk eller i vårt fall havremjölk som gäller. Brödet bakas utan jäst, vilket är perfekt om man inte har det hemma eller inte orkar vänta på att brödet ska jäsa. Godast blir det givetvis om man bakar brödet i en riktig bakugn. Det brukade min mormor göra. En sådan lyx är ju få förunnat men skruvar man upp sin vanliga ugn upp till 300 grader, så bakas brödet klart på ynka 5 minuter. Smör är det enda tillbehöret som behövs tycker jag!

Vi vuxna drack te till och barnen fick testa Oatleys nyhet - havredryck med blåbär och tranbär. Gott betyg fick den av barnen och vi vuxna är glada åt att inget socker tillsatts i drycken och att den dessutom är mjölkfri!


Rieska – finskt kornbrnöd, 3 bröd

5 dl kall mjölk eller havredryck
1 tsk salt
7-8 dl kornmjöl
1 dl vetemjöl
 Sätt ugnen på 300 grader. Häll upp degvätskan i en bunke. Tillsätt salt och mjöl. Rör först runt degen med en trägaffel och fortsätta sedan för hand. Degen ska vara mjuk och aningen kladdig. Dela degen i tre delar. Lägg ut på bakplåtpappersklädda plåtar, två får plats på en plåt. Tryck ut med hjälp av lite extra mjöl, till runda kakor med en diameter på drygt 20 cm. Kakorna ska bli ungefär ½ cm tjocka. Nagga med en gaffel. Grädda på 300 grader, i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.7 kommentarer:

 1. Tätisi leipoi juuri viikko sitten rieskaa:)Kyl on hyvää ja hyvältä näyttää sielläkin..kirjoitat,että oikeassa leivin uunissa tulee parasta,totta on..arvaas,mä tammikuus paistan rieskaa juuri oikeassa leivin uunissa:)

  SvaraRadera
 2. Färdigt på 5 minuter, det var inte illa! Jo, en egen bakugn hade väl varit nåt:)

  SvaraRadera
 3. oj, spännande! Vad smidiga de låter att göra! Det burkar vara mitt gruff med bröd, att de är så jobbiga att göra, med all jäsning och kladd ock knådande ;)
  Och havredrycken lät ju riktigt god! Helt utan tillsatt socker? Då måste den provas!

  SvaraRadera
 4. Kaija: Vau! Mahtavaa!

  Mårtenssons kök: Eller hur! Nu finns inga bortförklaringar! En dag när jag blir ekonomiskt oberoende får det bli en egen bakugn! :-)

  Alexandra - Kärlek på tallrik: Prova vet ja! Japp, helt utan socker. Den innehåller fruktjuice, äppeljuice om jag inte minns fel som sötar drycken lite.

  SvaraRadera
 5. Länge sedan jag bakade rieska men nu ska jag ta och baka efter ditt recept. Tack!

  SvaraRadera
 6. Så fin kopp, är det Spode?

  SvaraRadera
 7. Marikka: Ja, gör det! Varifrån Finland är du eller dina föräldrar? Min mamma är ju från finska Österbotten och där bakar man efter detta recept.

  Moma: Koppen är ett loppisfynd, det står England i botten inget mer.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.