torsdag 22 december 2011

Gravad lax

 Hej på er!
Dagarna har rullat på utan några inlägg! Julen kommer emellan och mannens opererade hand. Här hemma är snart allt klart inför julen! Nu får den komma tycker jag! Har gjort Jansson ikväll och knäcken ska kokas sen är det klart!
Nu tänkte jag köra ett gäng inlägg till er att ta del av – att användas i juletid men många recept passar även året om! Njut och mys!

Gravad lax

1 kg laxfilé (ska ha varit fryst eller frys efter gravning) helst mittbiten
0,6 dl salt (ej mineralsalt)
1 dl socker
1 msk krossad vitpeppar
Drygt 1 dl grovhackad dill

Ta bort eventuella kvarvarande ben på laxen. Gör små hål i skinnet med en liten vass kniv. Blanda samman socker, salt, vitpeppar och dill. Fördela cirka ¼ av blandningen på en ark bakplåtspapper. Lägg därpå laxfilén med skinnsidan nedåt. Fördela sedan resten av blandningen över. Linda in bakplåtspapper runt filébiten. Vira sedan plastfolie runt också Låt stå och dra i rumstemperatur i 2 timmar, vänd då och då. Låt den sedan stå i kyl 24 timmar innan serveringen.
Min lax frös jag in efter gravning. Och jag plockar fram den imorgon kväll lagom till julafton!

2 kommentarer:

  1. Hur blev den gravade laxen efter frysningen? Har just funderat att göra så. Är ju praktiskt. Men undrar om saltet i laxen "hittar på" nåt under frysningen och sen upptiningen - eller blir det lika bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir jättebra! Jag gör numera såhär varje gång. Det enda som "händer" är att det blir kletigt på laxen när saltet drar ur vätskan. Det torkar jag bara bort med hushållspapper.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.