torsdag 8 december 2011

Pepparkakskladdkaka med apelsincurd

Jag var ju bara tvungen att testa detta! Ser ju att det florerar överallt! Jag talar om pepparkakskladdkakan. Och jag är ledsen att säga men den slår inte klassikern. För jag är fast övertygad om att inget bakverk i världen slår en riktigt god äkta original-kladdkaka! Däremot är denna riktigt god tillsammans med hemkokt apelsincurd och en kula vaniljglass. Eller varför inte röra ner apelsincurden i lätt vispad grädde och servera till kakan! Här är receptet för alla nyfikna! Och nu får det väl snart komma ett litet smidigt matrecept istället? Eller vad säger ni? Har något spännande på G, så håll utkik!

Pepparkakskladdkaka med apelsincurd

100 gram smör
100 gram mörk choklad
1 ½ dl ljus sirap
2 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk nejlika
1 tsk kardemumma

Smält smöret i en kastrull. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta. Tillsätt även sirapen och ställ åt sidan. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i ägg-socker-smeten. Häll i blandningen med smör, choklad och sirap. Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda i 18-20 minuter på 175 grader. Låt kakan stå och svalna och servera helst nästa dag tillsammans med apelsincurden.

Apelsincurd, cirka ½ liter
1 ¾ dl strösocker
75 gram rumsvarmt smör
1 stor apelsin, saften och skalet (tvätta väl)
½ citron, saften och skalet
3 lättvispade ägg

Lägg ner sockret i en rostfri, inte för stor kastrull, tillsammans med skal och saften. Klicka också ner smöret samt de lätt vispade äggen. Sätt kastrullen i en större kastrull, till hälften fylld med vatten. Sjud krämen i vattenbadet och rör hela tiden tills den tjocknar. Häll upp i sterila glasburkar och förvara i kylskåp. Apelsincurden är hållbar i kylskåp i cirka 2 veckor.

12 kommentarer:

  1. Jag har missat denna variant. Låter väldigt god i alla fall.
    Däremot har jag sett brownies med pepparkaksdeg!

    SvaraRadera
  2. Så här vid jultid är det roligt att baka med pepparkakskryddor och denna låter väldigt god!

    SvaraRadera
  3. Jag har faktiskt provat kladdkaka med pepparkakskrydda och blev aningen besviken, men din ser väldigt god ut så man kanske får prova en gång till? Pepparkakskryddor är ju annars bland det bästa som finns, så att det INTE passar är jag tveksam till... Spännande att kombinera den med apelsincurd!

    SvaraRadera
  4. Remsan: Brownies med pepparkaksdeg, låter inte fy skam heller!

    Hovkonditorn: Ja, man vill blanda ner kryddorna i allt! :-)

    Alexandra: ja, jag skriver ju att den inte slår klassikern, men besviken är väl att överdriva. Prova detta recept! Apelsincurden är supergod till!

    SvaraRadera
  5. Det låter spännande, men originalkladdkakan är ju som sagt svår att slå!!

    Tack för dina kommentarer! Jag blir ju alldeles mallig när du berömmer mina macroner så!!

    Trevlig helg!!

    //Linda

    SvaraRadera
  6. Åh, vad gott det låter och vilken bra idé med apelsincurd till kladdisen. Vill ha!

    SvaraRadera
  7. Kul att du såg mitt chokladtårterecept, det är verkligen maffigt!
    Pepparkakskladdkaka har jag smakat och inte gillat. Apelsincurd låter däremot väldigt väldigt gott...

    SvaraRadera
  8. Oj oj, apelsincurd måste ju bara passa utmärkt till kladdkakan och pepparkakskryddan. (och visst är det tråkigt när frostingen inte blir som man vill, så synd när kakan hade kunnat vara så fin!)

    SvaraRadera
  9. Oj oj, och vi som hade tänkt dra ner på bakandet detta år och så detta!!!
    Saffranssnurrorna i förra inlägget blev nästan för mycket - såååå goda de ser ut.
    Och då har vi inte börjat prata om pepparkakskladdkaka! Jag älskar pepparkakor och Anders har ett chokladbegär som är imponerande.
    Detta låter ju som den ultimata kakan!!
    Vi önskar Dig en fin helg!!

    Postgårdsromantikerna

    SvaraRadera
  10. Det här låter jättegott!
    Trevlig helg!!

    SvaraRadera
  11. Va gott mmm! Ska testa vid tillfälle! :)

    SvaraRadera
  12. Låter underbart gott, måste testas!

    Anette meg Carlsson

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.