söndag 4 december 2011

Mjölkfria lussebullar

 Hallå på er!
Har ni haft en lika bakintensiv helg som jag? Här har det bakats och bakats!
Nu är det dags att börja blogga om bakverken också och recepten lär väl ramla in här på blogg vartefter också!

Först ut är det mjölkfria lussebullarna! Mina barn äter, som jag tidigare nämnt, mjölkfri mat. Därför gjorde jag och äldsta sonen en saffransdeg med havremjölk och mjölkfritt margarin. Jag måste erkänna att jag var aningen orolig innan för jag bakar alltid med kesella/kvarg i mitt saffransbröd. Vad glad jag blev över att dessa blev lyckade! Saftiga och goda!  

Vi bakade lite olika varianter; klassiska lussekatter, bokstavligen lussekatter, gubbar och avslutningsvis snurror med kokosfyllning.

Och avslutningsvis – dagens BAKTIPS: Pensla saffransbrödet med ägg EFTER gräddning! Då blir bullarna vackra och glansiga. Därtill kapslar du in saftigheten i bullen!

Mjölkfria lussebullar, 40-50 bullar

5 dl havremjölk
1 paket jäst
150 gram mjölkfritt margarin
2 paket saffran (mortla saffranet tillsammans med 1 sockerbit)
2 dl socker
1 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
Russin efter tycke och smak
Ägg till pensling

Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Häll därefter över havremjölken samt saffranet och värm fingervarmt. Detta häller du sedan över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt socker och salt. Tillsätt därefter mjölet och arbeta till en smidig deg. Arbeta degen i runt 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Spara ¼ till kokossnurrorna. Dela resten av degen i 30-35 bitar. Rundriv bitarna och låt de jäsa i 5-10 minuter. Rulla sedan ut bitarna till cirka 10 cm långa maskar. Låt alla maskar jäsa under plastfolie i 10 minuter. Ta därefter fram en mask i taget och rulla ut så att de blir cirka 25 cm långa. Snurra till lussekatter.
Om du vill göra bullar som ser ut som katter, klipper du av en trekant på bullen (öron) när du rundrivit den. Dekorera med russin. Tänk på att trycka russinen långt ner.
Låt jäsa under bakduk innan du gräddar.
Grädda på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg.

Om du vill göra en kokosfyllning gör du den så här:

Kokosfyllning:
50 gram mjölkfritt margarin
3 msk kokos
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
1 nypa salt

Rör ihop ingrediensera. Kavla ut deg, bred på fyllning och rulla ihop på samma sätt som när du bakar kanelbullar. Skär i bitar, platta till med handen och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter innan gräddning. Grädda även dessa på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg. Pudra över florsocker när bullarna svalnat.



11 kommentarer:

  1. Sara Hafström4 december 2011 17:27

    Kul att läsa om era bakningsäventyr! Här står lussebullar på sista jäsningen och ska strax in i ugnen efter att pepparkakorna och mandelmasse- och pepparkakasdegsnurrorna har gräddats färdigt! Det känns som en bakdag! Allt gott!

    SvaraRadera
  2. Inte bakat ett enda dugg denna helgen, men ett bröd blev det i veckan som kommer snart på bloggen.
    Låter spännande med kokosfyllning i bullarna, fin gubbe du fick till!

    SvaraRadera
  3. Jag är inte överförtjust i lussebullar då jag tycker att de är för torra oftast, men det låter ju TOPPEN med kokosfyllning, det har jag aldrig någonsin provat! Yum :D Snygga bullar fick du till också, de ser nästan overkligt fina ut <3

    SvaraRadera
  4. Så fina lussebullar. Bra tips att pensla dem efter gräddning. Har alltid funderat på hur de får dem så blanka.

    SvaraRadera
  5. Va gott det lät med kokosfyllningen, mums! Har gjort julgodis i helgen och bakat muffins.

    SvaraRadera
  6. Sara: Ja, verkligen! En riktig bakdag!

    Mårtenssons kök: Brödreceptet ser jag framemot! Gubben var sonens påhitt. Tur han inte önskade sig något svårare :-)

    Alexandra: Ja, kokos var gott! Prova nån gång!

    Remsan: Jag också, tänkt att det var någon läskig tillsats men icke som tur är!

    AMy's: Åh, vad gott med julgodis! Får kika in hos dig!

    SvaraRadera
  7. Oj, så fina lussebullar!! Jag bakade alltid med havremjölk när jag jobbade på en förskola i våras så att alla barnen kunde äta samma. Jag hade väl ca 5 barn med mjölkallergi, och resultatet blev alltid jätegott! Så ibland när jag bakar hemma köper jag havremjölk istället för vanlig. Däremot kan jag inte vänja mig vid att laga mat med Imat Oatly....jag tycker att det är en söt smak som tränger igenom allt! Men jag förstår ju att man vänjer sig om man inte kan äta något annat.

    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Oj så gott det ser ut!! Fina är de också =)

    SvaraRadera
  9. Bakade de här med havregrädde och honung istället av socker.. helt underbart!!! Superbra recept om man är vegan eller laktosintolerant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det blev ett lyckat bak! Tack för hälsningen!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.