måndag 12 december 2011

Hembakt polarbröd

 Hittade detta recept på nätet, bara hux flux och åh så sugen jag blev på att testa! Slurp säger jag och är överförtjust! Tänker göra en omgång till, till jul. Perfekta skinkmackor blir det med dessa!
Receptet hittade jag HÄR>> , följde det så gott som.

Ha en fin start på veckan!
Jag kommer att vara hemma och vabba från och med idag. Min man, som annars är föräldraledig med vår minsting, har blivit opererad idag och är därmed sjukskriven minst fyra veckor framåt. Vi får se hur jag hinner med bloggandet. Är ju till vardags så bortskämd med att vi är två som hjälps åt med sysslorna här hemma. Men då vet ni ifall inläggen blir glesare nu!


Hembakt polarbröd, 20 stycken

50 gram jäst (1 paket)
5 dl vatten, fingervarmt
50 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
½ dl sirap
2 tsk salt
Cirka 15 dl rågsikt + till utbakning

Lös upp jästen i fingervarmt vatten, i en bunke. Tillsätt salt och sirap och klicka ner det rumsvarma matfettet. Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig. Strö över mjöl och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en plåt (inget bakplåtspapper eller matfett ska användas) Ta upp den jästa degen, knåda den och dela i 2 delar. Rulla varje del till en lång mask, och dela varje mask i 10 delar. Rundriv bitarna, låt jäsa i 5 minuter innan du kavlar ut varje del till en kaka. Kavla sedan med kruskavel eller nagga kakorna. Låt de jäsa på bakbordet i 10 minuter innan gräddning. Ta ut den heta plåten ur ugnen, lägg på 3-4 kakor, skjuts in i ugnen fort på nedre fas i 3 minuter. Ta av de färdiggräddade bröden snabbt, släng på nya och skjuts in i ugnen med dem osv. Låt kakorna svalna på galler under en bakduk.

18 kommentarer:

  1. Mmm, de ser goda ut, och det är skönt med ett bröd som bara har ett litet antal ingredienser, då är det större chans att man har allt hemma :) Hoppas allt går bra för mannen nu så han är i tipptopp shape om fyra veckor <3

    SvaraRadera
  2. Så gott, hembakade polarkakor är himla mumsigt det

    SvaraRadera
  3. Hejsan!

    Oj, dom ser goda ut, ska testa i morgon!
    bakade lussebullar i går(recept härifrån)såå goda. Bra tips att pensla med ägg efter gräddning, tack!
    Ta hand om din mann, glöm inte dig själv bara( vi får tåla oss tills ni är på G igen. Kramar carran 59

    SvaraRadera
  4. Mums,de såg supergoda ut
    åh julskinka,ska bli gött och få äta de snart.med detta bröd blir de perfekt

    SvaraRadera
  5. Vad fluggiga och fina de såg ut! Verkar passa fint under julskinkan!

    SvaraRadera
  6. Vad goda de ser ut! Kul med hembakat polarbröd :)

    SvaraRadera
  7. mums. ska försöka göra dem. men vilken sorts sirap behöver man? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljus sirap eller mörk sirap går båda bra!

      Radera
  8. Sjukt goda! :) Och lätta att baka :) Rekommenderas verkligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är de goda! Kul att du skriver och recenserar, då brukar fler våga prova receptet!

      Radera
    2. Gott tack! fros trosor

      Radera
  9. mina blev inte så vackra..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, det gör väl inget! Hoppas att de blev goda ändå!

      Radera
  10. Jag har köpt en Meteor stekhäll som jag bakar på och det här har blivit ett av favoritbröden!/Siw

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.